2 νοσήματα και 6 συμβουλές για υγιές πάγκρεας

2 νοσήματα και 6 συμβουλές για υγιές πάγκρεας

Ενδεχομένως δεν τον σκεφτόμαστε συχνά, αλλά το πάγκρεας, αυτός ο αδένας που βρίσκεται βαθιά πίσω από τους κοιλιακούς, είναι πολύ σημαντικός για την υγεία μας.

Συνεργάστηκε o Γιώργος Ηλίας, PhD, χειρουργός πεπτικού, διευθυντής κλινικής στην Ευρωκλινική Αθηνών (www.hlias.gr).

Το πάγκρεας έχει σχήμα πεπλατυσμένου αχλαδιού, μήκος 15 εκ. και είναι ένα σκληρά εργαζόμενο όργανο: Εκκρίνει – βγάζει τα πεπτικά υγρά και παράγει την ινσουλίνη, απαραίτητη για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Εάν όμως το πάγκρεας δεν λειτουργεί σωστά, πρήζεται και αναπτύσσει φλεγμονή, με αποτέλεσμα την παγκρεατίτιδα. Ευτυχώς, αυτή η κατάσταση μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγή στη διατροφή και τις συνήθειες του τρόπου ζωής.

Ο καρκίνος του παγκρέατος
Πιο σοβαρή κατάσταση είναι ο καρκίνος στο πάγκρεας. Το πρόβλημα είναι πως συνήθως μένει αδιάγνωστος μέχρι να φτάσει σε προχωρημένο στάδιο. Σχετικά πρόσφατες περιπτώσεις που υπέκυψαν σε αυτό το είδος καρκίνου ήταν οι ηθοποιοί Alan Rickman και John Hurt (έπαιξαν και οι δύο στις ταινίες Harry Potter). Στην Ελλάδα ο καρκίνος του παγκρέατος αποτελεί τον 7ο πιο συχνό καρκίνο, αλλά και την 4η πιο συχνή αιτία θανάτου από καρκίνο στους άνδρες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του 2012. Πάνω από το 90% των ασθενών που διαγνώσθηκαν με καρκίνο του παγκρέατος πεθαίνουν από τη νόσο. Λιγότερο από το 20% των περιπτώσεων καρκίνου του παγκρέατος διαγιγνώσκονται σε στάδια που η νόσος είναι ιάσιμη. Σύμφωνα με το βρετανικό Ίδρυμα για την Έρευνα στον Καρκίνο του Παγκρέατος, τα στατιστικά επιβίωσης έχουν παραμείνει ίδια με αυτά πριν από 40 χρόνια, εξαιτίας της έλλειψης ιατρικής προόδου. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζεις τα σημάδια που πρέπει να ελέγχεις.

Παγκρεατίτιδα
Τα συμπτώματα έρχονται ξαφνικά, με πόνο στο πάνω μέρος του στομάχου, πυρετό και ναυτία. Αν είναι ήπια κατάσταση, θα υποχωρήσουν μετά από μία εβδομάδα περίπου. Αν είναι έντονη, θα χρειαστείς ειδική διατροφή και ιατρική φροντίδα. Σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχει γνωστή αιτία. Σε άλλες συνδέεται με πέτρες στη χολή, κατανάλωση αλκοόλ –περισσότερων από 2 ποτά τη μέρα–, παχυσαρκία ή απλά με την ηλικία, καθώς επηρεάζει συχνότερα άτομα άνω των 70.

Τα συμπτώματα της χρόνιας παγκρεατίτιδας Όταν το πάγκρεας έχει οίδημα και φλεγμονή για μεγάλο χρονικό διάστημα, η ασθένεια θεωρείται χρόνια. Θα νιώθεις πόνο στο πάνω μέρος του στομάχου που στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υποχωρεί. Η κατάχρηση αλκοόλ είναι υπεύθυνη για το 70% περίπου των περιπτώσεων χρόνιας παγκρεατίτιδας, η οποία αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη. Λιγότερο συχνές αιτίες

Κάπνισμα.
Πρόβλημα στο ανοσοποιητικό.
Κληρονομική γενετική μετάλλαξη.
Καλύτερες συνήθειες που πρέπει να αποκτήσεις για την υγεία του παγκρέατος
Ψηλά στη λίστα της διατήρησης της καλής υγείας του παγκρέατος αλλά και της μείωσης των συμπτωμάτων είναι το υγιές βάρος, ώστε να μειώσεις τις πιθανότητες για εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, και η άσκηση, που βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και του λίπους.

Ο χειρουργός πεπτικού Γιώργος Ηλίας εξηγεί τις 6 βασικές αλλαγές στον τρόπο ζωής:

1. Φρόντισε να διατηρείς ή να αποκτήσεις ένα υγιές βάρος. Η παχυσαρκία μπορεί να είναι παράγοντας για την οξεία παγκρεατίτιδα, ενώ μπορεί και να επιδεινώσει τα συμπτώματα.

2. Απόφυγε το αλκοόλ. Αν έχεις παγκρεατίτιδα, η κατανάλωσή του μπορεί να επιφέρει έντονο κοιλιακό πόνο.

3. Ακολούθησε υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά. Ο γιατρός σου μπορεί να σου συστήσει και κάποια ένζυμα για να σε βοηθήσουν στην καλύτερη πέψη.

4. Μείωσε την ποσότητα λιπαρών στη διατροφή σου, π.χ. τυριά, βούτυρο και κατανάλωνε άπαχη πρωτεΐνη, όπως ψάρι και κοτόπουλο. Ψήσε στο φούρνο, μαγείρεψε στον ατμό και απόφυγε το τηγάνισμα.

5. Μίλα με το γιατρό σου ή και με κλινικό διατροφολόγο αν έχεις παγκρεατίτιδα. Μπορεί να μην απορροφάς όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι και να επηρεάζονται η υγεία και το βάρος σου.

6. Ξέχνα το κάπνισμα. Αυξάνει τον κίνδυνο τόσο για παγκρεατίτιδα όσο και για καρκίνο του παγκρέατος.

www.shape.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr