Γιατί νιώθεις πρήξιμο όταν ταξιδεύεις; 4 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν

Γιατί νιώθεις πρήξιμο όταν ταξιδεύεις; 4 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν

Αν δυσκολεύεσαι με το jet lag ή με ευερέθιστο και φουσκωμένο έντερο στις διακοπές, δοκίμασε αυτές τις απλές στρατηγικές.

Γιατί νιώθεις πρήξιμο όταν ταξιδεύεις; 4 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν

Τι συμβαίνει όταν μεταφερόμαστε, λόγω ενός ταξιδιού, σε μια νέα ζώνη ώρας και μαζί με εμάς αλλάζουν πρόγραμμα και τοποθεσία και οι μικροοργανισμοί του πεπτικού μας συστήματος; Μέσα από μία ανάρτηση στο Instagram, η Gut Health Nutrition Expert, Megan Rossi (@theguthealthdoctor) εξηγεί τι συμβαίνει ακριβώς όταν ταξιδεύουμε αλλά και πώς μπορείς να το αντιμετωπίσεις.

Γιατί νιώθεις πρήξιμο όταν ταξιδεύεις;
Οι μικροοργανισμοί αυτοί είναι περισσότερο έξυπνοι από όσο φαντάζεσαι και εργάζονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως και εμείς, επειδή συγχρονίζονται με τα ρολόγια του σώματός μας και τα διατροφικά μας πρότυπα. Όταν πετάμε (ή δουλεύουμε όλη τη νύχτα) ο κιρκάδιος ρυθμός μας ξεφεύγει και αυτό επηρεάζει και τον ρυθμό ζωής τους.

Οι αλλαγές στα διατροφικά μοτίβα και τα χρονοδιαγράμματα νύχτας – μέρας μπορούν πραγματικά να διαταράξουν το μικροβίωμα του εντέρου και ακόμη και να αυξήσουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2. Έτσι, αν δυσκολεύεσαι με το jet lag ή με ευερέθιστο και φουσκωμένο έντερο στις διακοπές σου, δοκίμασε αυτές τις απλές στρατηγικές την επόμενη φορά που θα πετάξεις:

➡️ Προτίμησε θρεπτικά σνακ στο αεροπλάνο αντί για μεγαλύτερα γεύματα, π.χ. στικς καρότου και αγγουριού, ανάμεικτους ξηρούς καρπούς και κράκερς.

➡️ Μείνε ενυδατωμένη κατά τη διάρκεια της πτήσης. Η αφυδάτωση είναι μια κοινή αιτία δυσκοιλιότητας που προκαλείται από το ταξίδι ή την αλλαγή προγράμματος.

➡️ Προσάρμοσε το πρόγραμμα γευμάτων σου αμέσως μόλις φτάσεις στον προορισμό σου, έτσι ώστε να προσαρμοστούν και οι μικροοργανισμοί του πεπτικού σου συστήματος σε αυτό (ιδανικά φρόντισε να κάνεις ένα γεύμα πλούσιο σε φυτικές ίνες).

➡️ Μείνε σταθερή στο νέο σου χρονοδιάγραμμα. Συμπεριέλαβε κάποια ήπια άσκηση (όπως το περπάτημα), μείνε εκτεθειμένη στο φυσικό φως όσο μπορείς και πάρε συμπλήρωμα μελατονίνης κοντά στην τοπική ώρα ύπνου σου.

Σέρουμ Βιταμίνης C & Ε.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr