Ρυτίδες γύρω από το στόμα . Πώς μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε χωρίς λίφτινγκ

Ρυτίδες γύρω από το στόμα . Πώς μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε χωρίς λίφτινγκ

Ρυτίδες γύρω από το στόμα . Πώς μπορείτε να τις αντιμετωπίσετε χωρίς λίφτινγκ

♥ Της Μαρίας Γκέκα

Οι ρυτίδες εμφανίζονται όταν το δέρμα μας χάνει το κολλαγόνο, την πρωτεΐνη του δέρματος, το αόρατο υποστηρικτικό δίκτυο που κρατά την επιδερμίδα σφριγηλή, νεανική, και γεμάτη ζωντάνια από μέσα προς τα έξω κι από έξω προς τα μέσα.

Οι απώλειες του κολλαγόνου οφείλονται στην ηλικία, αλλά και σε ορισμένες συνήθειες του τρόπου ζωής που μπορεί να επιταχύνουν αυτήν τη διαδικασία. Πράγματι, μετά τα 30, η παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα μας επιβραδύνεται, με αποτέλεσμα να μειώνεται με ρυθμό 1% κάθε χρόνο. Οι προκύπτουσες ρυτίδες τείνουν να είναι πιο εμφανείς γύρω από λεπτότερες περιοχές του προσώπου, συμπεριλαμβανομένου του στόματος.

Αιτίες ρυτίδων στο στόμα
Η περιοχή του στόματος είναι ένα τα πρώτα σημεία του προσώπου που μπορεί να εμφανιστούν ρυτίδες. Μέρος αυτού οφείλεται στη λεπτότητα του δέρματος, το οποίο έχει ήδη λιγότερο κολλαγόνο σε σύγκριση με άλλες περιοχές του προσώπου. Εκτός από το κολλαγόνο, υπάρχουν και άλλες πτυχές της διαδικασίας γήρανσης που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως η απώλεια ελαστίνης και γλυκοζαμινογλυκανών (GAGs), που συμβάλλουν στην ελαστικότητα και την ενυδάτωση του δέρματος, αντίστοιχα.

Πέρα όμως της φυσικής γήρανσης, υπάρχουν και εξωγενείς παράγοντες για την εμφάνιση πρόωρων ρυτίδων. Αυτές είναι:

κληρονομικότητα
αφυδάτωση
διατροφή φτωχή σε θρεπτικά συστατικά
κάπνισμα
στρες
φωτογήρανση
Είδη ρυτίδων στο στόμα
Οι ειδικοί αναφέρονται συχνά στις στοματικές ρυτίδες ως περιτορικές πτυχές. Αυτός είναι ένας γενικός όρος για την περιγραφή των γραμμών που αναπτύσσονται γύρω από την περιοχή των χειλιών. Πιο συγκεκριμένοι υπότυποι ρυτίδων γύρω από το στόμα είναι οι εξής:

Ρυτίδες χαμόγελου
Γνωστές και ως γραμμές γέλιου, είναι οι ρυτίδες που εμφανίζονται κατά μήκος των πλευρών του στόματος. Επίσης γνωστές ως ρινοχειλικές πτυχές, οι εν λόγω ρυτίδες είναι πιο αισθητές όταν γελάτε ή χαμογελάτε.

Ρυτίδες μαριονέτας
Είναι ένας τύπος ρυτίδων που εμφανίζονται με την πάροδο του χρόνου. Αναπτύσσονται κάθετα από το στόμα, ξεκινούν από την άκρη των χειλιών και φτάνουν μέχρι το πιγούνι. Ονομάζονται έτσι γιατί θυμίζουν την όψη της μαριονέτας με το θλιμμένο πρόσωπο και τις χαρακτηριστικές γραμμές από τις γωνίες του στόματος και κάτω.

Ρυτίδες καπνιστή
Γνωστές ως κάθετες γραμμές χείλους ή ρυτίδες των καπνιστών, είναι εκείνες που αναπτύσσονται κατά μήκος του άνω χείλους, καθώς και απευθείας στα ίδια τα χείλη.

Πώς να απαλλαγείτε από τις ρυτίδες στο στόμα
Στο σπίτι
Πριν δείτε έναν ειδικό για δαπανηρές επεμβάσεις υπάρχουν φυσικές θεραπείες για ήπιες έως μέτριες ρυτίδες γύρω από το στόμα, που μπορείτε να κάνετε στο σπίτι

Αιθέρια έλαια
Ορισμένα αιθέρια έλαια αραιωμένα με ένα λάδι βάσης μπορεί να αυξήσουν τη σφριγηλότητα και τον κύκλο ζωής των κυττάρων του δέρματος (η διαδικασία απόρριψης νεκρών κυττάρων και στη συνέχεια αντικατάστασή τους με νεότερα κύτταρα).

Ρυτίδες γύρω από το στόμα
Πριν εφαρμόσετε αραιωμένα αιθέρια έλαια στο πρόσωπο, θα πρέπει να κάνετε μια δοκιμή στο εσωτερικό του αγκώνα μερικές ημέρες νωρίτερα για να βεβαιωθείτε ότι δεν είστε αλλεργικοί στο έλαιο.
Απλώστε μια μικρή ποσότητα με τα δάχτυλά σας στο στόμα και στα χείλη δύο φορές την ημέρα. Μην το χρησιμοποιήσετε απευθείας στα χείλη σας. Μπορείτε να δοκιμάσετε τα ακόλουθα αιθέρια έλαια: λιβάνι, λεμόνι, (μην το χρησιμοποιείτε πριν από την έκθεση στον ήλιο), λεβάντα, σανταλόξυλο.

Φυτικά έλαια
Ορισμένα φυτικά έλαια που χρησιμοποιούνται συνήθως για το μαγείρεμα θα μπορούσαν ενδεχομένως να λειτουργήσουν ως επιτόπιες θεραπείες για τις ρυτίδες. Παράλληλα παρέχουν υγρασία και θρέψη. Εφαρμόστε μια μικρή ποσότητα στην περιοχή δύο φορές την ημέρα.

Η έρευνα έχει δείξει ότι τα φυτικά έλαια περιέχουν απαραίτητα λιπαρά οξέα, τα οποία μπορούν να προωθήσουν τη σφριγηλότητα και την ελαστικότητα του δέρματος, καθώς και να καταπολεμήσουν τα σημάδια φωτογήρανσης από τον ήλιο. Δοκιμάστε τα εξής:
καστορέλαιο, λάδι καρύδας, έλαιο από κουκούτσια σταφυλιού, ελαιόλαδο, ηλιέλαιο.

Οι θεραπείες στο σπίτι μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της εμφάνισης των ήπιων ρυτίδων. Ωστόσο, χρειάζεται υπομονή για να λειτουργήσει ένα φυσικό προϊόν. Θα πρέπει να περιμένετε τουλάχιστον 6 εβδομάδες πριν προχωρήσετε σε κάτι άλλο

Στο ιατρείο του δερματολόγου
Για τη θεραπεία βαθύτερων ρυτίδων, ένας δερματολόγος μπορεί να συστήσει μία από τις ακόλουθες αισθητικές θεραπείες.

♥ Χημικό πίλινγκ
Ως μια από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες αντιγηραντικές θεραπείες, το χημικό πίλινγκ λειτουργεί αφαιρώντας το ανώτερο στρώμα του δέρματος (επιδερμίδα) για να αποκαλυφτεί ένα πιο λείο, και λαμπερό δέρμα από κάτω. Συνήθως γίνεται σε μηνιαία βάση για τη διατήρηση των αποτελεσμάτων.

♥ Dermabrasion και microdermabrasion
Τόσο το dermabrasion όσο και το microdermabrasion είναι τεχνικές απολέπισης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της εμφάνισης ρυτίδων και γύρω από το στόμα. Το dermabrasion είναι το ισχυρότερο από τα δύο, καθώς χρησιμοποιεί μια μεγάλη βούρτσα για να αφαιρέσει το εξωτερικό στρώμα και έως και πολλά στρώματα του δέρματος. Το microdermabrasion χρησιμοποιεί λεπτούς κρυστάλλους ή ραβδώσεις με διαμάντια για να αφαιρέσει το ανώτερο στρώμα του δέρματος.

♥ Μicroneedling
Το Microneedling, επίσης γνωστό ως θεραπεία επαγωγής κολλαγόνου, περιλαμβάνει τη χρήση ενός εργαλείου που έχει μικροσκοπικές βελόνες που κάνουν μικρά τσιμπήματα στο πάνω στρώμα του δέρματος

Αυτή η φαινομενικά περίεργη πρακτική είναι γνωστό ότι πυροδοτεί τη φυσική διαδικασία επούλωσης πληγών του σώματος, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην ενθάρρυνση της παραγωγής κολλαγόνου, της επούλωσης ουλών και μιας φωτεινότερης επιδερμίδας.

♥ Πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια PRP
Έχετε φανταστεί ποτέ ότι η λύση για τις λεπτές γραμμές του προσώπου, τη σύσφιγξη και την ανάπλαση βρίσκεται μέσα στον ίδιο μας τον οργανισμό; Πρόκειται για τη θεραπεία PRP (Platelet Rich Plasma), μια σύγχρονη θεραπεία αντιγήρανσης που χρησιμοποιεί το δικό μας αίμα, αξιοποιώντας τις επουλωτικές και αναπλαστικές του ιδιότητες.

Η μέθοδος PRP είχε χρησιμοποιηθεί στην ιατρική για την επούλωση πληγών έπειτα από χειρουργικές επεμβάσεις καθώς και σε εγκαύματα. Τα τελευταία χρόνια διαπιστώθηκαν τα θεαματικά αποτελέσματα της μεθόδου και στην ανάπλαση και σύσφιγξη του δέρματος, καθώς και στη μείωση των λεπτών γραμμών, των ουλών, της ακμής και της χαλάρωσης.

πηγή: naturanrg.gr, Natura Nrg #116

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr