Η πιπεριά τσίλι σκοτώνει παθογόνα αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό και αδυνατίζει.

Η πιπεριά τσίλι σκοτώνει παθογόνα αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό και αδυνατίζει.

Πιπεριά τσίλι (Capsicum annuum). Πολλές,  εκπληκτικές, φαρμακευτικές ιδιότητες.

Από την οικογένεια του νυχτολούλουδου, η πιπεριά τσίλι είναι «ένα μικρός, καυτερός λοβός γεύσης μιας ποικιλίας πιπεριάς, που χρησιμοποιείται σε σάλτσες, εδέσματα και σκόνη μπαχαρικών . Υπάρχουν διάφορες μορφές με λοβούς διαφορετικού μεγέθους, χρώματος και δύναμης γεύσης.» (Oxford Dictionary of English)

Οι λοβοί είναι τα ώριμα φρούτα ή μούρα του φυτού τσίλι και αποτελούν διατροφική προσθήκη εδώ και χιλιάδες χρόνια, όχι μόνο για τη χαρακτηριστική γεύση τους αλλά και για τα πολλά οφέλη για την υγεία. Ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά στα τροπικά και υποτροπικά μέρη της Αμερικής – ήρθαν στην Ευρώπη τον 15ο αιώνα και από εδώ η δημοτικότητά τους εξαπλώθηκε σύντομα σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο.

Ωμά, μαγειρεμένα ή σε λεπτή μορφή σκόνης, τα τσίλι χρησιμοποιήθηκαν αρχικά για να αποτρέψουν την αλλοίωση των τροφίμων σε ζεστά κλίματα, αποτρέποντας την ανάπτυξη έως και 75% των βακτηρίων.

Σίγουρα τα τσίλι δίνουν ζωή σε πολλά πιάτα από όλο τον κόσμο αλλά δεν είναι υπέροχα ούτε και δημοφιλή μόνο για τη γαστρονομική «φωτιά» τους. Η κύρια χημική ουσία που παράγει θερμότητα στα τσίλι, η καψαϊκίνη, οφείλεται όχι μόνο στην πολύ χαρακτηριστική γεύση τους, αλλά και στις πολλές, πιο εκπληκτικές, φαρμακευτικές τους ιδιότητες – οπότε όσο πιο ζεστό τόσο το καλύτερο!

Στην κλίμακα Scoville (βαθμολόγηση θερμότητας) η πράσινη πιπεριά βαθμολογείται με μηδέν. Από την άλλη η καθαρή καψαϊκίνη σκοράρει 16 εκατομμύρια. Οι πιπεριές τσίλι, ειδικά οι κόκκινες πιο καυτερές εκδοχές τους, μπορεί να μην είναι καλά ανεκτές από όλους (είτε λόγω της έντονης καυτερής γεύσης τους είτε λόγω της δυνατότητάς τους να προκαλούν στομαχικές διαταραχές).

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς. Πώς μπορούν δυνητικά να συμβάλουν στην ευημερία μας και να αποτελέσουν θαυματουργό βοήθημα για τόσα πολλά θέματα υγείας;

Οι πιπεριές τσίλι  περιέχουν μια τεράστια γκάμα βιταμινών και μετάλλων και αντιοξειδωτικών φυτικών ενώσεων. Πολλοί από τους ακόλουθους ισχυρισμούς που δείχνουν τα ιατρικά οφέλη από την κατανάλωση τσίλι έχουν αποδειχθεί επιστημονικά. Μια μικρή μειοψηφία παραμένει αμφιλεγόμενη.

Σε μεγάλες «δόσεις» τα τσίλι είναι ικανά να μειώσουν τη σοβαρή αιμορραγία ακόμη και σε καταστάσεις όπου απαιτούνται επείγοντα μέτρα. Είναι εξίσου χρήσιμα στη θεραπεία του έλκους του στομάχου.

Τα τσίλι υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία ρυθμίζοντας την αρτηριακή πίεση και διατηρώντας τα επίπεδα χοληστερόλης υπό έλεγχο, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα θρόμβων αίματος. Καθώς είναι υψηλά σε κάλιο, μπορούν να βελτιώσουν την κυκλοφορία του αίματος αποτρέποντας τη συστολή των αρτηριών, βελτιώνοντας γενικά τη συνολική δραστηριότητα της καρδιάς.

Αν και τα τσίλι θα μπορούσαν να θεωρηθούν ότι προκαλούν πόνο, αυτοί οι λοβοί που παράγουν θερμότητα είναι στην πραγματικότητα ένα φυσικό παυσίπονο και αντιφλεγμονώδες.

Με τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος, οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την ανάγκη για συμβατική ανακούφιση από τον πόνο στην οστεοαρθρίτιδα και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, τον HIV και τη διαβητική νευροπάθεια, τον έρπητα ζωστήρα και την ψωρίαση. Με την απευαισθητοποίηση των νεύρων που ευθύνονται για τον πόνο της ημικρανίας, φαίνεται να μετριάζονται τα αποτελέσματα μιας άλλης οδυνηρής κατάστασης. Ιστορικά έχουν χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση του πόνου του πονόδοντου και προφανώς εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται ως αναλγητικό.

Τα τσίλι είναι δυνητικά χρήσιμα για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου χωρίς να επηρεάζουν τα φυσιολογικά κύτταρα. Η λευχαιμία και οι ορμονοεξαρτώμενοι καρκίνοι, όπως ο καρκίνος του μαστού και του προστάτη, θεωρούνται ιδιαίτερα κατάλληλοι για μελέτη.

Παραδόξως, η καψαϊκίνη είναι ένα αντι-ερεθιστικό στοιχείο και ως εκ τούτου είναι ικανό να ανακουφίσει πολλά προβλήματα που σχετίζονται με το πεπτικό σύστημα. Βοηθώντας τη ροή των γαστρικών υγρών, μπορεί να μειώσει την οξύτητα, να αποτρέψει και να θεραπεύσει τα πεπτικά έλκη και ως αντιοξειδωτικό μπορεί να έχει θετική επίδραση σε όλους τους τύπους πεπτικών διαταραχών.

Είναι μια θερμογονική τροφή που, ενισχύοντας τον μεταβολικό ρυθμό, μπορεί να κάψει θερμίδες χωρίς να χρειάζεται επιπλέον άσκηση.

Έχει επίσης βρεθεί ότι περιορίζουν την όρεξη αυξάνοντας τον ρυθμό με τον οποίο νιώθουμε «γεμάτοι». Ονειρικό σενάριο!

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά (τα οποία βρίσκονται μόνο σε φυτικά τρόφιμα) τα τσίλι μπορεί να είναι χρήσιμα στην καταπολέμηση ιών όπως το κρυολόγημα και η γρίπη. Τόσο η βήτα-καροτίνη, η οποία μετατρέπεται από τον οργανισμό σε βιταμίνη Α (παρεμπιπτόντως – απαραίτητη για την καλή υγεία των ματιών) όσο και η βιταμίνη C (που προστατεύει τα κύτταρα) βοηθούν στην οικοδόμηση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Υποστηρίζουν επίσης το ανοσοποιητικό μας σύστημα στην καταπολέμηση των μυκητιασικών λοιμώξεων όπως η δακτυλίτιδα, το πόδι του αθλητή και οι μολύνσεις από ζυμομύκητες. Η βιταμίνη C παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην επούλωση πληγών.

Τα τσίλι έχει βρεθεί ότι προσαρμόζουν την ποσότητα ινσουλίνης που είναι απαραίτητη για τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Ελπίζεται ότι μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο μέλλον στην πρόληψη και τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 .

Τροφές πλούσιες σε σίδηρο όπως τα τσίλι είναι απαραίτητα για τη διατήρηση των επιπέδων αιμοσφαιρίνης στο αίμα, την πρόληψη της αναιμίας και της κόπωσης. Επίσης, σε μια πολύ θετική σημείωση, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και διευρύνοντας τα αιμοφόρα αγγεία, βελτιώνοντας τη ροή του αίματος, η καψαϊκίνη στα τσίλι μπορεί να ενισχύσει τη γνωστική λειτουργία και να μειώσει τον κίνδυνο άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ.

Τα τσίλι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, το οποίο είναι σημαντικό για τις μυϊκές συσπάσεις, τα νευρικά σήματα και την ισορροπία των υγρών. Περιέχουν βιταμίνη Β6 που είναι απαραίτητη για ένα υγιές νευρικό σύστημα, φολικό οξύ που είναι απαραίτητο στην εγκυμοσύνη για την πρόληψη σοβαρών γενετικών ανωμαλιών και αρκετές βιταμίνες απαραίτητες για ένα υγιές νευρικό σύστημα.

Ικανό να σκοτώνει διάφορα παθογόνα – ως αντιβακτηριδιακό τσίλι μπορεί να ωφελήσει διάφορες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων των χρόνιων λοιμώξεων του ιγμορείου: Ως αντιφλεγμονώδες μπορεί να αποτρέψει και να ελέγξει τα συμπτώματα των αλλεργιών. Είναι ικανό να διατηρεί το κολλαγόνο, μια βασική πρωτεΐνη για υγιή μαλλιά και δέρμα.

Η κατανάλωση τσίλι σε σκόνη μπορεί ακόμη και (ή ίσως δεν αποτελεί έκπληξη!) να καθαρίσει τη δυσάρεστη αναπνοή…

Φαίνεται να υπάρχει ένας ολοένα αυξανόμενος κατάλογος πιθανών χρήσεων για τα τσίλι, ειδικά τις πιο καυτές ποικιλίες. Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε πλήρως όλα τα πιθανά ιατρικά οφέλη αυτής της πολύπλευρης και συναρπαστικής προσθήκης στη διατροφή μας.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr