ΠΟΙΟ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΌ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΌ ΤΗΣ ΦΎΣΗΣ;

ΠΟΙΟ ΕΊΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΙΣΧΥΡΌ ΑΝΤΙΒΙΟΤΙΚΌ ΤΗΣ ΦΎΣΗΣ;

Ποιο είναι το πιο ισχυρό αντιβιοτικό της φύσης; thumbnail

Η κυρία Έλενα Χρονοπούλου, φαρμακοποιός, μας συστήνει…

Το υλικό που χρησιμοποιείται για τη στεγανοποίηση και την απολύμανση της κυψέλης, ένα υλικό ταπεινό μεν αλλά με θεραπευτική αξία ανεκτίμητη. Η πρόπολη, για την οποία ο λόγος, αποτελεί το πιο ισχυρό αντιβιοτικό της φύσης το οποίο μάλιστα έρχεται λόγω εποχής δυναμικά στο προσκήνιο, καθώς οι ιώσεις έχουν την τιμητική τους.

Μπορούμε να αποφύγουμε τις ιώσεις και τα κρυολογήματα; Μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας ώστε να θωρακιστεί απέναντι στους ιούς που προκαλούν τις ιώσεις και τα κρυολογήματα. Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική, διότι μπορούμε να μειώσουμε την ένταση και τη συχνότητα των ιώσεων.

Με ποιο τρόπο; Τι μπορούμε να κάνουμε; Η συχνή εμφάνιση των ιώσεων οφείλεται στην κακή άμυνα του οργανισμού μας, δηλαδή στην κακή κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ωστόσο, υπάρχει ένας απλούστατος τρόπος για να το θωρακίσουμε, αξιοποιώντας τον πλούτο της φύσης. Αναφέρομαι στην πρόπολη, μια ουσία που παράγεται από την μέλισσα και την παίρνουμε από τις κυψέλες. Σε ποια μορφή πρέπει να την λαμβάνουμε; Πράγματι, υπάρχουν διάφορες μορφές της πρόπολης και κάθε μια χρησιμοποιείται διαφορετικά.

Μια μορφή είναι το σιρόπι. Το σιρόπι της πρόπολης συνήθως συνδυάζεται με μέλι ή και θυμάρι και βοηθάει στην καταπολέμηση του βήχα. Επίσης, για το «τσούξιμο» του λαιμού υπάρχει και το βάμμα της πρόπολης, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς κάνοντας γαργάρες. Υπάρχει ακόμη το σπρέι της πρόπολης το οποίο έχει αντισηπτικές, αντιμικροβιοστατικές ιδιότητες. Είναι το σπρέι που πρέπει να έχει κάποιος πάντοτε μαζί του εάν χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή βρίσκονται σε κλειστούς χώρους με έντονο συγχρωτισμό.

Πώς λειτουργεί δηλαδή η πρόπολη; Η πρόπολη είναι ένα φυσικό προϊόν και συλλέγεται από τη μέλισσα. Περιέχει μια ρυτίνη από διάφορα φυτά, γύρη, ένζυμα και μερικές ακόμα ουσίες. Η δράση της είναι ότι σταματά την εξέλιξη κάποιας λοίμωξης. Για παράδειγμα όταν έχουμε αυτό το αίσθημα ότι κλείνει ο λαιμός μας, όπου τότε βρισκόμαστε σε ένα αρχικό στάδιο πιθανής φαρυγγίτιδας, ψεκάζουμε με το σπρέι μέσα στο λαιμό μας. Ακόμα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε αρχικό στάδιο μιας πιθανής αμυγδαλίτιδας.

Να τονίσω ωστόσο ότι η πρόπολη δεν μπορεί να πάρει τη θέση του κανονικού φαρμάκου που θα μας χορηγήσει ο γιατρός μας, είναι σημαντική η προληπτική της δράση. Συνιστάται σε συγκεκριμένου είδους λοιμώξεις; Η πρόπολη χρησιμοποιείται για λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού, πχ βρογχίτιδα, φαρυγγίτιδα, ρινίτιδα. Όσοι είναι επιρρεπείς σε τέτοιου είδους λοιμώξεις, πρέπει να ενισχύουν το αμυντικό τους σύστημα.

Προληπτικά οι ενήλικες μπορούν να λαμβάνουν καθημερινά μια κάψουλα πρόπολης πριν ακόμα εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα οποιασδήποτε λοίμωξης. Σε ποιες άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί το σπρέι της πρόπολης; Στα μικρά παιδιά, που βάζουν συχνά τα χεράκια τους βρώμικα μέσα στο στόμα πολύ συχνά, και τα οποία κινδυνεύουν με λοιμώξεις στο αναπνευστικό, το γαστρεντερικό κα. Επίσης πολύ σημαντική χρήση του σπρέι είναι στα στοματικά έλκη όπως π.χ όταν βγάζουμε άφτρες ή για τον επιχείλιο έρπητα. Υπάρχει επίσης και σκεύασμα πρόπολης σε κρέμα.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά στις περιπτώσεις ακμής αλλά και σε ήπια εγκαύματα. Υπάρχουν αντενδείξεις για τη χρήση της πρόπολης; Βεβαίως, η πρόπολη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που είναι αλλεργικά στη γύρη. Επίσης, αντενδείκνυται σε όσους έχουν αλλεργία στη γύρη της ελιάς. Σε κάθε περίπτωση, η πρόπολη όπως και όλα τα σκευάσματα, λαμβάνονται μόνο κατόπιν συμβουλής του γιατρού ή του φαρμακοποιού.

Η κυρία Έλενα Χρονοπούλου, φαρμακοποιός, μας συστήνει…

Το υλικό που χρησιμοποιείται για τη στεγανοποίηση και την απολύμανση της κυψέλης, ένα υλικό ταπεινό μεν αλλά με θεραπευτική αξία ανεκτίμητη. Η πρόπολη, για την οποία ο λόγος, αποτελεί το πιο ισχυρό αντιβιοτικό της φύσης το οποίο μάλιστα έρχεται λόγω εποχής δυναμικά στο προσκήνιο, καθώς οι ιώσεις έχουν την τιμητική τους.

Μπορούμε να αποφύγουμε τις ιώσεις και τα κρυολογήματα;

Μπορούμε να βοηθήσουμε τον οργανισμό μας ώστε να θωρακιστεί απέναντι στους ιούς που προκαλούν τις ιώσεις και τα κρυολογήματα. Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική, διότι μπορούμε να μειώσουμε την ένταση και τη συχνότητα των ιώσεων.

Με ποιο τρόπο; Τι μπορούμε να κάνουμε;

Η συχνή εμφάνιση των ιώσεων οφείλεται στην κακή άμυνα του οργανισμού μας, δηλαδή στην κακή κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ωστόσο, υπάρχει ένας απλούστατος τρόπος για να το θωρακίσουμε, αξιοποιώντας τον πλούτο της φύσης. Αναφέρομαι στην πρόπολη, μια ουσία που παράγεται από την μέλισσα και την παίρνουμε από τις κυψέλες.

Σε ποια μορφή πρέπει να την λαμβάνουμε;

Πράγματι, υπάρχουν διάφορες μορφές της πρόπολης και κάθε μια χρησιμοποιείται διαφορετικά. Μια μορφή είναι το σιρόπι. Το σιρόπι της πρόπολης συνήθως συνδυάζεται με μέλι ή και θυμάρι και βοηθάει στην καταπολέμηση του βήχα. Επίσης, για το «τσούξιμο» του λαιμού υπάρχει και το βάμμα της πρόπολης, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς κάνοντας γαργάρες. Υπάρχει ακόμη το σπρέι της πρόπολης το οποίο έχει αντισηπτικές, αντιμικροβιοστατικές ιδιότητες. Είναι το σπρέι που πρέπει να έχει κάποιος πάντοτε μαζί του εάν χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή βρίσκονται σε κλειστούς χώρους με έντονο συγχρωτισμό.

Πώς λειτουργεί δηλαδή η πρόπολη;

Η πρόπολη είναι ένα φυσικό προϊόν και συλλέγεται από τη μέλισσα. Περιέχει μια ρυτίνη από διάφορα φυτά, γύρη, ένζυμα και μερικές ακόμα ουσίες. Η δράση της είναι ότι σταματά την εξέλιξη κάποιας λοίμωξης. Για παράδειγμα όταν έχουμε αυτό το αίσθημα ότι κλείνει ο λαιμός μας, όπου τότε βρισκόμαστε σε ένα αρχικό στάδιο πιθανής φαρυγγίτιδας, ψεκάζουμε με το σπρέι μέσα στο λαιμό μας. Ακόμα μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε αρχικό στάδιο μιας πιθανής αμυγδαλίτιδας. Να τονίσω ωστόσο ότι η πρόπολη δεν μπορεί να πάρει τη θέση του κανονικού φαρμάκου που θα μας χορηγήσει ο γιατρός μας, είναι σημαντική η προληπτική της δράση.

Συνιστάται σε συγκεκριμένου είδους λοιμώξεις;

Η πρόπολη χρησιμοποιείται για λοιμώξεις της αναπνευστικής οδού, πχ βρογχίτιδα, φαρυγγίτιδα, ρινίτιδα. Όσοι είναι επιρρεπείς σε τέτοιου είδους λοιμώξεις, πρέπει να ενισχύουν το αμυντικό τους σύστημα. Προληπτικά οι ενήλικες μπορούν να λαμβάνουν καθημερινά μια κάψουλα πρόπολης πριν ακόμα εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα οποιασδήποτε λοίμωξης.

Σε ποιες άλλες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί το σπρέι της πρόπολης;

Στα μικρά παιδιά, που βάζουν συχνά τα χεράκια τους βρώμικα μέσα στο στόμα πολύ συχνά, και τα οποία κινδυνεύουν με λοιμώξεις στο αναπνευστικό, το γαστρεντερικό κα. Επίσης πολύ σημαντική χρήση του σπρέι είναι στα στοματικά έλκη όπως π.χ όταν βγάζουμε άφτρες ή για τον επιχείλιο έρπητα. Υπάρχει επίσης και σκεύασμα πρόπολης σε κρέμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά στις περιπτώσεις ακμής αλλά και σε ήπια εγκαύματα.

Υπάρχουν αντενδείξεις για τη χρήση της πρόπολης;

Βεβαίως, η πρόπολη δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που είναι αλλεργικά στη γύρη. Επίσης, αντενδείκνυται σε όσους έχουν αλλεργία στη γύρη της ελιάς. Σε κάθε περίπτωση, η πρόπολη όπως και όλα τα σκευάσματα, λαμβάνονται μόνο κατόπιν συμβουλής του γιατρού ή του φαρμακοποιού.

Ροδέλαιο. Σύσφιξη, τόνωση, λάμψη. Ιδανικό για καπνίστριες!

 

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr