Ισλί, τα γεμιστά μελομακάρονα της Μικράς Ασίας

Ισλί, τα γεμιστά μελομακάρονα της Μικράς Ασίας

Μικρασιάτες από τα παράλια αλλά και τον Πόντο έφεραν αυτά τα απίθανα κεράσματα με τη βουτυράτη ζύμη, τη μοσχοβολιστή γέμιση και την περίτεχνα δουλεμένη επιφάνεια.

Νένα Ισμυρνόγλου

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

30′ προετοιμασία
20′ ψήσιμο
Σύνολο: 50′

Υλικά
Βάρος: 2 κιλά
Ζύμη
750-800 γρ. (6 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
200 γρ. (4/5 της κούπας) αιγοπρόβειο βούτυρο, λιωμένο, αλλά όχι ζεστό
200 γρ. (4/5 της κούπας) βούτυρο αγελάδας, λιωμένο, αλλά όχι ζεστό
220 ml (1 κούπα + 1 κουτ. σούπας) νερό
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
30 γρ. (2 γεμάτες κουτ. σούπας) ζάχαρη

Γέμιση
250 γρ. (2 + 1/4 της κούπας) καρύδια, κοπανισμένα
1 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, τριμμένο
1 κουτ. σούπας ξύσμα πορτοκαλιού

Σιρόπι
550 γρ. (2 + 3/4 της κούπας) ζάχαρη
300 ml (1 1⁄2 κούπα) νερό
χυμός από 1/2 λεμόνι + φλούδα από 1/2 λεμόνι

Διαδικασία
Για το σιρόπι
Για τα ισλί, τα γεμιστά μελομακάρονα της Μικράς Ασίας ξεκινάμε με το σιρόπι και Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού για 2 λεπτά, μετρώντας από τη στιγμή που θα αρχίσει να κοχλάζει.
Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον χυμό, ανακατεύουμε και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Για την ζύμη
Ανακατεύουμε σε βαθύ μπολ όλα τα υλικά και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και μαλακή ζύμη.
Για την γέμιση
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το κουτάλι όλα τα υλικά για τη γέμιση.
Για το ισλί
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και στρώνουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα.
Παίρνουμε με το χέρι μας κομμάτια ζύμης των 25 γρ. περίπου και τα πλάθουμε σε μπαλάκια.
Τα πιέζουμε ελαφρώς να πλατύνουν και βάζουμε στο κέντρο τους από 1 κουτ. γλυκού γέμιση.
Εγκλωβίζουμε τη γέμιση κλείνοντας τη ζύμη και με το χέρι μας τους δίνουμε το χαρακτηριστικό τρίγωνο σχήμα.
Τα τακτοποιούμε στο ταψί με μικρή απόσταση μεταξύ τους και με ένα πιρούνι ή με μια οδοντογλυφίδα χαράσσουμε στην επιφάνειά τους γραμμούλες ζιγκ ζαγκ ή πυκνές χιαστί χαρακιές.
Ψήνουμε για 17-20 λεπτά, μέχρι να σφίξουν και να ροδίσουν.
Ξεφουρνίζουμε και, όπως είναι ζεστά, τα βουτάμε με μια τρυπητή κουτάλα στο κρύο σιρόπι και τα αφήνουμε για 1/2 λεπτό.
Τα βγάζουμε και τα τακτοποιούμε όμορφα σε πιατέλα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 47.

www.gastronomos.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr