5 ξηροί καρποί για να φας άφοβα αν θες να χάσεις βάρος

5 ξηροί καρποί για να φας άφοβα αν θες να χάσεις βάρος

Αν και οι ξηροί καρποί έχουν τη φήμη ότι παχαίνουν, στην πραγματικότητα είναι αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής.

Από την αρχαιότητα, οι ξηροί καρποί ήταν το πιο κρίσιμο στοιχείο της ανθρώπινης διατροφής που εμπλουτίζει τον οργανισμό με υγιεινά, θρεπτικά συστατικά. Οι ξηροί καρποί είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά που είναι εξαιρετικά ευεργετικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, όπως βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες, σίδηρος, ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, μαγγάνιο και ριβοφλαβίνη.

Επιπλέον, είναι πλούσιοι σε φυλλικό οξύ, αντιοξειδωτικά όπως ρεσβερατρόλη, καροτίνες, λουτεΐνη και κρυπτοξανθίνη κλπ. Αυτά τα ισχυρά, θρεπτικά συστατικά, βοηθούν στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, του καρδιακού ρυθμού και της παραγωγής ερυθρών αιμοσφαιρίων. Επιπλέον, βοηθούν στην πρόληψη καρδιακών και φλεγμονωδών ασθενειών. Επιπλέον, προστατεύουν την υγεία του εγκεφάλου και του δέρματος.

Αυτοί είναι οι καλύτεροι ξηροί καρποί για να χάσεις βάρος
Pexels
Ξηροί καρποί και απώλεια βάρους
Το πρώτο και κύριο πράγμα, που πρέπει να θυμάσαι, είναι ότι θα χρειαστεί χρόνος και συνέπεια. Θα πρέπει να είσαι συνεπής στον περιορισμό των θερμίδων σου, στη βελτίωση του μεταβολισμού σου και στο να ακολουθείς μια δίαιτα που σου παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Οι ξηροί καρποί είναι εξαιρετικά θρεπτικοί και παρέχουν πολλά οφέλη για την υγεία. Mια από τις πιο ευεργετικές ιδιότητες των ξηρών καρπών, είναι ότι είναι πολύ πλούσιοι σε φυτικές ίνες. Ως αποτέλεσμα, βοηθούν στον έλεγχο της πρόσληψης θερμίδων, στη διαχείριση του βάρους και στη μείωση της απορρόφησης σακχάρου στο αίμα.

Μελέτη που αξιολογεί τα αποτελέσματα της μεσογειακής διατροφής, δείχνει ότι οι άνθρωποι που τρώνε ξηρούς καρπούς μπορεί να χάσουν κατά μέσο όρο 5 εκατοστά λίπους από τη μέση τους. Το μόνο που θα πρέπει να προσέξεις σε κάθε περίπτωση, είναι οι ποσότητες που καταναλώνεις, όπως και το να διαλέγεις τις ανάλατες εκδοχές τους.

Ξηροί καρποί για απώλεια βάρους
1. Καρύδια
Παρόλο που τα καρύδια αποτελούνται από 65% λιπαρά, δεν συμβάλλουν στον κίνδυνο παχυσαρκίας, καθώς μειώνουν την πρόσληψη άλλων τροφών στη διατροφή. Αυτό συμβαίνει επειδή τα καρύδια περιέχουν επαρκή ποσότητα φυτικών ινών, οι οποίες αυξάνουν το αίσθημα πληρότητας.

Τα καρύδια περιέχουν πρωτεΐνες και πολυακόρεστα λίπη. Τα πολυακόρεστα λιπαρά περιέχουν ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρά οξέα, ένα υγιεινό, διατροφικό λίπος. Επιπλέον, περιέχουν Άλφα-Λινολεϊκό οξύ, το οποίο βοηθά στην ταχύτερη καύση του λίπους και προάγει την υγεία της καρδιάς. Ελέγχουν επίσης την αρτηριακή πίεση, μειώνουν τη χοληστερόλη και τις πιθανότητες καρδιακών παθήσεων.

2. Φιστίκια Αιγίνης
Τα φιστίκια Αιγίνης περιέχουν βιταμίνη Β6, Β1, πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και φώσφορο. Είναι επίσης ένας από τους πολλούς ξηρούς καρπούς που είναι χαμηλοί σε θερμίδες και λιπαρά. Επιπλέον, συμβάλλουν σημαντικά στην ανοσολογική και μεταβολική υγεία του οργανισμού.

Τα φιστίκια Αιγίνης είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες όπως είδαμε, βοηθούν στη διατήρηση της αίσθησης πληρότητας και στον έλεγχο της επιθυμίας για φαγητό μεταξύ των γευμάτων.

Επίσης είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, μειώνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, την αρτηριακή πίεση, το επίπεδο σακχάρου στο αίμα και τη χοληστερόλη.

3. Αμύγδαλα
Τα αμύγδαλα είναι ίσως οι πιο δημοφιλείς ξηροί καρποί, αφού είναι κυρίως γνωστά για τα οφέλη τους για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και την υγεία της καρδιάς. Είναι πλούσια σε υγιή θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, βιταμίνη Ε, μαγνήσιο και άλλα μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Τα αμύγδαλα βοηθούν επίσης στη μείωση της κακής χοληστερόλης και του λίπους, επειδή περιέχουν επαρκή ποσότητα φυτικών ινών που βοηθούν στην απώλεια βάρους.

Τα αμύγδαλα βοηθούν επίσης στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, στην κυτταρική επικοινωνία και αποτρέπουν οξειδωτικές βλάβες, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε βιταμίνη Ε και λιποδιαλυτά, θρεπτικά συστατικά. Επιπλέον, τα αμύγδαλα υποστηρίζουν την ανάπτυξη βακτηρίων του εντέρου που προάγουν την υγεία του και διευκολύνουν την πέψη.

4. Κάσιους
Τα κάσιους είναι γεμάτα πρωτεΐνη, βιταμίνη Κ, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, σελήνιο, χαλκό και φυτικές ίνες. Όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι χρήσιμα για τη λειτουργία του σώματος.

Τα κάσιους, είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά που μειώνουν τον κίνδυνο αρκετών καρδιακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου. Επιπλέον, είναι πλούσια πηγή φυτικών ινών και πρωτεΐνης και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Ως αποτέλεσμα, τα κάσιους συμβάλλουν στον περιορισμό της πρόσληψης θερμίδων και στην απώλεια βάρους.

5. Φουντούκια
Τα φουντούκια αυξάνουν τη θερμογένεση, μια διαδικασία κατά την οποία το σώμα, αυξάνει τη θερμοκρασία του για να κάψει τις υπερβολικές θερμίδες. Επιπλέον, το λίπος που περιέχουν τα φουντούκια, δεν απορροφάται από τον οργανισμό, αλλά αποβάλλεται με φυσικό τρόπο. Επομένως, η κατανάλωση φουντουκιών ως μέρος της διατροφής σου, μπορεί να σε κάνει να χάσεις, εκείνα τα επιπλέον εκατοστά.

Τα φουντούκια είναι επίσης πολύ πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες και υγιή λίπη. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά και τα μέταλλα είναι εξαιρετικά χρήσιμα για τον έλεγχο της αύξησης βάρους, τη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος, την υγεία των οστών και την υγεία του εγκεφάλου.

Η κατάλληλη στιγμή της ημέρας για να φας ξηρούς καρπούς
Εάν θέλεις να φας ξηρούς καρπούς με στόχο την απώλεια βάρους, θα πρέπει να φροντίσεις να τους φας το πρωί ή πριν από την προπόνησή σου. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχουν λίπη και το σώμα σου χρειάζεται να επιδοθεί σε κάποια σωματική δραστηριότητα για να τα απορροφήσει και να τα αφομοιώσει.

Από την άλλη, η κατανάλωση φιστικιών και κάσιους το βράδυ, μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό και την αντοχή σου. Έτσι, μπορείς να καταναλώσεις μια χούφτα από αυτούς τους ξηρούς καρπούς ως βραδινό σνακ, για να διατηρήσεις τον εαυτό σου γεμάτο ενέργεια.

www.ladylike.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr