Μήπως οι τύψεις και οι ενοχές σε παχαίνουν;

Μήπως οι τύψεις και οι ενοχές σε παχαίνουν;

Αισθάνεσαι τύψεις και ενοχές όταν υποκύπτεις στις λιγούρες σου ή όταν ξεστρατίζεις από το πρόγραμμα διατροφής σου; Αν ναι, δεν είσαι μόνη.

Ίσως όμως θα ήταν καλή ιδέα να αφήσεις στην άκρη ή/και να επαναπροσδιορίσεις αυτά τα συναισθήματα, καθώς η έρευνα δείχνει ότι όσοι συνδέουν τύψεις και ενοχές με το φαγητό, αντί να το αντιμετωπίζουν ως απόλαυση, δυσκολεύονται σημαντικά να διατηρήσουν ή να χάσουν βάρος.

Μήπως οι τύψεις και οι ενοχές σε παχαίνουν;
Pexels
Το πιο σημαντικό, οι ενοχές μπορεί να μην εξυπηρετούν καμία προσαρμοστική λειτουργία. Για παράδειγμα, οι ερευνητές Kuijer και Boyce στο Πανεπιστήμιο της Νέας Ζηλανδίας, βρήκαν ότι οι άνθρωποι που ένιωθαν ενοχές, αφού έφαγαν ένα κομμάτι κέικ σοκολάτας δεν ανέφεραν πιο θετικές στάσεις ή ισχυρότερες προθέσεις να τρώνε υγιεινά, από εκείνους που συνέδεαν το κέικ σοκολάτας με ευχαρίστηση. Αντίθετα, ένιωθαν περισσότερο εκτός ελέγχου.

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι οι τύψεις και οι ενοχές, μπορεί πράγματι να αυξήσουν το σωματικό βάρος και να επηρεάσουν αρνητικά την εικόνα του σώματος. Το να νιώθεις ενοχές σε κάνει να αισθάνεσαι ότι παχαίνεις. Και το να αισθάνεσαι ότι παχαίνεις, μπορεί να σε κάνει να θέλεις να φας περισσότερο. Οι επιστήμονες αναφέρουν ακόμη ότι η ενοχή, μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολικό ρυθμό, με αποτέλεσμα να παίρνουμε περισσότερο βάρος, καταναλώνοντας ίδια ποσότητα θερμίδων.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, οι υπερβολικές τύψεις και ενοχές για την υπερκατανάλωση τροφής, μπορεί να είναι πολύ προβληματικές. Από την άλλη πλευρά, η ενοχή μπορεί να διαδραματίσει έναν υγιή ρόλο. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που είναι επιρρεπείς στην ενοχή, είναι πιο πιθανό να είναι αξιόπιστοι και ευαίσθητοι στις αλληλεπιδράσεις τους με τους άλλους.

Και όπως ο σωματικός πόνος, είναι απαραίτητος, αμυντικός μηχανισμός που μας προφυλάσσει ώστε να μην βλάπτουμε τον εαυτό μας, έτσι μια σύντομη στιγμή ενοχής είναι απαραίτητη, όταν βγαίνεις εκτός προγράμματος από μια υγιεινή διατροφή. Το κλειδί εδώ, είναι να μην είσαι υπερβολικά αυστηρή με τον εαυτό σου.

Μόλις αναλύσεις το λάθος, καταλάβεις τι πήγε στραβά και τι πρέπει να κάνεις για να μην το επαναλάβεις, σταμάτα να το σκέφτεσαι. Η ενοχή δεν εξυπηρετεί κανένα άλλο σκοπό, τουλάχιστον όσον αφορά την υγιεινή διατροφή. Στην πραγματικότητα, πολλοί αναφέρουν ότι η ενοχή φαίνεται να παρατείνει και να τροφοδοτεί περαιτέρω την υπερκατανάλωση τροφής.

Η ίδια έρευνα επισημαίνει επίσης ότι ακόμα και στις διατροφικές παρασπονδίες, βοηθάει αρκετά ένα κάποιο πρόγραμμα. Ναι, υπάρχουν μερικές λιχουδιές όπως η σοκολάτα, με τις οποίες το πρόγραμμα είναι δύσκολο να τηρηθεί. Αλλά σε κάθε περίπτωση, είναι πολύ καλύτερο να αντιμετωπίσεις την απόλαυση του αγαπημένου σου σοκολατένιου γλυκού, ως ένα είδος γιορτής, παρά να γεμίσεις με τύψεις και ενοχές.

Τροφή για σκέψη, όχι;

www.ladylike.gr

Αιθέριο Έλαιο Μαύρου Μόσχου. Το Έλαιο Της Λίμπιντο.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr