6 τροφές με περισσότερη βιταμίνη Α από τα καρότα

6 τροφές με περισσότερη βιταμίνη Α από τα καρότα

Ορισμένα τρόφιμα συνδέονται σχεδόν απόλυτα με ορισμένα θρεπτικά συστατικά. Όταν σκέφτεσαι τροφές με βιταμίνη C, πιθανότατα σου έρχονται στο μυαλό τα πορτοκάλια.

Για να αυξήσουμε το κάλιο, οι περισσότεροι από εμάς προσθέτουμε μπανάνες στη διατροφή μας. Και αν σου ζητήσουν να πεις ένα τρόφιμο με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, θα στοιχηματίζαμε ότι θα έλεγες καρότα.

Και ενώ τα καρότα είναι, φυσικά μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, ευτυχώς δεν είναι και η μόνη. Η βιταμίνη Α είναι μία λιποδιαλυτή βιταμίνη, που συμμετέχει σε πλήθος λειτουργιών του ανθρώπινου οργανισμού, αποθηκεύεται κυρίως στο συκώτι και λαμβάνεται μέσω της διατροφής. Είναι υπεύθυνη για την υποστήριξη της υγιούς όρασης, της λειτουργίας του ανοσοποιητικού και της ανάπτυξης των κυττάρων.

Σύμφωνα με μελέτες, η αντιφλεγμονώδης και ανοσορυθμιστική δράση της βιταμίνης Α είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία, προστατεύοντας από πλήθος παθολογικών καταστάσεων που αφορούν όλα τα όργανα. Φαίνεται, για παράδειγμα, πως δρα προστατευτικά στο αναπνευστικό σύστημα, στην εντερική υγεία και στην εγκεφαλική λειτουργία.

Επομένως, η ανεπάρκεια της, μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, συχνές λοιμώξεις, προβλήματα στην όραση και σοβαρή ξηρότητα των ματιών. Και ενώ τα συμπληρώματα διατροφής, είναι πάντα μια επιλογή, μια ισορροπημένη διατροφή, πλούσια σε βιταμίνη Α θα πρέπει να είναι ο πρωταρχικός σου στόχος. Αυτό συμβαίνει επειδή τα τρόφιμα παρέχουν περισσότερες φυτικές ίνες και μικροθρεπτικά συστατικά.

της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης
Pexels
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α

Μοσχαρίσιο συκώτι
Μπορεί να μην είναι η πιο δημοφιλής επιλογή στον πάγκο του κρεοπωλείου, αλλά το μοσχαρίσιο συκώτι είναι ένας διατροφικός θησαυρός βιταμίνης Α. Το αρνίσιο συκώτι, προσφέρει επίσης υψηλά ποσοστά της πολύτιμης βιταμίνης.

Γλυκοπατάτες
Οι ψητές γλυκοπατάτες είναι ένα απλό, αλλά νόστιμο συνοδευτικό για σχεδόν οποιοδήποτε γεύμα. Και με 1.100 mcg βιταμίνης Α ανά φλιτζάνι, ξεπερνούν σίγουρα τα ωμά καρότα. Μια μερίδα γλυκοπατάτας έχει επίσης 35,3 mg βιταμίνης C, η οποία παίζει βασικό ρόλο στην υγεία των οστών, των μυών, του ανοσοποιητικού και του δέρματος.

Κολοκύθα
Muffins κολοκύθας, smoothies κολοκύθας, κολοκυθόπιτες, σούπα κολοκύθας. Δεν υπάρχει τέλος στους νόστιμους τρόπους που μπορείς να εντάξεις την κολοκύθα στην καθημερινή σου διατροφή. Καθώς απολαμβάνεις αυτό το αγαπημένο και νόστιμο φθινοπωρινό λαχανικό, θα απορροφήσεις επίσης άφθονη βιταμίνη Α.

Σπανάκι
Το σπανάκι μπορεί να είναι περισσότερο γνωστό για την υψηλή του περιεκτικότητα σε σίδηρο, ωστόσο, οι ευεργετικές του ιδιότητες για τον οργανισμό μας, δεν εξαντλούνται εκεί. Μια μερίδα μισού φλιτζανιού σπανάκι περιέχει περισσότερα από 570 mcg βιταμίνης Α. Είτε το τρως ωμό σε σαλάτες, σε smoothie ή μαγειρεμένο, το σπανάκι είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να προσθέσεις έξτρα φυτικές ίνες στην καθημερινή σου διατροφή.

Πιπεριές
Όταν μιλάμε για βιταμίνη Α, το χρώμα της πιπεριάς, παίζει σημαντικό ρόλο. Οι κόκκινες γλυκές πιπεριές περιέχουν σημαντική ποσότητα βιταμίνης Α, σχεδόν 120 mcg σε μερίδα μισής κούπας. Από την άλλη πλευρά, οι πράσινες πιπεριές έχουν μόνο 18 mcg. Μια σημαντική διαφορά. Η αλλαγή του χρώματος των πιπεριών στα καθημερινά σου πιάτα, είναι ένας εύκολος τρόπος, για να χαρίσεις ακόμα περισσότερα οφέλη στον οργανισμό σου.

Tυρί ρικότα
Ένα ½ φλιτζάνι (περίπου 124 gr) τυρί ricotta περιέχει 149 mcg βιταμίνης Α . Το τυρί είναι επίσης καλή πηγή ασβεστίου. Για παράδειγμα, η ρικότα έχει 206 mg του βασικού μεταλλικού στοιχείου, το οποίο, μεταξύ άλλων, ενισχύει τα οστά και διατηρεί τη φυσιολογική πήξη του αίματος.

http://www.ladylike.gr

Έλαιο- Iβίσκος το φυσικό δραστικό AHA που κάνει μπότοξ.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr