Άσχημη αναπνοή: Τι μπορεί να συμβαίνει και πώς να αντιμετωπίσεις τη δυσοσμία του στόματος

Άσχημη αναπνοή: Τι μπορεί να συμβαίνει και πώς να αντιμετωπίσεις τη δυσοσμία του στόματος

Η κακή αναπνοή μπορεί να είναι σημάδι άλλων προβλημάτων υγείας
Άσχημη αναπνοή: Τι μπορεί να συμβαίνει και πώς να αντιμετωπίσεις τη δυσοσμία του στόματος

Ξυπνάς στο κρεβάτι σου. Ο ήλιος λάμπει, τα πουλιά κελαηδούν και η γεύση στο στόμα σου είναι… απλά απαίσια. Ποιος από εμάς δεν είχε ποτέ μια περίπτωση «πρωινής αναπνοής», «αναπνοής καφέ» ή «αναπνοής σκόρδου;». Eίμαστε όλοι εξοικειωμένοι με αυτές τις φράσεις…. Η κακοσμία του στόματος, που ονομάζεται επίσης δυσοσμία του στόματος, επηρεάζει τους μισούς ενήλικες κάποια στιγμή, σύμφωνα με την Αμερικανική Οδοντιατρική Εταιρεία. Σε μια προσπάθεια καταπολέμησης αυτής της κοινής πάθησης, οι επιστήμονες εξέτασαν εάν τα προβιοτικά μπορεί να είναι μια χρήσιμη θεραπεία της δυσοσμία του στόματος. Δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό BMJ Open.

Τι αποκάλυψαν οι ερευνητές για την κακή αναπνοή
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτή η δημοσίευση ήταν μια μετα-ανάλυση, που σημαίνει ότι οι συγγραφείς εξέτασαν υπάρχουσες μελέτες. Οι ερευνητές εντόπισαν αρχικά 130 μελέτες προς εξέταση, αλλά τελικά κατέληξαν σε μόλις 7 μελέτες. «Η όλη ιδέα πίσω από τα προβιοτικά είναι εάν έχουμε μια ομάδα βακτηρίων στο περιβάλλον που δεν μας αρέσει και τελικά εισάγουμε βακτήρια που μας αρέσουν και μπορούμε να αντικαταστήσουμε τους «κακούς» με τους «καλούς», τότε θα έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα», δήλωσε στο Healthline ο Δρ. Ματ Μεσίνα, σύμβουλος καταναλωτών για την Αμερικανική Οδοντιατρική Ένωση και επίκουρος καθηγητής στο κολέγιο οδοντιατρικής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

O Δρ. Ματ Μεσίνα
Τα τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά βακτήρια περιλαμβάνουν το γιαούρτι και το ψωμί με προζύμι. Υπάρχουν επίσης προβιοτικά συμπληρώματα στην αγορά, αν και τα οφέλη από την κατάποση μιας κάψουλας μπορεί να διαφέρουν από τη μάσηση προβιοτικών τροφών. «[Η έρευνα] ήταν δύσκολη. Η αξία βρίσκεται στο γεγονός ότι συγκεντρώνει πολλές μελέτες για να δείξει πού βρίσκονται τα κενά στην έρευνα. Και το κενό εδώ που πρέπει πραγματικά να ακολουθήσουμε είναι η αιτιότητα», πρόσθεσε ο Μεσίνα. Ενώ ορισμένα άτομα με δυσοσμία του στόματος παρουσίασαν βραχυπρόθεσμες βελτιώσεις, δεν είναι σαφές ότι τα προβιοτικά ήταν απαραίτητα ο λόγος. «Το συμπέρασμα είναι ότι η χρήση προβιοτικών σίγουρα δεν βλάπτει, αλλά η κριτική επιτροπή εξακολουθεί να μην γνωρίζει το συνολικό όφελος από αυτό», είπε ο Messina.

Ο Δρ. Thomas M. Holland, MS, κλινικός ιατρός της μελέτης και ιατρικός σύμβουλος για το Ινστιτούτο RUSH για την υγιή γήρανση στο Σικάγο, είπε στο Healthline ότι «αν και δεν είναι οριστικά, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αυτό που τρώμε έχει στην πραγματικότητα σημασία όσον αφορά στο έντερο αλλά και την στοματική υγεία» επισήμανε.

Διατροφή με γιαούρτι και προζύμι;
Πριν αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες, θα πρέπει πρώτα να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα δεν έδειξαν ότι τα προβιοτικά έλυσαν οριστικά τη δυσοσμία του στόματος. «Τα δεδομένα δείχνουν ότι υπάρχει κάποιο πιθανό βραχυπρόθεσμο όφελος από τα προβιοτικά, αλλά δεν αντέχει πραγματικά μακροπρόθεσμα», είπε ο Messina.

Ο Holland πρόσθεσε ότι «η ύπαρξη ενός πιο διαφορετικού μικροβιώματος μπορεί να επιτρέψει στο σώμα να αφομοιώσει μια ευρύτερη ποικιλία τροφών και έτσι να αποτρέψει τη δυσοσμία του στόματος». «Είναι σημαντικό να καταναλώνουμε προϊόντα που βοηθάν στη διάδοση μιας διαφορετικής ποσότητας και ποιότητας διαφόρων βακτηρίων του εντέρου για να βοηθήσει στη διατήρηση όχι μόνο της υγείας του εντέρου και του στόματος αλλά και της συνολικής ευεξίας», σημείωσε ο Holland. Οι ειδικοί λένε ότι η διατήρηση μιας ισορροπημένης διατροφής, όπως αυτή που συνιστάται από την American Heart Association, είναι σημαντική.

Σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο εισάγετε προβιοτικά στο σώμα σας, ο Holland είπε, «η γενική σύσταση θα ήταν να καταναλώνετε πρώτα τα τρόφιμα. Εάν δεν θέλετε, τα συμπληρώματα είναι μια εξαιρετική επιλογή» σημείωσε.

Θεραπεία της δυσοσμία του στόματος
Τα προβιοτικά μπορεί να έχουν κάποιο όφελος στη θεραπεία της δυσοσμίας του στόματος, αλλά δεν πρέπει να βασιζόμαστε αποκλειστικά σε αυτά. Για ήπιες περιπτώσεις, οι τσίχλες ή τα αποσμητικά αναπνοής μπορεί να είναι δυσδιάκριτα και βολικά για μεταφορά, αλλά δεν είναι για όλους.

«Εάν κάποιος έχει οδοντοστοιχίες ή εμφυτεύματα, μερικά ούλα μπορεί να γίνουν αρκετά δυνατά και να αποσπάσουν το εμφύτευμα», είπε ο Holland. Επιπλέον, αυτά τα προϊόντα μπορεί επίσης να περιέχουν σάκχαρα, τα οποία θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να κάνουν τα πράγματα χειρότερα. «Τα βακτήρια καίνε τα σάκχαρα και τα υποπροϊόντα είναι οξέα, τα οποία αυξάνουν τον ρυθμό αποσύνθεσης και μερικές φορές αυξάνουν τον πολλαπλασιασμό περισσότερων βακτηρίων», είπε ο Messina. Εάν δεν μπορείτε να αντιμετωπίσετε τη δυσοσμία του στόματος στο σπίτι, το επόμενο βήμα είναι να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

«Η δυσοσμία του στόματος μπορεί να προκαλέσει άγχος και αμηχανία και ενδεχομένως απομόνωση, εάν είναι αρκετά σοβαρή. Εάν κάποιος ανησυχεί για την κακοσμία του στόματος, ιδανικά θα πρέπει να ξεκινήσει με γιατρό πρωτοβάθμιας φροντίδας ή τον οδοντίατρό του», πρότεινε ο Holland.

Άλλα θέματα που σχετίζονται με την κακοσμία του στόματος
Η κακή αναπνοή μπορεί επίσης να είναι σημάδι άλλων προβλημάτων υγείας.

«Μπορεί να προκληθεί από πλάκα ή βακτήρια στα δόντια, περιοδοντική νόσο, οδοντικές κοιλότητες, τερηδόνα στα δόντια, αλλά και προβλήματα που σχετίζονται με [γαστρεντερικά], παλινδρόμηση, ακόμη και ασθένειες όπως ο καρκίνος του πνεύμονα μπορεί να δώσουν μια ορισμένη άσχημη μυρωδιά στο στόμα». είπε ο Μεσσήνη.

«Το πρώτο πράγμα είναι να μην αγνοείτε χρόνιες περιπτώσεις κακοσμίας, μπορεί να μαρτυρά κάτι. Και το δεύτερο πράγμα είναι ότι είναι θεραπεύσιμο. Δείτε τον οδοντίατρό σας, μπορούμε να βοηθήσουμε. Τις περισσότερες φορές, η αξιολόγηση ξεκινά με τον οδοντίατρό σας και αυτό είναι ένα καλό μέρος για να ξεκινήσετε», κατέληξε ο γιατρός.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr