Μπανάνες: Τι θα γίνει αν φας μια πράσινη την ημέρα

Μπανάνες: Τι θα γίνει αν φας μια πράσινη την ημέρα

Οι μπανάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητά σε κάλιο. Βέβαια, οι μπανάνες δεν έχουν οφέλη μόνο στην ομορφιά. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν και στην υγεία μας.

Πολλοί άνθρωποι ανά τον κόσμο απολαμβάνουν να τρώνε μπανάνες ως μέρος ενός υγιεινού πρωινού ή για να αυξήσουν την ενέργεια κατά τη διάρκεια μιας κουραστικής ημέρας -αλλά ήξερες ότι το δημοφιλές αυτό φρούτο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του καρκίνου;

Οι μπανάνες φημίζονται για την υψηλή περιεκτικότητά τους σε κάλιο, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι η κατανάλωση μιας ελαφρώς πράσινης μπανάνας καθημερινά μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου σε όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Επιστήμονες στα Πανεπιστήμια του Newcastle και του Leeds εξέτασαν περίπου 1.000 άτομα με σύνδρομο Lynch – μια γενετική πάθηση που αυξάνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένων των ωοθηκών, του εντέρου, του στομάχου, της μήτρας και του παγκρέατος.

Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο Cancer Prevention Research, τόνισαν ότι μια ημερήσια δόση συμπληρώματος ανθεκτικού αμύλου -ισοδύναμο μιας πράσινης μπανάνας- σε διάστημα δύο ετών μειώνει ορισμένους καρκίνους έως και τα δύο τρίτα.

Το άμυλο, το οποίο βρίσκεται στη βρώμη, τα δημητριακά, τα φασόλια και τις ελαφρώς πράσινες μπανάνες, δεν επηρέασε τους καρκίνους στο έντερο, αλλά τους μείωσε σε άλλα μέρη του σώματος κατά περισσότερο από το ήμισυ.

Ο καθηγητής John Mathers του Πανεπιστημίου του Newcastle, δήλωσε: «Βρήκαμε ότι το ανθεκτικό άμυλο μειώνει μια σειρά από καρκίνους πάνω από 60%. Το αποτέλεσμα ήταν πιο εμφανές στο πάνω μέρος του εντέρου».

Σύμφωνα με την έρευνα, το συμπλήρωμα ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε καρκίνους του στομάχου, της χοληφόρου οδού, του παγκρέατος, του οισοφάγου και του δωδεκαδακτύλου.

Ο καθηγητής Mathers εξήγησε: «Αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό καθώς οι καρκίνοι του ανώτερου γαστρεντερικού σωλήνα είναι δύσκολο να διαγνωστούν και συχνά δεν διαγιγνώσκονται νωρίς».

Το αξιοσημείωτο αποτέλεσμα φάνηκε να διαρκεί για 10 χρόνια μετά τη διακοπή της λήψης του συμπληρώματος και οι ειδικοί ελπίζουν ότι τα ευρήματα του ανθεκτικού αμύλου ήταν ευεργετικά για τον γενικό πληθυσμό, όχι μόνο για τα άτομα με σύνδρομο Lynch.

Προηγούμενη έρευνα που δημοσιεύτηκε ως μέρος της ίδιας μακροχρόνιας δοκιμής αποκάλυψε επίσης ότι η ασπιρίνη μείωσε τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 50 τοις εκατό.

Ο καθηγητής Sir John Burn, από το Πανεπιστήμιο του Newcastle και το Newcastle Hospitals NHS Foundation Trust, ο οποίος διεξήγαγε τη δοκιμή με τον καθηγητή Mathers, είπε: «Όταν ξεκινήσαμε τις μελέτες πριν από 20 χρόνια και παραπάνω, σκεφτήκαμε ότι άτομα με γενετική προδιάθεση για καρκίνο του παχέος εντέρου θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να ελέγξουμε εάν θα μπορούσαμε να μειώσουμε τον κίνδυνο καρκίνου είτε με ασπιρίνη είτε με ανθεκτικό άμυλο».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Οι ασθενείς με σύνδρομο Lynch διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, καθώς είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνους, επομένως η διαπίστωση ότι η ασπιρίνη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου και το ανθεκτικό άμυλο άλλων καρκίνων κατά το ήμισυ είναι ζωτικής σημασίας».

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr