Μια υπέροχη συνταγή για Χριστόψωμο, αυτό το πεντανόστιμο, παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό ψωμί.

Μια υπέροχη συνταγή για Χριστόψωμο, αυτό το πεντανόστιμο, παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο γλυκό ψωμί.

Συνταγές
Σπιτικό Χριστόψωμο

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης
Food styling: Σταυρούλα Φούτσα

Πεντανόστιμο Χριστόψωμο
30′ προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
2 ώρες και 15′ αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 45′

Υλικά
Τεμάχια: για 1 καρβέλι
70 γρ. μαγιά νωπή, θρυμματισμένη
220 ml νερό, χλιαρό
1.200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού αλάτι
220 ml κόκκινο ξηρό κρασί, χλιαρό
110 ml ελαιόλαδο
50 ml κονιάκ
50 ml φρεσκοστυμμένος χυμός πορτοκαλιού
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
220 γρ. ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
200 γρ. σταφίδες μαύρες
100 γρ. καρυδόψιχα, κοπανισμένη
50 γρ. αμύγδαλα, κοπανισμένα
1 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών (γαρίφαλο, κανέλα, μοσχοκάρυδο), σε σκόνη
4 καρύδια ολόκληρα, με το κέλυφος, για στόλισμα (προαιρετικά)
2 κρόκοι αυγών, ελαφρώς χτυπημένοι, για το άλειμμα

Διαδικασία
Για να φτιάξουμε το Χριστόψωμο αρχικά βάζουμε, σε ένα μέτριο μπολ, τη μαγιά, το μισό χλιαρό νερό και 2 κουτ. σούπας από το αλεύρι.
Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να φτιάξουμε έναν πυκνό χυλό και τον αφήνουμε κατά μέρος για 10-15 λεπτά, μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά και να σχηματιστούν φυσαλίδες στην επιφάνεια του χυλού.
Στον κάδο του μίξερ κοσκινίζουμε περίπου τα 2/3 από το υπόλοιπο αλεύρι.
Προσθέτουμε το αλάτι, το μείγμα της μαγιάς, το υπόλοιπο νερό και το χλιαρό κρασί.
Ζυμώνουμε με τον γάντζο για ζύμες μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη λεία, μαλακή και ελαστική.

Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε σε ένα ζεστό μέρος της κουζίνας για περίπου 1 ώρα, μέχρι να φουσκώσει και να διπλασιαστεί ο όγκος της.

Όταν η ζύμη είναι έτοιμη, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το ελαιόλαδο, το κονιάκ, τον χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, τη ζάχαρη, τις σταφίδες, την καρυδόψιχα, τα αμύγδαλα και το μείγμα μπαχαρικών.
Ζυμώνουμε για λίγο, μέχρι να ενσωματωθούν τα υλικά και να φτιάξουμε ξανά μια λεία και ελαστική ζύμη.

Τη σκεπάζουμε πάλι με την πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά.
Ξεσκεπάζουμε τη ζύμη, κόβουμε 4 μικρά κομματάκια, βάρους περίπου 50-60 γρ. το καθένα, και τα αφήνουμε στην άκρη – με αυτά θα φτιάξουμε αργότερα την ανάγλυφη διακόσμηση στην επιφάνεια του χριστόψωμου.
Ντύνουμε με λαδόκολλα ένα στρογγυλό ταψί με διάμετρο περίπου 40 εκ.
Πασπαλίζουμε τη ζύμη με λίγο αλεύρι και με απαλές κινήσεις τη μεταφέρουμε στο ταψί.

Τη στρώνουμε με το χέρι μας για να απλωθεί σε όλη του την επιφάνεια.
Με τα κομματάκια ζύμης που κρατήσαμε στην άκρη πλάθουμε το καθένα σε λεπτό, μακρόστενο μπαστουνάκι και το γυρίζουμε κυκλικά σε σχήμα σαλιγκαριού.

Τα 4 σαλιγκαράκια τα τοποθετούμε πάνω στη ζύμη που έχουμε βάλει στο ταψί, αφήνοντας ένα μικρό κενό στο κέντρο του καρβελιού. Αν θέλουμε, βάζουμε από 1 ολόκληρο καρύδι στο κέντρο των σαλιγκαριών.

Σκεπάζουμε το ταψί με πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Αλείφουμε την επιφάνεια του Χριστόψωμου με τους κρόκους, φουρνίζουμε και το ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 51.

www.gastronomos.gr

κεντρική φωτό:www.icookgreek.com

φωτογραφία κειμένου www.gastronomos.gr

Εσανς βανίλιας για γλυκά και αρώματα! Ζαχαροπλαστικής!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr