Αυξημένη συχνότητα αναπλαστικού μεγαλοκυτταρικού λεμφώματος: αποδίδεται τώρα στα  εμφυτεύματα στήθους

Αυξημένη συχνότητα αναπλαστικού μεγαλοκυτταρικού λεμφώματος: αποδίδεται τώρα στα εμφυτεύματα στήθους

Η συχνότητα εμφάνισης ενός σπάνιου καρκίνου, του αναπλαστικού μεγαλοκυτταρικού λεμφώματος, έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, πιθανώς λόγω της αυξανόμενης χρήσης εμφυτευμάτων στήθους.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλοί ασθενείς -στην πλειοψηφία τους γυναίκες- με καρκίνο του μαστού, που υποβάλλονται σε μαστεκτομή, να αναρωτιούνται εάν τα οφέλη από την τοποθέτηση επανορθωτικών εμφυτευμάτων είναι μεγαλύτερα από το ρίσκο εμφάνισης δεύτερου καρκίνου.

Νέα μελέτη του Πανεπιστημίου Columbia διαπίστωσε ότι ο κίνδυνος ανάπτυξης αναπλαστικού μεγαλοκυτταρικού λεμφώματος μετά από χειρουργική επέμβαση επανόρθωσης του στήθους, είναι εξαιρετικά χαμηλός: Κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 12 περιπτώσεις ανά 1 εκατομμύριο γυναικών που υποβάλλονται σε ανάλογη επέμβαση.

«Ο κίνδυνος εμφάνισης αναπλαστικού μεγαλοκυτταρικού λεμφώματος είναι στην πραγματικότητα πολύ χαμηλότερος από τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του μαστού», λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Connor J. Kinslow, ακτινολόγος-ογκολόγος στο Πανεπιστήμιο Columbia.

«Με βάση τα ευρήματά μας, δεν πιστεύουμε ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να ενθαρρύνονται να προχωρούν σε αποκατάσταση του στήθους τους με εμφυτεύματα μετά από μαστεκτομή αποκλειστικά και μόνο λόγω του κινδύνου ALCL» προσθέτει.

Η νέα μελέτη σχεδιάστηκε για να δώσει στις γυναίκες ακριβείς πληροφορίες σχετικά με τον κίνδυνο και είναι η πρώτη που εξετάζει τα ποσοστά ALCL σε επιζήσασες από καρκίνο του μαστού που έχουν βάλει εμφυτεύματα στήθους μετά από μαστεκτομή.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα εθνικό μητρώο καρκίνου και εντόπισαν 57.000 γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε πλαστική επανορθωτική χειρουργική αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή εξαιτίας καρκίνου του μαστού ή in situ πορογενές καρκίνωμα του μαστού (προκαρκινική βλάβη) μεταξύ 2000 και 2018. Ο διάμεσος χρόνος παρακολούθησης ήταν επτά χρόνια, και περίπου 16.000 γυναίκες παρακολουθήθηκαν για τουλάχιστον 10 χρόνια.

Αν και η μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που είχαν εμφυτεύματα στήθους μετά τη μαστεκτομή έχουν υψηλότερο κίνδυνο ALCL από τις γυναίκες γενικά (κάθε χρόνο, αναμένονται 0,3 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο στον γενικό πληθυσμό), «θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο αναπλαστικός μεγαλοκκυτταρικός καρκίνος είναι σπάνιος καρκίνος», λέει ο επικεφαλής της μελέτης David Horowitz, MD, επίκουρος καθηγητής ακτινολογικής ογκολογίας στο Κολέγιο Ιατρών και Χειρουργών Vagelos του Πανεπιστημίου Columbia. «Μεταξύ 57.000 γυναικών στη μελέτη, διαγνώστηκαν μόλις πέντε περιπτώσεις ALCL κατά τη διάρκεια παρακολούθησης».

«Οι γυναίκες που πέρασαν καρκίνο είναι λογικό να ανησυχούν για την επανεμφάνισή του. Αλλά αυτό δεν πρέπει απαραίτητα να τις αποτρέπει από το να υποβληθούν σε επέμβαση αποκατάστασης με τη χρήση εμφυτευμάτων. Για πολλές γυναίκες, η αποκατάσταση του μαστού μετά από μαστεκτομή είναι εξαιρετικά σημαντική για την ποιότητα ζωής τους και θα πρέπει να αισθάνονται άνετα να προχωρήσουν στην τοποθέτηση εμφυτευμάτων χωρίς να επιφορτιστούν με τα ψυχολογικά βάρη που συνεπάγεται η διάγνωση καρκίνου του μαστού».

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση JAMA Network Open.

www.onmed.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr