Οι 4 κατηγορίες ιδιοσυγκρασίας, σύμφωνα με τον Ιπποκράτη: Εσύ ποια έχεις;

Οι 4 κατηγορίες ιδιοσυγκρασίας, σύμφωνα με τον Ιπποκράτη: Εσύ ποια έχεις;

Η πρώτο-ψυχολογική θεωρία του Ιπποκράτη, βασισμένη σε υγρά του αίματος, τα οποία επηρεάζουν τόσο τον οργανισμό όσο και την προσωπικότητα
Για σήμερα θα σε πάμε σε μια πρώτο – ψυχολογική θεωρία όπως ονομάζεται, και αυτό γιατί έχει τις ρίζες της στην αρχαιότητα και συγκεκριμένα στην Αρχαία Ελλάδα. Ο Ιπποκράτης ήταν εκείνος που μίλησε πρώτος για 4 βασικές κατηγορίες ιδιοσυγκρασίας, οι οποίες διακρίνονται από τα υγρά του σώματος, όπως το αίμα, το φλέγμα και η χολή. Τα υγρά αυτά, σύμφωνα με τον Ιπποκράτη επηρεάζουν τόσο την υγεία του οργανισμού, όσο και την προσωπικότητα.

Από τα διαφορετικά αυτά υγρά που επικρατούν σε κάθε οργανισμό, προκύπτουν και 4 διαφορετικές κατηγορίες ιδιοσυγκρασίας:
– 1ος τύπος ιδιοσυγκρασίας: Αίμα (sanguine)

2ος τύπος ιδιοσυγκρασίας: Κίτρινη χολή (Choleric)

– 3ος τύπος ιδιοσυγκρασίας: Μαύρη χολή (Melancholic)

– 4ος τύπος ιδιοσυγκρασίας: Φλέγμα (phlegm)

Ας τις αναλύσουμε:

1ος τύπος ιδιοσυγκρασίας: Αίμα (sanguine)
Τα άτομα που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία ιδιοσυγκρασίας, δηλαδή στο “Αίμα”, χαρακτηρίζονται ως εξωστρεφής, ευδιάθετοι και εκ φύσεως αισιόδοξοι. Λατρεύουν τις κοινωνικές επαφές και αγαπούν την περιπέτεια. Δεν χάνουν ευκαιρία να μαθαίνουν νέα πράγματα και να αποκτούν νέες εμπειρίες, κυνηγώντας τα θέλω τους. Πολλοί από τους ανθρώπους που ανήκουν στην συγκεκριμένη κατηγορία καταφέρνουν πολλά στην ζωή τους και κατακτούν εύκολα διακρίσεις και επιτεύγματα.

2ος τύπος ιδιοσυγκρασίας: Κίτρινη χολή (Choleric)
Τα άτομα που ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία ιδιοσυγκρασίας, γνωστή και ως Choleric, πρόκειται για εξίσου επιτυχημένα άτομα, αφού κυριαρχεί η λογική, η στρατηγική και η ορθολογική σκέψη. Είναι κατάλληλα για ηγετικές θέσεις, έχουν ισχυρό και στέρεο χαρακτήρα και αγαπούν την τάξη και την οργάνωση. Χάρη στα χαρακτηριστικά τους αυτά, μπορούν να αποτελέσουν ηγέτες και να δώσουν το παράδειγμα στους υπόλοιπους.

3ος τύπος ιδιοσυγκρασίας: Μαύρη χολή (Melancholic)
Για την 3η κατηγορία γνωστή και ως Melancholic, εδώ κυριαρχεί η πίστη και η αφοσίωση. Τα άτομα αυτά έχουν πολύ έντονα συναισθήματα, συγκινούνται εύκολα και τους αρέσει να δίνονται ολοκληρωτικά. Δίνουν έμφαση στην λεπτομέρεια και έχουν μια τάση προς την απαισιοδοξία και την μελαγχολία.

4ος τύπος ιδιοσυγκρασίας: Φλέγμα (phlegm)
Τέλος τα άτομα της 4ης κατηγορίας (Phlegmatic), χαρακτηρίζονται από εμπάθεια και είναι ιδιαίτερα εσωστρεφής. Έχουν έναν πιο ασπρόμαυρο τρόπο σκέψης, είναι απόλυτοι και πολλές φορές μπορεί να γίνουν σκληροί με τον απέναντι τους. Αγαπούν τις αρμονικές σχέσεις και αποφεύγουν σε κάθε περίπτωση τους καυγάδες.

Προτού ξεκινήσεις το τεστ ιδιοσυγκρασίας σου, προκειμένου να βρεις σε ποια από τις 4 κατηγορίες ανήκεις, είναι σημαντικό να έχεις κατα νου, πως ανακαλύπτοντας την δική σου κατηγορία, καταλαβαίνεις καλύτερα τα χαρακτηριστικά σου. Το πως αντιδράς σε διάφορες καταστάσεις στην ζωή, και κυρίως αποκτάς αυτογνωσία και καλύτερη αυτοκριτική.

jenny.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr