Αμυγδαλέλαιο. Συνταγές για όλα.

Αμυγδαλέλαιο. Συνταγές για όλα.

Ο Ιπποκράτης θεωρούσε το αμύγδαλο σημαντικό βοηθό της Ιατρικής.

Το αμυγδαλέλαιο προέρχεται από την έκθλιψη των καρπών της αμυγδαλιάς, χρησιμοποιείται στο τομέα της αρωματοθεραπείας καθώς και στο μασάζ.

 

Αμυγδαλέλαιο Χρήσεις


Οι χρήσεις του συγκεκριμένου ελαίου είναι πολλές οι σημαντικότερες από τις οποίες είναι:

Εφαρμόζουμε κάθε βράδυ αμυγδαλέλαιο κάτω από τα μάτια μας, για να απαλλαγούμε από τους μαύρους κύκλους.
Είναι πολύ ενυδατικό, μαλακτικό και ευεργετικό για τις άκρες των μαλλιών μας.
Είναι πολύ καλό να εφαρμόζεται μετά από αποτριχώσεις, καθώς είναι καταπραϋντικό και αντιφλεγμονώδες
Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της ξηροδερμίας και ερεθισμών όχι μόνο του δέρματος, αλλά και του τριχωτού της κεφαλής.

Καθαρίζει κάθε τύπο δέρματος και βοηθάει στην αντιμετώπιση της ακμής.
Κάνοντας μασάζ προσώπου με αμυγδαλέλαιο, αποκτούμε λείο και λαμπερό δέρμα.
Βάζοντας κάθε βράδυ στη γραμμή των βλεφαρίδων μας και στα φρύδια μας το συγκεκριμένο έλαιο, αποκτούμε δυνατές βλεφαρίδες και πυκνά φρύδια.

Ενυδατώνει τα ξηρά και σκασμένα χείλη.
Βάζοντας αμυγδαλέλαιο στα νύχια μας, γίνονται πάλι γερά και λευκά. Δε σπάνε και δεν ξεφλουδίζουν. Επιπλέον, ενυδατώνει τις παρανυχίδες.

Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στο ντεμακιγιάζ μας.
Είναι χρήσιμο, μετά από έκθεση στον ήλιο.

Αμυγδαλέλαιο Ιδιότητες / Θεραπευτικές Δράσεις
Πολλοί γνωρίζουν ότι το αμύγδαλο είναι πλούσιο σε βιταμίνες E και K και συμβάλλει στην αντιγήρανση και την επούλωση του δέρματος.

Επίσης, περιέχει αρκετά οξέα, (παλμιτικό, ολεϊκό και λινολεϊκό οξύ) τα οποία βοηθούν στην τόνωση της επιδερμίδας.

Ιχνοστοιχεία, όπως είναι ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος, περιέχονται στο έλαιο αυτό και είναι απαραίτητα για τη λειτουργία της επιδερμίδας.

Το λάδι έχει ελαφρά κιτρινωπή όψη και γλυκιά οσμή και θεωρείται από τα καλύτερα έλαια, επειδή είναι ελαφρύ και μη λιπαρό.

Αμυγδαλέλαιο Οφέλη


Στις χρήσεις αναφέρθηκαν και τα οφέλη, αλλά σε αυτό το υποκεφάλαιο μπορούμε να τα αναλύσουμε παρακάτω

Εξαφανίζονται οι μαύροι κύκλοι
Όπως είπαμε και παραπάνω, το εφαρμόζουμε κάθε βράδυ στα μάτια μας, τουλάχιστον για μία – δύο εβδομάδες.

Καθυστερεί τα σημάδια γήρανσης
Βοηθάει στη διατήρηση των επιπέδων υγρασίας του δέρματος, απορροφάται γρήγορα και δεν κλείνει τους πόρους. Επιπλέον, ανανεώνει τα κύτταρα, εξασφαλίζοντας ένα λαμπερό δέρμα.

Αφαιρεί τα νεκρά κύτταρα του δέρματος
Στο σημείο αυτό θα σας προτείνω και μία πολύ καλή μάσκα προσώπου. Αφού σπάσουμε 4 – 5 αμύγδαλα, τα βάζουμε σε ένα μπολ με ένα κουταλάκι του γλυκού γάλα, λίγο χυμό λεμονιού και λίγο αλεύρι και τα αναμειγνύουμε. Απλώνουμε το μείγμα στο πρόσωπό μας για 30’ και μετά καθαρίζουμε με κρύο νερό. Σε άλλη περίπτωση, εάν επιθυμούμε να κάνουμε ένα scrub, μπορούμε να βάλουμε μία κουταλιά της σούπας αμυγδαλέλαιο και μία κουταλιά ζάχαρη. Κάνουμε μασάζ με μικρές κυκλικές κινήσεις.

Χρησιμοποιείται ως κρέμα για χέρια και πόδια
Το αμυγδαλέλαιο είναι ελαφρύ, λιγότερο λιπαρό και περιέχει ψευδάργυρο. Ο τελευταίος θεραπεύει το δέρμα και διώχνει την ξηρότητα.

Βοηθάει στο ντεμακιγιάζ
Το αμυγδαλέλαιο ανοίγει αποτελεσματικά τους πόρους και αφαιρεί όλο το μακιγιάζ.

Καταπολεμά τα σκασμένα χείλη
Αναμειγνύουμε αμυγδαλέλαιο και λίγο μέλι και φτιάχνουμε το δικό μας lip gloss. Έτσι, αποκτούμε μαλακά και ροζ χείλη.

Αποκτούμε μακριά και υγιή μαλλιά
Το αμυγδαλέλαιο είναι μια πλούσια πηγή μαγνησίου, η ανεπάρκεια του οποίου μπορεί να οδηγήσει σε έντονη τριχόπτωση. Εφαρμόζουμε αμυγδαλέλαιο μία ή δύο φορές την εβδομάδα, για να ενυδατώσουμε τα μαλλιά μας. Αυτό θα μειώσει την πτώση των μαλλιών και θα βελτιώσει την ποιότητα τους.

Μας προστατεύει από τον ήλιο
Η έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία, εκτός από καρκίνο του δέρματος, μπορεί να δημιουργήσει και πρόωρες ρυτίδες. Για αυτό, καλό θα ήταν, να προσθέτουμε λίγο αμυγδαλέλαιο στο αντιηλιακό μας.

Αμυγδαλέλαιο Πρόσωπο / Ακμή
Το αμυγδαλέλαιο αποτελεί φάρμακο για το δέρμα μας… Βοηθάει σημαντικά στην ανάπλαση και την ανάκτηση της λάμψης της επιδερμίδας μας, μειώνει τα σημάδια κούρασης και γήρανσης και συσφίγγει τους πόρους.

Η ακμή και τα σπυράκια αποτελούν τα πιο κοινά προβλήματα φροντίδας του δέρματος που αντιμετωπίζουν τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες.

Εφαρμόζοντας αμυγδαλέλαιο και κάνοντας μασάζ τακτικά, βοηθάμε στην ενυδάτωση του δέρματος μας και αποτρέπουμε την εμφάνιση τους.

Μικρές λοιμώξεις, ερεθισμός, εγκαύματα, πληγές, ακόμα και το έκζεμα μπορούν, επίσης, να θεραπευτούν με τη χρήση του αμυγδαλέλαιου.

Μερικές από τις πιο συνήθεις δερματικές βλάβες στο δέρμα μας από τον ήλιο τόσο σε πρόσωπο όσο και δέρμα γενικά είναι τα εγκαύματα, οι κηλίδες και το τραχύ δέρμα. Όλα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια του αμυγδαλέλαιου.

Αμυγδαλέλαιο στα Μάτια


Έχουμε ήδη αναφέρει ότι το αμυγδαλέλαιο εξαφανίζει τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια, δυναμώνει τις βλεφαρίδες και πυκνώνει τα φρύδια μας.

Αρκεί να το χρησιμοποιούμε τακτικά και σε καθημερινή βάση. Επίσης, είναι τέλειο για ντεμακιγιάζ. Αφαιρεί, ακόμη, και τα αδιάβροχα προϊόντα.

Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε μόνο του ή να φτιάξουμε ένα διφασικό υγρό με περίπου 1 μέρος μεταλλικό νερό και 1 μέρος αμυγδαλέλαιο (ή 1½ προς 1).

Αμυγδαλέλαιο και Στήθος


Αν έχουμε μικρό στήθος και θέλουμε να το τονώσουμε και να το κάνουμε να φαίνεται μεγαλύτερο, μπορούμε να κάνουμε μασάζ με κυκλικές κινήσεις με το παρακάτω μείγμα:

Υλικά

2 κουταλιές της σούπας από αμυγδαλέλαιο
5 σταγόνες από αιθέριο έλαιο γερανιού
4 σταγόνες από αιθέριο έλαιο φινοκίου
4 σταγόνες από φασκόμηλο
1 σταγόνα από μαύρο πιπέρι
Εκτέλεση

Ανακατεύουμε το αμυγδαλέλαιο με τα παραπάνω αιθέρια έλαια.

Εφαρμογή

Κάνουμε μασάζ με κυκλικές κινήσεις, αλλά να αποφεύγεται η περιοχή της θηλής. Το αμυγδαλέλαιο βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και ανορθώνει το στήθος.

Αμυγδαλέλαιο Βρώσιμο
Το αμυγδαλέλαιο δε χρησιμοποιείται μόνο για εξωτερική χρήση, αλλά και ως βρώσιμο.

Περιέχει πλήθος μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπαρών οξέων τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση της καρδιοαγγειακής λειτουργίας.

Βοηθά, δηλαδή, στη μείωση της κακής χοληστερόλης και στην αντιμετώπιση των παραγόντων που μπορούν να οδηγήσουν μακροπρόθεσμα σε υπέρταση, αθηροσκλήρωση αλλά και θρομβώσεις.

Βελτιώνει τη μεταφορά οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στον οργανισμό μέσω του αίματος, μειώνει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και τη φλεγμονή, ενισχύοντας την υγεία της καρδιάς.

Επιπρόσθετα, η βιταμίνη Ε θωρακίζει το ανοσοποιητικό και βοηθά στην ενδυνάμωση νυχιών και μαλλιών και ενισχύει την ελαστικότητα του δέρματος.

Άλλο όφελος από το βρώσιμο αμυγδαλέλαιο αποτελεί η βελτίωση του πεπτικού συστήματος και η ενίσχυση της ουροδόχου κύστης.

Το αμυγδαλέλαιο θεωρείται ήπιο καθαρτικό που μπορεί να ανακουφίσει από τα συμπτώματα της δυσκοιλιότητας. Η τοπική εφαρμογή αμυγδαλέλαιου στον πρωκτό μειώνει, επίσης, τον ερεθισμό και τη φαγούρα.

Όπως είπαμε, το αμυγδαλέλαιο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά και η προσθήκη του στην καθημερινή διατροφή των διαβητικών, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης.

Επίσης, τα λιπαρά αυτά βοηθούν στην απώλεια κιλών. Βέβαια, η κατανάλωσή του χρειάζεται μέτρο καθώς δεν παύει να είναι λάδι με πολλές θερμίδες.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι όλα τα αμυγδαλέλαια, που κυκλοφορούν στην αγορά, δεν είναι βρώσιμα.

Για τέτοιου είδους χρήση, πρέπει να αγοράζουμε το λάδι αυτό από καταστήματα τροφίμων και καταστήματα βιολογικών προϊόντων.

Το αμυγδαλέλαιο πρέπει να είναι ανεπεξέργαστο και χωρίς συντηρητικά. Δηλαδή, 100% καθαρό.

Μία ακόμη σημαντική πληροφορία είναι ότι περιέχει μία καλή δόση πρωτεΐνης για όσους ακολουθούν χορτοφαγική δίαιτα. Απλά, όπως προείπαμε, η κατανάλωση πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Αμυγδαλέλαιο, Προκαλεί Τριχοφυΐα;
Μέσα από λεπτομερή έρευνα, που πραγματοποίησα, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι το συγκεκριμένο έλαιο προκαλεί τριχοφυΐα. Μπορείτε να το εφαρμόζουμε παντού, για να δείχνουμε πάντοτε όμορφες και λαμπερές.

Αμυγδαλέλαιο Ραγάδες / Κυτταρίτιδα


Για να αντιμετωπίσουμε δραστικά την όψη φλοιού πορτοκαλιού στο δέρμα μας και να τονώσουμε το κολλαγόνο του δέρματός μας, ας δοκιμάσουμε το παρακάτω θαυματουργό λαδάκι.

Υλικά:

20 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονιού
100ml αμυγδαλέλαιο
10 σταγόνες αιθέρια έλαια μαύρου πιπεριού
Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί, μέχρι να γίνουν ομοιόμορφο μείγμα.

Αποθηκεύουμε το λάδι σε γυάλινο μπουκαλάκι σε δροσερό, σκιερό μέρος.

Εφαρμογή:

Απλώνουμε μικρή ποσότητα από το μείγμα κάθε βράδυ σε καθαρό δέρμα, αντί για κρέμα σώματος.

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ο όγκος του σώματος αυξάνεται, το δέρμα τεντώνεται και αυτό, συχνά, προκαλεί την εμφάνιση ραγάδων.

Υπάρχει, όμως, τρόπος να τις προλάβουμε, αν θρέφουμε, ενυδατώνουμε και διατηρούμε ελαστική την επιδερμίδα σε όλη τη διάρκεια των εννέα μηνών.

Εντούτοις, για να τις καταπολεμήσουμε, μπορούμε να φτιάξουμε αυτό το μείγμα:

Υλικά:

100 ml αμυγδαλέλαιου
30 σταγόνες αιθέριο έλαιο μάραθου
7 σταγόνες αιθέριο έλαιο μύρου ή λιβανιού
6 σταγόνες αιθέριο έλαιο κυπαρισσιού
Εκτέλεση:

Αναμειγνύουμε όλα τα έλαια.

Εφαρμογή:

Μετά το μπάνιο, σε ελαφρά υγρό σώμα, κάνουμε τοπικό μασάζ σε στομάχι, τους γλουτούς, τους μηρούς και το στήθος, με κυκλικές και αργές κινήσεις.

Αμυγδαλέλαιο Εγκυμοσύνη
Η περίοδος της εγκυμοσύνης αποτελεί την πιο ευτυχισμένη περίοδο για όλες τις γυναίκες, αλλά θα πρέπει να προσέχουμε διπλά.

Κατά τη διάρκειά της, η κατανάλωση φυτικών προϊόντων και η εφαρμογή εναλλακτικών θεραπειών έχει αυξηθεί σε πολλές χώρες τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, μετά από έρευνες, που έχουν διεξαχθεί, η κατανάλωση βοτάνων (κυρίως χαμομηλιού) και αμυγδαλέλαιου έχει συνδεθεί με τον πρόωρο τοκετό και τη γέννηση λιποβαρών μωρών.

Για αυτό, πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικές και να πράττουμε, πάντοτε, υπό την καθοδήγηση του ιατρού μας.

Αμυγδαλέλαιο Μαλλιά


Για να αποκτήσουμε λαμπερότερα και πιο λεία μαλλιά, καλό θα ήταν να ενυδατώνουμε τα μαλλιά μας 3 φορές το μήνα με μία μάσκα από αμυγδαλέλαιο.

Βάζουμε μία μικρή ποσότητα κυρίως στις άκρες, το αφήνουμε 30’ και μετά λουζόμαστε σχολαστικά. Βέβαια, αν έχουμε λιπαρά μαλλιά, αποφεύγουμε τη ρίζα.

Ακόμη, μπορούμε να αναμείξουμε αμυγδαλέλαιο και τη μαλακτική μας. Υπολογίζουμε 1-2 κουταλιές της σούπας λάδι σε 100ml κρέμας.

Σπιτική μάσκα μαλλιών για θρέψη με αμυγδαλέλαιο

Υλικά:

10 ml αμυγδαλέλαιο
10 ml δαφνέλαιο
3 σταγόνες αιθέριο έλαιο δεντρολίβανο
3 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμόνι
Εκτέλεση:

Ανακατεύουμε πρώτα το αμυγδαλέλαιο και το δαφνέλαιο.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα έλαιο από δενδρολίβανο και λεμόνι.

Εφαρμογή:

Απλώνουμε τη μάσκα αρχικά στη ρίζα των μαλλιών, κάνοντας μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής και μετά απλώνουμε το μείγμα σε όλα τα μαλλιά.

Αφήνουμε τη μάσκα για 30’.

Λουζόμαστε, βάζοντας πρώτα σαμπουάν και μετά νερό.

 

Κεραλοιφή με Αμυγδαλέλαιο
Υλικά:

5 κουταλιές της σούπας αμυγδαλέλαιο
1 κουταλιά τριμμένο μελισσοκέρι (από μαγαζί με εκκλησιαστικά είδη) – το μελισσοκέρι τρίβουμε σε έναν τρίφτη.
Η αναλογία πρέπει να είναι 5:1.

Εκτέλεση:

Βάζουμε τα υλικά μας σε ένα βαζάκι.

Βάζουμε το βαζάκι σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει.

Ανακατεύουμε, περίπου 10’, μέχρι να λιώσει το μελισσοκέρι.

Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για μία ώρα, τουλάχιστον.

Στην αρχή, η κεραλοιφή φαίνεται λίγο σκληρή, αλλά μαλακώνει, μόλις την τρίψουμε στα χέρια μας.

Σπιτική Κρέμα Προσώπου με Αμυγδαλέλαιο / Τρόπος Παρασκευής


Παρακάτω θα σας παρουσιάσω μία φυσική κρέμα με αμυγδαλέλαιο, που είναι γνωστή ως «συνταγή του Γαληνού» και αποτελεί μία από τις πρώτες κρέμες προσώπου, που δημιουργήθηκαν. Συγκεκριμένα, φτιάχτηκε το 150 μ.Χ.

Είναι για όλους τους τύπους δέρματος και ιδανικά εφαρμόζεται το βράδυ.

Υλικά:

4 κ.σ. ελαιόλαδο
4 κ.σ. αμυγδαλέλαιο
2 – 3 κ.σ. ροδόνερο
2 κ.σ. μελισσοκέρι
2 – 3 αμπούλες βιταμίνης Ε

Εκτέλεση:

Σε ένα καθαρό μπρίκι και σε μπεν μαρί λιώνουμε το μελισσοκέρι, χωρίς, όμως, να βράσει. Όσο είναι ζεστό, προσθέτουμε τα έλαια, ξεκινώντας από το ελαιόλαδο και, ταυτόχρονα, ανακατεύουμε συνεχώς.

Έπειτα, προσθέτουμε το αμυγδαλέλαιο και βγάζουμε από τη φωτιά. Στη συνέχεια, ρίχνουμε το περιεχόμενο από τις αμπούλες βιταμίνης Ε στο μείγμα μας.

Τελευταίο προσθέτουμε το ροδόνερο, προσέχοντας, ταυτόχρονα, να γίνει η κρέμα μας όσο πυκνή θέλουμε. Μόλις τελειώσουμε την παραπάνω διαδικασία, βάζουμε την κρέμα μας σε ένα αποστειρωμένο βαζάκι.

Αμυγδαλέλαιο για Μωρά


Πάντοτε, υπό την καθοδήγηση του ιατρού και της μαίας μας, μπορούμε να εντάξουμε στη φροντίδα του νεογέννητου μωρού μας μασάζ με αμυγδαλέλαιο.

Είναι ελαφρύ, μη λιπαρό και κατάλληλο για τη φροντίδα της ευαίσθητης επιδερμίδας των μωρών μας.

Επαναλαμβάνουμε, δεν πρέπει να προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια, πριν συμβουλευτούμε τον ιατρό μας.

Αμυγδαλέλαιο Παρενέργειες
Όπως είναι λογικό, θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση και η χρήση του, αν έχουμε αλλεργία στους ξηρούς καρπούς.

Επίσης, σε περίοδο εγκυμοσύνης, απευθυνόμαστε πρώτα στον ιατρό μας.

Αμυγδαλέλαιο λίτρο σε τιμή προσφοράς !

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr