Μπορεί η ψυχολογία μας να επηρεάσει το βάρος μας;

Μπορεί η ψυχολογία μας να επηρεάσει το βάρος μας;

Επηρεάζουν τα αρνητικά συναισθήματα το βάρος μας;

Τα συναισθήματά σου, ίσως είναι ο λόγος για τον οποίο δεν αλλάζει το σώμα σου. Μάθε πώς τα λιποκύτταρα μπορεί να επηρεάζουν το βάρος μας.

Επηρεάζουν τα αρνητικά συναισθήματα το βάρος μας;

Όταν σου λείπει αυτοπεποίθηση, όταν νιώθεις μόνη, ακόμη και όταν είσαι χαρούμενη, ορμόνες που υποκινούνται από τα συναισθήματα μπορεί να δράσουν άμεσα στα λιποκύτταρα και να προκαλέσουν αύξηση του βάρους.

Να τι συμβαίνει με 5 συναισθήματα:

Μοναξιά
Παρεμβαίνει στις ορμόνες της πείνας. Σε μελέτη στο Hormones and Behavior βρέθηκε πως οι άνθρωποι που νιώθουν μόνοι έχουν στο κυκλοφορικό τους υψηλότερα επίπεδα της ορμόνης που διεγείρει την όρεξη, της γρελίνης, μετά το φαγητό, κάτι που τους κάνει να πεινούν πιο γρήγορα.

Άλλαξέ το: Σήκω από τον υπολογιστή. Η πολύωρη χρήση του Διαδικτύου επιδεινώνει την αίσθηση μοναξιάς.

Στέρηση
Εκδηλώνεται ως πείνα. Εάν νιώθεις πως στερείσαι, ή κάποιος σου στερεί κάτι, τότε είναι πιο πιθανό να καταλήγεις να τρως παραπάνω απ’ όσο χρειάζεσαι. Κι αν προσπαθείς να αντισταθείς, θα νιώθεις ακόμα πιο ισχυρή επιθυμία γι’ αυτό, σύμφωνα με μελέτη στο Journal of Eating Disorders.

Άλλαξέ το: Απολάμβανε ένα λαχταριστό γεύμα μία φορά την εβδομάδα, χωρίς ενοχές.

Άγχος
Πυροδοτεί την αποθήκευση λίπους. Όταν έχεις άγχος, αυξάνεται η παραγωγής της αδρεναλίνης, η οποία κάνει τα λιποκύτταρα να αποβάλουν τα αποθέματα των λιπαρών οξέων τους στο κυκλοφορικό, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως ενέργεια. Στο μεταξύ, η κορτιζόλη μαζεύει τα αχρησιμοποίητα λιπαρά οξέα και τα αποθηκεύει στην κοιλιά.

Άλλαξε διάθεση: Το γέλιο είναι το καλύτερο αντίδοτο για το άγχος.

Ανία
Μπερδεύει τον εγκέφαλό σου. Όταν βαριέσαι, δεν κάνεις έξυπνες διατροφικές επιλογές και τρως συναισθηματικά, σύμφωνα με μελέτη στο Journal of Health Psychology.

Άλλαξέ το: Αναζήτησε ευκαιρίες για να βοηθήσεις άλλους.

Ανησυχία
Οδηγεί σε διατροφικές διαταραχές. Σε μελέτη στο Eating and Weight Disorders η ανησυχία χαρακτηρίζεται ως “ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που σχετίζονται με την αύξηση βάρους”. Τα δύο τρίτα των ανθρώπων με διατροφικές διαταραχές υποφέρουν από ανησυχία.

Άλλαξέ το: Δύο από τις πιο αποδεδειγμένες θεραπείες είναι η άσκηση και η επαφή με τη φύση.

shape.gr

 

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr