Πώς Να Φτιάξετε Ζεστό Κρασί Και Άλλα Χριστουγεννιάτικα Ποτά

Πώς Να Φτιάξετε Ζεστό Κρασί Και Άλλα Χριστουγεννιάτικα Ποτά

Πώς να φτιάξετε ζεστό κρασί
Οι θερμοκρασίες έχουν πέσει, οι μέρες μικραίνουν και οι στολισμοί έχουν ανέβει. Αυτό μπορεί να σημαίνει μόνο ένα πράγμα: είναι επίσημα η εποχή του ζεστού κρασιού. Μπορεί να είναι το αγαπημένο σας χειμωνιάτικο ρόφημα, αλλά πόσα πραγματικά γνωρίζετε για αυτό; Συγκεντρώσαμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για ένα από τα πιο ζεστά ποτά στον κόσμο, πώς να φτιάξετε ζεστό κρασί και μερικές συνταγές για άλλα εορταστικά αλκοολούχα ποτά που μπορείτε να απολαύσετε όλη την εποχή.

Η ιστορία του ζεστού κρασιού
Το ζεστό κρασί έχει μια μακρά ιστορία, που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα.

Οι Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι που σκέφτηκαν να ζεστάνουν το κρασί τους για να προστατευτούν από το κρύο. Καθώς οι Ρωμαίοι κατέκτησαν μεγάλο μέρος της Ευρώπης, η συνήθεια τους να πίνουν ζεστό κρασί εξαπλώθηκε σε όλη την αυτοκρατορία και τις περιοχές με τις οποίες συναλλάσσονταν.

Καθώς η δημοτικότητα του ζεστού κρασιού μεγάλωνε, οι Ευρωπαίοι άρχισαν να προσθέτουν μπαχαρικά στο μείγμα, καθώς πίστευαν ότι αυτά θα προάγουν την υγεία και θα αποτρέπουν τις ασθένειες. Τα βότανα και τα άνθη χρησιμοποιούνταν επίσης ως φυσικά γλυκαντικά.

Με την πάροδο του χρόνου, η δημοτικότητά του μειώθηκε εκτός από τη Σουηδία, η οποία κατέληξε με δύο δημοφιλείς παραλλαγές που έγιναν διάσημες από τη σουηδική μοναρχία. Μία από αυτές ήταν το Claret (κρασί, ζάχαρη, μέλι και μπαχαρικά) και η άλλη ήταν το Lutendrank (μπαχαρικά, κρασί και γάλα). . Άλλες παραλλαγές άρχισαν να εμφανίζονται και τα βιβλία συνταγών άρχισαν να χρησιμοποιούν τον όρο «glögg» που επινοήθηκε το 1609 και είναι σκανδιναβικής προέλευσης.

Μέχρι τη δεκαετία του 1890, το glögg συνδέθηκε με τα Χριστούγεννα και οι έμποροι κρασιού πάνω-κάτω η Σουηδία είχαν τη δική τους μοναδική συνταγή. Τα περισσότερα από τα εμφιαλωμένα κρασιά απεικόνιζαν τον Άγιο Βασίλη και εξήχθησαν σε όλη την Ευρώπη, βάζοντας το ζεστό κρασί ξανά στο προσκήνιο. Με την πάροδο του χρόνου, εμφανίστηκαν περισσότερες παραλλαγές σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένου του γερμανικού Glühwein που μπορεί να περιλαμβάνει αστεροειδή γλυκάνισο, ισπανικό Vino Caliente με φρέσκα πορτοκάλια, δανέζικο Gløggas με επιπλέον ρούμι ή schnapps  καθώς και λευκά κρασιά, βερμούτ  — κάθε χώρα έχει το δικό της ιδιαίτερο μείγμα. 

Συνταγές για χριστουγεννιάτικα ποτά
Ακόμα κι αν δεν είστε ο πιο μεγάλος θαυμαστής του κρασιού, υπάρχουν πολλά άλλα δημοφιλή αλκοολούχα χριστουγεννιάτικα ποτά εκεί έξω και μπορείτε να γίνετε όσο δημιουργικοί θέλετε. 

Θέλετε να φτιάξετε το δικό σας ζεστό κρασί; Είναι πιο εύκολο από όσο νομίζεις. Παρακάτω θα βρείτε τις αλάνθαστες συνταγές μας για κλασικό ζεστό κρασί, καθώς και ζεστό μηλίτη, παντς με ρούμι οξαλίδας Καραϊβικής, ζεστό toddy και café brulot.

Κλασική συνταγή ζεστού κρασιού
Σερβίρει 10-12

Συστατικά:

1 πακέτο Μείγμα μπαχαρικών Seasoned Pioneers Mulled Wine (συστατικά: μούρα μπαχάρι, φλούδα λεμονιού, κανέλα, μπουμπούκια γαρύφαλλου, μοσχοκάρυδο)
150 γρ ζάχαρη demerara (ή λιγότερη ανάλογα με τη γεύση)
400 ml νερό
2 εμφιαλωμένο κόκκινο κρασί
Κανέλα για γαρνίρισμα
Φέτες λεμονιού για γαρνίρισμα
Μέθοδος:

Ανακατεύουμε το περιεχόμενο του πουγκί με τη ζάχαρη demerara και το νερό
Αφήνουμε να πάρει βράση και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά
Προσθέστε δύο μπουκάλια κόκκινο κρασί και ζεστάνετε μέχρι σχεδόν να βράσει
Σουρώνουμε και σερβίρουμε ζεστό. Γαρνίρουμε με κανέλα και φέτες λεμονιού
(Για μια μη αλκοολούχα εκδοχή, αντικαταστήστε το νερό με τσάι και το κρασί με χυμό κόκκινου σταφυλιού).

Κορυφαία συμβουλή: σερβίρετε το ζεστό σας κρασί από μια καθαρή καφετέρια! Αυτό φιλτράρει τα μπαχαρικά και έχει σχεδιαστεί για να διατηρεί ζεστά τα ζεστά ροφήματα.

Συνταγή Mulled Cider
Μερίδες 12

 

1 πακέτο Μείγμα μπαχαρικών Seasoned Pioneers Mulled Cider (συστατικά: κανέλα, φλούδα πορτοκαλιού, γαρύφαλλο, μπαχάρι, αστεροειδής γλυκάνισος)
400 ml νερό
200 γρ ζάχαρη
1,5 λίτρο μηλίτη (χυμός μήλου για μη αλκοολούχα έκδοση)

Μέθοδος:

Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε το περιεχόμενο του πουγκί με τη ζάχαρη και το νερό και αφήνουμε να βράσουν
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά
Αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να σταθεί για 30 λεπτά για να αναμειχθούν οι γεύσεις
Προσθέστε τον μηλίτη (ή τον χυμό μήλου) και ζεστάνετε ξανά μέχρι να βράσει
Σουρώνουμε και σερβίρουμε ζεστό. Γαρνίρουμε με φέτες μήλου, ξύσμα πορτοκαλιού και αστεροειδή γλυκάνισο
ζεστό κρασί 2

Συνταγή  με ρούμι Sorrel Καραϊβικής
Μερίδες 10

Συστατικά:

1 συσκευασία Seasoned Pioneers Caribbean Sorrel Rum Punch Spice Mix (συστατικά: οξαλίδα, κανέλα, φλούδα πορτοκαλιού, γαρύφαλλο)
2L βραστό νερό
300 γρ ζάχαρη demerara
150 ml σκούρο ρούμι

Μέθοδος:

Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε το περιεχόμενο του πουγκί με τη ζάχαρη και το νερό
Αφήνουμε να κρυώσει πριν το σκεπάζουμε χαλαρά και αφήνουμε όλη τη νύχτα σε θερμοκρασία δωματίου (ή έως και τρεις ημέρες)
Προσθέτουμε το σκούρο ρούμι, σουρώνουμε και σερβίρουμε. Γαρνίρουμε με φράουλες και φέτες πορτοκαλιού
καφενείο brulot

Συνταγή Cafe Brulot
Μερίδες 8

Συστατικά:

1 πακέτο Seasoned Pioneers Cafe Brulot Spice Mix (συστατικά: κανέλα, μπουμπούκια γαρύφαλλου, φλούδα πορτοκαλιού και λεμονιού)
Φρεσκοκομμένος καφές για 8 φλιτζάνια
4-8 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη demerara (ή κατά βούληση)
250 ml κονιάκ
60 ml Grand Marnier (ή άλλο λικέρ πορτοκάλι)
Μέθοδος:

Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε μισό πουγκί μπαχαρικά με τη ζάχαρη, το κονιάκ και το Grand Marnier
Ζεσταίνουμε μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Μόλις ζεσταθεί, αποσύρετε από τη φωτιά, γέρνετε το τηγάνι και ανάβετε το μείγμα
Όταν οι φλόγες σβήσουν, προσθέστε τον καφέ στο τηγάνι. Ρίξτε σε κούπες και σερβίρετε ζεστό

Hot Toddy Συνταγή
Μερίδες 8

Συστατικά:

1 πακέτο Seasoned Pioneers Hot Toddy Spice Mix (συστατικά: κανέλα, μπουμπούκια γαρύφαλλου, λεμόνι, μοσχοκάρυδο)
350 ml νερό
300 ml (12 μέτρα) ουίσκι
Ζάχαρη για γεύση
Φέτες λεμονιού για γαρνίρισμα

Μέθοδος:

Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε το περιεχόμενο της θήκης με το νερό και αφήνουμε να βράσει
Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το ουίσκι
Αφήνουμε να σταθεί για 5 λεπτά για να αναμειχθούν οι γεύσεις
Σουρώνετε και σερβίρετε σε κούπες, προσθέτοντας ζάχαρη κατά βούληση και φέτες λεμονιού

www.seasonedpioneers.com

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr