Gluhwein: Πώς να φτιάξετε ζεστό κρασί στο σπίτι για να νιώσετε ότι είστε σε κάποια χριστουγεννιάτικη αγορά

Gluhwein: Πώς να φτιάξετε ζεστό κρασί στο σπίτι για να νιώσετε ότι είστε σε κάποια χριστουγεννιάτικη αγορά

Τίποτα δεν φωνάζει «ήρθαν τα Χριστούγεννα» όσο μία κούπα με ζεστό κρασί.

Το ζεστό κρασί με τα μπαχαρικά (mulled wine) είναι must τον χειμώνα και ειδικά τις γιορτές. Στις χριστουγεννιάτικες αγορές των ευρωπαϊκών πόλεων σερβίρεται σε χάρτινα ποτηράκια ή κούπες, και μας κρατά ζεστή συντροφιά, όσο περιπλανώμαστε σε αυτές. Τίποτα δεν φωνάζει «ήρθαν τα Χριστούγεννα» όσο μία κούπα με ζεστό κρασί.

Μπορείτε να βρείτε έτοιμα μπουκάλια στο σούπερ μάρκετ, που απλώς χρειάζονται ζέσταμα, όμως είναι πολύ εύκολο να φτιάξετε το δικό σας. Επιπλέον, θα είναι μία πολύ ιδιαίτερη προσθήκη στα γιορτινά τραπέζια, ή θα κάνει το χουχούλιασμα στον καναπέ ακόμα καλύτερο.

Το κρασί και τα μπαχαρικά
Το κόκκινο κρασί θεωρείται ιδανικό για το mulled wine. Δεν χρειάζεται να είναι πολύ ακριβό, αρκεί να έχει μία φρουτώδη γεύση. Όσο για τα αρωματικά και τα μπαχαρικά; Το γαρύφαλλο, η κανέλα, το κάρδαμο, ο γλυκάνισος, το μοσχοκάρυδο και η βανίλια είναι όλα κατά βάση χριστουγεννιάτικα. Η κλασική συνταγή ζεστού κρασιού θέλει να βάζουμε φλούδες ή ροδέλες πορτοκαλιού για μία φυσική γλυκύτητα, αλλά μπορείτε επίσης να προσθέσετε ζάχαρη ή μέλι για να εξισορροπήσετε τα μπαχαρικά. Εάν σερβίρετε το στυλ του mulled wine punch, τότε μπορείτε να προσθέσετε ξυλάκια κανέλας και αποξηραμένες φέτες πορτοκαλιού.

Πόσο διαρκεί
Αν μείνει κρασί, τότε μπορείτε να το βάλετε στο ψυγείο. Ωστόσο, η διάρκεια ζωής του είναι μία με δύο ημέρες.

Οι πρώτες αναφορές
Το ζεστό κρασί με τα μπαχαρικά έκανε την εμφάνισή του το 300 π.Χ με τους Αιγύπτιους να ονομάζουν τη δημιουργία του ως «ελιξίριο της μετά θάνατον ζωής». Ο Έλληνας φιλόσοφος Ιπποκράτης λέγεται πως το πρότεινε ως φαρμακευτικό τονωτικό. Μία από τις χώρες που έχει συνδεθεί άρρηκτα με το mulled wine είναι η Μεγάλη Βρετανία με αναφορές για το συγκεκριμένο ποτό να εμφανίζονται σε μεσαιωνικά βιβλία μαγειρικής. Η θερμότητα και τα μπαχαρικά βοήθησαν να καλυφθεί η στυφότητα του κακώς παρασκευασμένου οξειδωμένου κρασιού και για ένα διάστημα θεωρήθηκε πιο υγιεινό από το πόσιμο νερό.

Η συνταγή
Για 6 μερίδες:

Υλικά
750ml κόκκινο κρασί
1 μεγάλο ξυλάκι κανέλας – ή δύο μικρότερα
2 γλυκάνισους
4 γαρύφαλλα
2 φλούδες λεμονιού καθαρισμένο
4 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το κόκκινο κρασί ,την κανέλα, τον γλυκάνισο, το γαρύφαλλο, το ξύσμα λεμονιού και τη ζάχαρη. Μαγειρέψτε σε χαμηλή φωτιά για 10 λεπτά.
Αφού αποσύρετε από τη φωτιά, το αφήνετε να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά, ώστε να «κάτσει» η γεύση των μπαχαρικών.
Zεστάνετέ το αρκετά, αλλά χωρίς να φτάσει στο σημείο βρασμού.
Σερβίρετε σε κούπες με ροδέλες πορτοκαλιού.

Τip 1: Μπορείτε να τοποθετήσετε τα μπαχαρικά σε ένα πουγκάκι μουσελίνας, ώστε να μην υπάρχουν κομμάτια τους μέσα στο ποτό.
Τip 2: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε bourbon ή ρούμι, αλλά και ένα σφηνάκι από αφρώδες κρασί τύπου prosecco.

Πηγή: olivemagazine.gr

Εσάνς -Αρώματα τροφίμων.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr