Παλμοί καρδιάς: Γιατί το μαγνήσιο βοηθάει την ταχυκαρδία – Τι να φάτε

Παλμοί καρδιάς: Γιατί το μαγνήσιο βοηθάει την ταχυκαρδία – Τι να φάτε

Αν και οι παλμοί της καρδιάς (φτερούγισμα, έντονοι χτύποι) δεν σημαίνει πάντα ότι έχετε κάτι σοβαρό ή επείγον. Θα πρέπει να αναζητήσετε γρήγορα φροντίδα απλά εάν ο καρδιακός σας ρυθμός είναι αυξημένος, εάν αισθάνεστε λιποθυμία ή εάν πονάτε.

Διαφορετικά, οι παλμοί καρδιάς μπορεί να είναι σημάδι ότι ήπιατε υπερβολική ποσότητα καφεΐνης. Μπορεί επίσης να είστε αφυδατωμένοι. Ή ίσως χρειάζεστε πάρετε περισσότερο μαγνήσιο στη ζωή σας!

“Το μαγνήσιο είναι ένας ηλεκτρολύτης που βοηθά στη ρύθμιση του καρδιακού παλμού”, λέει η καρδιολόγος δρ. Tamanna Singh. “Όταν έχετε έλλειψη ηλεκτρολυτών, μπορεί να επιταχύνει την καρδιά σας”.

Πόσο καλό είναι το μαγνήσιο για την καρδιά
Προκειμένου η καρδιά να διατηρεί σταθερό ρυθμό, υπάρχουν διάφορα πράγματα που παίζουν ρόλο. Με απλά λόγια, ο παλμός της καρδιάς είναι το αποτέλεσμα ενός ηλεκτρικού συστήματος που συντονίζεται με ακρίβεια:

Ο φλεβοκόμβος στέλνει ένα ηλεκτρικό σήμα στους πάνω θαλάμους της καρδιάς (τους κόλπους), προκαλώντας τη συστολή τους.
Η ηλεκτρική ώθηση στη συνέχεια κινείται προς το κέντρο της καρδιάς, όπου συναντά ένα σύμπλεγμα κυττάρων (κολποκοιλιακός κόμβος). Αυτά τα κύτταρα λειτουργούν σαν φύλακες. Επιβραδύνουν το ηλεκτρικό ρεύμα για ένα κλάσμα του δευτερολέπτου. Αυτό δίνει στους επάνω θαλάμους σας την ευκαιρία να αντλήσουν αίμα πριν ξεκινήσουν οι κάτω θάλαμοι.
Στη συνέχεια, η ηλεκτρική ώθηση προχωρά στους κάτω θαλάμους της καρδιάς (τις κοιλίες). Συστέλλονται, στέλνοντας αίμα σε όλο το σώμα.
Μετά, η όλη διαδικασία ξεκινά από την αρχή.
Το μαγνήσιο παίζει ρόλο στην φάση επιβράδυνσης στο δεύτερο βήμα. Η δουλειά του μαγνησίου είναι να “χρονομετρήσει” σωστά τις… πύλες στον κολποκοιλιακό κόμβο.

Αν έχετε πάρα πολύ μαγνήσιο, τότε αυτές οι “πύλες” κινούνται αργά, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι η καρδιά σας θα χτυπά πιο αργά.
Αν έχετε ανεπάρκεια μαγνησίου, τότε συμβαίνει το ανάποδο και η καρδιά σας αυξάνει ρυθμό: Έτσι έχετε αίσθημα παλμών καρδιάς.
“Ουσιαστικά, το μαγνήσιο επηρεάζει το πώς και πότε ο ηλεκτρισμός κινείται στην καρδιά σας”, λέει η δρ. Singh. “Έχοντας λοιπόν μια ανεπάρκεια μαγνησίου, η οποία είναι πολύ συχνή, μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ότι η καρδιά σας χτυπά εκτός συγχρονισμού”.

Εκτός από τον σημαντικό ρόλο του στη διατήρηση της συντονισμένης λειτουργίας της καρδιάς, το μαγνήσιο είναι σημαντικό για μια σειρά από διεργασίες σε όλο το σώμα σας, όπως:
Ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα
Δημιουργία πρωτεΐνης, οστών και DNA
Σωστή λειτουργία των μυών και των νεύρων
Εκτός από τους παλμούς της καρδιάς, τα άτομα που έχουν ανεπαρκή επίπεδα μαγνησίου μπορεί να παρατηρήσουν άλλα συμπτώματα, όπως:

Κούραση
Απώλεια όρεξης
Μυϊκοί σπασμοί, μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα
Ναυτία
Ακαμψία
Αδυναμία
Ή μπορεί να μην έχετε καθόλου συμπτώματα

Πώς να πάρετε περισσότερο μαγνήσιο
Πρώτα απ’ όλα: Είναι πάντα καλύτερο να μιλήσετε με έναν γιατρό πριν κάνετε μεγάλες αλλαγές στη διατροφή σας ή ξεκινήσετε ένα νέο συμπλήρωμα. Εάν πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε ανεπάρκεια μαγνησίου, μια απλή εξέταση αίματος μπορεί να καθορίσει εάν η προσθήκη περισσότερου μαγνησίου είναι κατάλληλη για εσάς.

Από εκεί και πέρα, αν όντως έχετε χαμηλό επίπεδο μαγνησίου, ένα συμπλήρωμα μαγνησίου μπορεί να είναι μια γρήγορη και εύκολη λύση, αλλά τα συμπληρώματα δεν είναι πάντα η καλύτερη επιλογή, προειδοποιεί η δρ. Singh:

“Συχνά, είναι προς το συμφέρον σας να αλλάξετε την ποιότητα της διατροφής σας αντί να πάρετε συμπληρώματα. Υπάρχουν πολλά κοινά τρόφιμα που έχουν υψηλά επίπεδα μαγνησίου και προσφέρουν και άλλα πλεονεκτήματα για την υγεία της καρδιάς, εκτός από το μαγνήσιο”.

Οι ειδικοί προτείνουν τις ακόλουθες πλούσιες σε μαγνήσιο τροφές (με σειρά από υψηλότερη σε χαμηλότερη περιεκτικότητα):
Σπόροι κολοκύθας
Σπόροι Chia
Αμύγδαλα
Σπανάκι
Κάσιους
Φιστίκια
Γάλα σόγιας
Μαύρα φασόλια
Φασόλια Edamame
Φυστικοβούτυρο
Ψητές πατάτες (με τη φλούδα τους)
Καστανό ρύζι
Γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά
Εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού
Πλιγούρι βρώμης
Κόκκινα φασόλια
Μπανάνες
ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην το παρακάνετε!
Ένας άλλος λόγος για τον οποίο τα τρόφιμα είναι μια πιο αξιόπιστη πηγή για τις ανάγκες σας σε μαγνήσιο είναι ότι τα συμπληρώματα καθιστούν εύκολο να το παρακάνετε.

Έρευνες δείχνουν ότι εάν λαμβάνετε πάρα πολύ μαγνήσιο μέσω της διατροφής, τότε αυτό απλά αποβάλλεται από τους νεφρούς μέσω των ούρων.

Ωστόσο, τα υπερβολικά υψηλά επίπεδα μαγνησίου από συμπληρώματα δεν απομακρύνονται τόσο εύκολα από το σώμα σας.

Και μπορεί αυτό να σας προκαλέσει τις ακόλουθες παρενέργειες:
Κράμπες
Κατάθλιψη
Διάρροια
Διαταραχή της νεφρικής λειτουργίας
Λήθαργος
Χαμηλή πίεση αίματος (υπόταση)
Μυϊκή αδυναμία
Ναυτία και έμετος
Εάν η συμβουλή του γιατρού σας είναι να πάρετε συμπλήρωμα μαγνησίου τότε φροντίστε να μην υπερβαίνετε τη συνιστώμενη δόση.

Iatropedia.gr

Αχιλλέας έλαιο. Για πανάδες-μελανές κηλίδες σε χέρια και πρόσωπο

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr