Ενδεικτικά σημάδια ότι δεν παίρνετε αρκετό ασβέστιο.

Ενδεικτικά σημάδια ότι δεν παίρνετε αρκετό ασβέστιο.

Τόσο το ασβέστιο όσο και η βιταμίνη D είναι απαραίτητα για την υγεία των οστών. Το σώμα χρειάζεται ασβέστιο και για άλλες λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν τους μύες, τα νεύρα, τα αιμοφόρα αγγεία και την απελευθέρωση ορμονών και ενζύμων. Πρέπει να λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο, το οποίο προέρχεται από τα τρόφιμα και αποθηκεύεται στα οστά και τα δόντια.

Αν και είναι δυνατό να κάνετε μια εξέταση αίματος για να προσδιορίσετε τα επίπεδα βιταμίνης D σας για να δείτε εάν μπορεί να έχετε έλλειψη, δεν υπάρχει τέτοια εξέταση για το ασβέστιο. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν λείπει αρκετό ασβέστιο για τη βασική λειτουργία του οργανισμού, το σώμα το παίρνει από τα οστά, τα οποία διατηρούν τα επίπεδα ασβεστίου φυσιολογικά.

Γενικά δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα (τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα) από τη μη κατανάλωση επαρκούς ασβεστίου. Με την πάροδο του χρόνου, η χαμηλή πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να έχει επιζήμιες επιπτώσεις σε διαφορετικά συστήματα του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της συμβολής στη χαμηλή οστική μάζα και στον κίνδυνο για οστεοπόρωση .

Μια σοβαρή ανεπάρκεια ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα, όπως μούδιασμα και μυρμήγκιασμα στα δάχτυλα, σπασμούς και μη φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό.

Για να διασφαλίσετε ότι λαμβάνετε αρκετό ασβέστιο, καταναλώστε τη συνιστώμενη ποσότητα. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί) είναι άφθονες πηγές. Άλλες πηγές περιλαμβάνουν κονσερβοποιημένο σολομό και σαρδέλες με κόκαλα, λάχανο λάχανο , κολάρο, μπρόκολο, μποκ τσόι, αμύγδαλα και σουσάμι. Ορισμένα τρόφιμα είναι εμπλουτισμένα με ασβέστιο.

Όλοι οι ενήλικες ηλικίας 19 έως 50 ετών και οι άνδρες έως 70 ετών θα πρέπει να λαμβάνουν 1.000 mg ασβεστίου την ημέρα. Οι γυναίκες ηλικίας 51 ετών και άνω και οι άνδρες ηλικίας 71 ετών και άνω χρειάζονται 1.200 mg την ημέρα. Εάν δεν λαμβάνετε τόσα πολλά από το φαγητό, μπορείτε να πάρετε ένα συμπλήρωμα. Δεν χρειάζεται να υπερβείτε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση ασβεστίου, καθώς το σώμα σας απλώς θα αποβάλει την περίσσεια ποσοτητα.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr