Βελονισμός προσώπου: Ένα φυσικό-μη επεμβατικό facelift που χιλιάδες άνθρωποι χρησιμοποιούν για να αντιμετωπίσουν σημάδια γήρανσης

Βελονισμός προσώπου: Ένα φυσικό-μη επεμβατικό facelift που χιλιάδες άνθρωποι χρησιμοποιούν για να αντιμετωπίσουν σημάδια γήρανσης

Ο βελονισμός προσώπου είναι μία αρχαία μέθοδος αντιγήρανσης που χρησιμοποιείται 2 χιλιάδες χρονιά και πρόσφατα έχει αγαπηθεί σαν μία εναλλακτική μέθοδος του Botox από πρόσωπα της δημοσιότητας όπως η Kim Kardashian, Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow και Jennifer Aniston.

Γράφει η Senior Φυσικοθεραπεύτρια, Αγγελική Κοντζόγλου
Υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που αποδεικνύουν ότι ο βελονισμός προσώπου: βοηθά στην ισορροπία λιπαρότητας και ενυδάτωσης του δέρματος, στην ελαστικότητα με την παραγωγή κολλαγόνου (Donoyama et al, 2012) και την γρήγορη ανανέωση κυττάρων δέρματος, οι οποίοι και είναι δείκτες την νεανικότητας του δέρματος.

Κατά την θεραπεία μπορούν να εισέλθουν έως και 100 βελόνες σε περιοχές όπως το πρόσωπο, τα αυτιά και λαιμό για περίπου μια ώρα, αντιμετωπίζοντας γραμμές, ρυτίδες, ουλές και την υπερκόγχια προεξοχή του τοπικού λιπώδους στρώματος – γνωστή ως «σακούλες κάτω από τα μάτια». Στη διαδικασία συμπεριλαμβάνεται και η χρήση fascial cupping, ενυδατική μάσκα κολλαγόνου μαζί με την χρήση jade rolling.

Ένας ολοκληρωμένος κύκλος θεραπειών αποτελείται από τουλάχιστον 1 επίσκεψη την εβδομάδα για 3 μήνες.

Φυσιολογικοί μηχανισμοί του αισθητικού βελονισμού
Κατά την διάρκεια του αισθητικού βελονισμού εισέρχονται πολύ μικρές λεπτές βελόνες στο δέρμα που δημιουργούν μικροτραυματισμούς στην περιοχή και αυτό εν συνέχεια οδηγεί σε φλεγμονώδη αντίδραση. Ο σκοπός της τοπικής φλεγμονής είναι να ελαχιστοποιηθεί η αιτία του αρχικού τραυματισμού και η αφαίρεση τραυματισμένου ιστού και νεκρών κυττάρων. Επίσης οδηγεί στην αναδημιουργία του τραυματισμένου ιστού και ενθαρρύνει την διαδικασία της επούλωσης.

Ο φυσιολογικός τρόπος αντίδρασης του ανθρωπίνου οργανισμού κατά την είσοδο της βελόνας στο δέρμα, σε αντίθεση με άλλες παρεμβατικές και φαρμακευτικές θεραπείες δεν οδηγεί τον ιστό που βελονίζεται στο να ‘’συνηθίζει’’ και να αποκτά ανοχή στην θεραπεία. Αυτό συμβαίνει γιατί, ο μικροτραυματισμός συνδέεται με αυξημένη μικρό-αιματική ροή η οποία βοηθάει σε αναγέννηση των μυών (Amies et al, 2011) και βελτίωση της ελαστικότητας του δέρματος μέσω του ερεθισμού και της παραγωγής εκ νέου κολλαγόνου (Yun et al, 2013).

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα παραπάνω οφέλη του βελονισμού, έχουν ένα φυσικό και ολιστικό αποτέλεσμα στο δέρμα και στο μυϊκό τόνο χωρίς να αλλοιώνεται η μορφολογία του προσώπου.

Επιπρόσθετα, μειώνει τις γραμμές και τις ρυτίδες αφήνοντας τους ενδιαφερόμενους αμέσως μετά την θεραπεία με ένα αίσθημα φυσικού lifting.

Τεχνική βελονισμού
Η θεραπεία πρέπει να γίνεται από ειδικά εκπαιδευμένο και πιστοποιημένο επαγγελματία υγείας καθώς απαιτείται μια ιδιαίτερα “λεπτή” τεχνική όσον αφορά το βάθος και το μέγεθος της βελόνας η οποία στοχεύει από τις “εν τω βάθει” στις πιο επιφανειακές δομές του προσώπου: στους μύες του προσώπου, στην περιτονία, καθώς και στο δέρμα τα οποία απαιτούν διαφορετικό χειρισμό στα διαφορετικά σημεία του προσώπου (π.χ. η περιοχή κάτω από τα μάτια και κοντά στα χείλη είναι πιο ευαίσθητη από την περιοχή στο μέτωπο).

Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα του facial rejuvenation που προτείνουμε, χρησιμοποιούνται 3 ειδών βελόνες διαφορετικού πάχους και μήκους σεβόμενοι την ανατομία του προσώπου και τις ευαίσθητες δομές όπως τα νεύρα και τα αιμοφόρα αγγεία ώστε να αποφευχθούν τυχόν τραυματισμοί. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν εισέρχεται στην θεραπευόμενη περιοχή όλο το μήκος της βελόνας παρά μόνο ένα μικρό τμήμα της.

Αυτός είναι ο λόγος που πριν από κάθε θεραπεία, ο επαγγελματίας υγείας θα πρέπει να ολοκληρώνει μια λεπτομερή αξιολόγηση, σεβόμενος οποιαδήποτε παθολογία, ή άλλη επεμβατική τεχνική που έχει ολοκληρωθεί στο παρελθόν καθώς και θα πρέπει να συζητηθεί μαζί με τον ενδιαφερόμενο οι εκάστοτε περιοχές που χρήζουν θεραπεία.

Παρότι ο βελονισμός δεν είναι επώδυνος, είναι σύνηθες οι ενδιαφερόμενοι να νιώσουν μία αίσθηση ελαφριάς πίεσης κατά την είσοδο της βελόνας στην περιοχή που αμέσως υποχωρεί.

 

Αγγελική Κοντζόγλου

Senior Physiotherapist

ATACP Accredited Aquatic Therapist

AACP Accredited Acupuncturist and Cosmetic Acupuncturist

BSc(Hons), MSc, MCSP, AFHEA

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήσετε με το [email protected]

www.thedisability-experts.com

 

Βιβλιογραφία
Ameis, Kamal & Jayam-Trouth, Annapurni & Bond, Vernon & Kanaan, Yasmine. (2011). Degeneration/Regeneration as a Mechanism Contributing to the Effect of Manual Acupuncture-Induced Injury on Rat Skeletal Muscle. 10.5772/24801.

Donoyama N, Kojima A, Suoh S, Ohkoshi N. Cosmetic acupuncture to enhance facial skin appearance: a preliminary study. Acupunct Med. 2012 Jun;30(2):152-3. doi: 10.1136/acupmed-2012-010156. Epub 2012 Apr 25. PMID: 22534726.

Yun Y, Kim S, Kim M, Kim K, Park JS, Choi I. Effect of facial cosmetic acupuncture on facial elasticity: an open-label, single-arm pilot study. Evid Based Complement Alternat Med. 2013;2013:424313. doi:10.1155/2013/424313

5 σέρουμ σαλιγκαριού για φυσικό μπότοξ στην μισή τιμή!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr