Τι είναι Συνένζυμο Q10 – Ο ρόλος στην Αντιγήρανση

Τι είναι Συνένζυμο Q10 – Ο ρόλος στην Αντιγήρανση

Το συνένζυμο Q10 βιοσυνθέτεται από το αμινοξύ τυροσίνη και ονομάζεται και ουμπικινόνη. Είναι πολύ σύνθετη διαδικασία, στην οποία συμμετέχουν 7 βιταμίνες(συνήθως του συμπλέγματος Β) και άλλα ιχνοστοιχεία. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, καθώς συμβάλλει στην αναπνευστική αλυσίδα των κυττάρων που είναι από τις κυριότερες μεταβολικές διεργασίες που πραγματοποιούνται στον οργανισμό μας.

Από Τάνια Ατζιαμή –

Το συνένζυμο Q10 έχει παρόμοια σύσταση με τις βιταμίνες και είναι μία λιποδιαλυτή ουσία. Παράγεται φυσιολογικά στο ανθρώπινο σώμα αλλά με τα χρόνια η σύνθεσή του μειώνεται. Το βρίσκουμε και σε πολλές τροφές, όπως το μοσχαρίσιο κρέας, τα λιπαρά ψάρια, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα, τα λαχανικά, το ελαιόλαδο, κ.α. Όμως οι επεξεργασίες των τροφών και το μαγείρεμα το καταστρέφουν και γι’ αυτό όταν είναι αναγκαία η πρόσληψή του, είναι καλύτερα να λαμβάνεται από συμπληρώματα διατροφής.

Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται και στη βιομηχανία των καλλυντικών προϊόντων με πολύ μεγάλη επιτυχία, καθώς είναι από τα ισχυρότερα αντιοξειδωτικά. Βέβαια είναι δυσεύρετο συστατικό για την παρασκευή καλλυντικών αλλά λόγω της αποτελεσματικότητας του μπορεί να ξεπεραστεί γρήγορα αυτή η δυσκολία. Μάλιστα φαίνεται ότι το συνένζυμο Q10 μικρού μοριακού βάρους βοηθάει στην παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, συμβάλλει στην αναγέννηση και ανάπτυξη των κυττάρων, προστατεύει την επιδερμίδα από τις ελεύθερες ρίζες, αυξάνει την ενυδάτωση και συμβάλλει στην πρόληψη των ρυτίδων και της φωτογήρανσης. Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι το Q10 δρα καλύτερα και έχει πολύ καλή δερματική διείσδυση όταν υπάρχει σε μία κρέμα ενυδάτωσης ή αντιγήρανσης. Θεωρείται πολύ σημαντικό για την επιδερμίδα, καθώς τα “επίπεδα” του είναι από τους ακριβέστερους δείκτες γήρανσης.

Ρυτίδες
Το Q10 μπορεί να έχει αποτελεσματική αντιγηραντική δράση στην επιδερμίδα, καθώς βοηθά στη διαχείριση της παραγωγής ενέργειας στα κύτταρα. Επιπλέον, βοηθάει στη μείωση των λεπτών ρυτίδων βελτιώνοντας το εσωτερικό στρώμα του δέρματος.

Φωτογήρανση
Το συστατικό αυτό μπορεί να αποτρέψει τις αρνητικές συνέπειες της φωτογήρανσης. Έτσι, αν εφαρμόσετε στο δέρμα σας πριν βγείτε στον ήλιο, μία αντιοξειδωτική αλοιφή με συνένζυμο Q10 μπορεί να σας προστατεύσει καλύτερα από τα αντηλιακά. Αυτό συμβαίνει γιατί τα σκευάσματα αυτά έχουν την ικανότητα να συσσωρεύονται στο δέρμα και να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια.

Αναζωογονητική δράση
Το κολλαγόνο και η ελαστίνη, καθώς το δέρμα γερνά σιγά σιγά επιδεινώνονται. Όταν μειώνεται η φυσική παραγωγή του Q10 λόγω ηλικίας, υπάρχει περίπτωση να αποδυναμωθεί η αποτελεσματικότητα των ινών αυτών(κολλαγόνο, ελαστίνη). Ένα συμπλήρωμα διατροφής με συνέζυμο Q10 θα βοηθήσει στη μείωση της διάσπασης του κολλαγόνου.

Συνοψίζοντας το συνένζυμο Q10:

Έχει αντιοξειδωτική δράση και εμποδίζει την οξείδωση των λιπιδίων του δέρματος
Προστατεύει από τις συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας
Αποτρέπει τη μείωση του κολλαγόνου και το σχηματισμό ρυτίδων
Μειώνει το βάθος των ρυτίδων
Αποκαθιστά τον λιπιδικό φραγμό του δέρματος και βοηθάει στη σωστή λειτουργία των μεμβρανών των κυττάρων
Ενισχύει την παραγωγή ενέργειας στα κύτταρα
Βοηθάει στην αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής μόλυνσης και των ελεύθερων ριζών
Βελτιώνει την υγεία και την εμφάνιση της επιδερμίδας
Επιδιορθώνει τα φθαρμένα κύτταρα του δέρματος
Μπλοκάρει την τυροσινάση, ένα ενζυμο που προκαλεί μαύρα στίγματα
Ενισχύει τη λάμψη της επιδερμίδας
Μειώνει την εμφάνιση των λεπτών γραμμών, καθώς διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης
Ενεργοποιεί την παραγωγή της βιταμίνης Ε
Επιταχύνει την επούλωση πληγών

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr