Μελομακάρονα vegan και ωμοφαγικά (χωρίς ψήσιμο) Μια διαφορετική συνταγή για μελομακάρονα, κατάλληλη για vegans και ωμοφάγους.

Μελομακάρονα vegan και ωμοφαγικά (χωρίς ψήσιμο) Μια διαφορετική συνταγή για μελομακάρονα, κατάλληλη για vegans και ωμοφάγους.

 

Παυλίνα Παπαντωνίου

Φωτογραφία: Θεοδόσης Γεωργιάδης

30′ προετοιμασία
30′ μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα

Υλικά
Βάρος: 1 κιλό

50 γρ. βασιλικοί χουρμάδες, απύρηνοι (medjool – όχι Τυνησίας)
180 γρ. (2 κούπες) νιφάδες βρόμης, αλεσμένες σε σκόνη στον πολυκόφτη
70 γρ. (2/3 της κούπας) αμύγδαλα λευκά, αλεσμένα σε σκόνη
100 γρ. (1 κούπα) καρυδόψιχα, θρυμματισμένη χυμός + ξύσμα από 1 μέτριο πορτοκάλι
1 κουτ. γλυκού γεμάτο κανέλα σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο σε σκόνη
1/4 κουτ. γλυκού γαρίφαλο σε σκόνη
1/3 κουτ. γλυκού αλάτι
Μούλιασμα
80 ml (3/4 της κούπας) κονιάκ
χυμός από 1 μέτριο πορτοκάλι
150-200 ml (1 κούπα) καυτό νερό
τριμμένο καρύδι για το σερβίρισμα
Διαδικασία
Για τα μελομακάρονα vegan και ωμοφαγικά (χωρίς ψήσιμο) ξεκινάμε με το μούλισμα και σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το καυτό νερό, τον χυμό και το κονιάκ.
Ρίχνουμε τους χουρμάδες και τους αφήνουμε να μουλιάσουν για 20-30 λεπτά.
Τους σουρώνουμε και τους χτυπάμε στον πολυκόφτη μαζί με τον χυμό πορτοκαλιού μέχρι να σχηματιστεί ένα πυκνός πολτός, μια πάστα.

Αδειάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε το ξύσμα και ανακατεύουμε να σκορπιστεί ομοιόμορφα.
Ανακατεύουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και τα ρίχνουμε στο μείγμα με τους χουρμάδες.

Ζυμώνουμε με τα χέρια μας μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη.
Πλάθουμε τη ζύμη σε μελομακάρονα, τα τακτοποιούμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με το τριμμένο καρύδι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 47.

www.gastronomos.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr