ΤΙ ΝΑ ΠΙΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΣΟΥ

ΤΙ ΝΑ ΠΙΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΣΟΥ

Ακόμα και μια μικρή αλλαγή στη διατροφή σου, όπως το να προσθέσεις ένα ρόφημα, μπορεί να συμβάλλει στο να κρατήσεις τη μνήμη σου πιο δυνατή για περισσότερο καιρό.

Το να επιστρέφω –τουλάχιστον μία φορά– στο σπίτι μου για να πάρω κάτι που έχω ξεχάσει είναι καθημερινή ρουτίνα. Δεν υπάρχει περίπτωση να ξεπορτίσω και να μην γυρίσω πίσω για να πάρω το κινητό μου, την κάρτα για τα Μέσα Μεταφοράς, το ταπεράκι που έμεινε πάνω στον πάγκο. Το χειρότερο είναι ότι η κατάσταση δεν προβλέπεται να βελτιωθεί με το πέρασμα του χρόνου. Η δυνατή μνήμη ποτέ δεν ήταν το δυνατό μου χαρτί.

Ευτυχώς, φαίνεται να υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητά μας, τα οποία δεν απαιτούν καθόλου κόπο, προκειμένου να σώσουμε λίγο την κατάσταση. Για να γίνω πιο συγκεκριμένη, διάβασα σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας (Νοέμβριος 2022), ότι ένα ζεστό ρόφημα τσαγιού (αντί για καφέ) με το πρωινό μου ή ένα ποτηράκι κρασί στο δείπνο θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση του ρυθμού έκπτωσης που παρουσιάζουμε στη μνήμη όσο μεγαλώνουμε.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι συγκεκριμένες διατροφικές επιλογές μπορεί να οδηγήσουν σε πιο αργό ρυθμό γνωστικής έκπτωσης», αναφέρει ο συγγραφέας της, Thomas Holland, από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rush στο Σικάγο.

Πού οφείλεται; Αυτά τα ροφήματα είναι πλούσια σε φλαβονόλες, ουσίες οι οποίες βρίσκονται και σε πολλά φρούτα και λαχανικά. «Κάτι τόσο απλό όσο η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών και περισσότερου τσαγιού είναι ένας εύκολος τρόπος για τους ανθρώπους να αναλάβουν ενεργό ρόλο στη διατήρηση της υγείας του εγκεφάλου τους», τονίζει.

Τι να πιεις για να βοηθήσεις τη μνήμη σου

Ποια φλαβονοειδή βοηθούν περισσότερο
Οι φλαβονόλες είναι είδος φλαβονοειδών, μια ομάδα φυτοχημικών που βρίσκονται σε φυτικές χρωστικές ουσίες. Οι ουσίες αυτές, γνωστές για τις ευεργετικές τους επιδράσεις στην υγεία, ενισχύουν τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό η διατροφή μας να περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία τροφών.

Η ομάδα χώρισε τις φλαβονόλες σε πέντε τύπους: καμφερόλη, ισοραμνετίνη, μυρικετίνη, κουερσετίνη και ισοραμνετίνη. Η καμφερόλη είχε το μεγαλύτερο όφελος, ακολουθούμενη από τη μυρικετίνη και έπειτα την κουερσετίνη. Τα κορυφαία τρόφιμα στις κατηγορίες αυτές ήταν το κέιλ, τα φασόλια, το τσάι, το σπανάκι και το μπρόκολο για την πρώτη. Οι ντομάτες, το κέιλ, τα μήλα και το τσάι για την κουερσετίνη. Το τσάι, το κρασί, το κέιλ, τα πορτοκάλια και οι ντομάτες για την μυρικετίνη. Τα αχλάδια, το ελαιόλαδο, το κρασί και η σάλτσα ντομάτας για την ισοραμνετίνη.

Τι να πιεις για να βοηθήσεις τη μνήμη σου

Πόσο βοηθά ένα ρόφημα τη μνήμη
Στη μελέτη συμμετείχαν 961 άτομα χωρίς άνοια με μέση ηλικία τα 81 χρόνια, τα οποία οι επιστήμονες παρακολουθούσαν για επτά χρόνια. Κάθε χρόνο συμπλήρωναν ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με το πόσο συχνά κατανάλωναν ορισμένα τρόφιμα, καθώς και τεστ γνωστικής ικανότητας και μνήμης. Επίσης, ρωτήθηκαν για παράγοντες όπως το μορφωτικό τους επίπεδο και ο χρόνος που αφιέρωσαν σε σωματικές και πνευματικές δραστηριότητες.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε πέντε ομάδες με βάση την ποσότητα φλαβονολών στη διατροφή τους. Η χαμηλότερη ήταν περίπου 5 mg την ημέρα και η υψηλότερη γύρω στα 15 mg, που ισοδυναμεί με περίπου ένα φλιτζάνι πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Οι γνωστικές βαθμολογίες εκείνων που είχαν την υψηλότερη πρόσληψη φλαβονολών (περίπου ένα φλιτζάνι τσάι την ημέρα) μειώνονταν κατά 40% πιο αργά σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που κατανάλωναν τη λιγότερη ποσότητα φλαβονολών.

Η μελέτη μπορεί να μην αποδεικνύει ότι οι φλαβονόλες προκαλούν άμεσα μείωση του ρυθμού γνωστικής έκπτωσης, ωστόσο δείχνει μια συσχέτιση μεταξύ των δύο.

www.ow.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr