Αποφύγετε αυτές τις 4 τροφές στο γιορτινό τραπέζι, για να μην πάρετε βάρος στην κοιλιά

Αποφύγετε αυτές τις 4 τροφές στο γιορτινό τραπέζι, για να μην πάρετε βάρος στην κοιλιά

Αποφύγετε αυτές τις 4 τροφές στο γιορτινό τραπέζι για να μην πάρετε βάρος στην κοιλιά

Οι τροφές – παγίδες στο γιορτινό τραπέζι είναι πολλές και γνωστές. Και αν πείτε ότι για μία φορά δεν πειράζει, σκεφθείτε ότι είναι πολλά τα γιορτινά τραπέζια όλες αυτές τις ημέρες, αν υπολογίσετε και τα λουκούλλεια περισσεύματα!

Με τόσους πολλούς ανθρώπους να δίνουν προτεραιότητα στον ποιοτικό χρόνο με την οικογένεια και να αγκαλιάζουν το εορταστικό πνεύμα, είναι σχεδόν αδύνατο να μην απολαύσεις τις ανέσεις της γιορτινής περιόδου.

Έτσι, θα επιδοθείτε σε πολλά φαγητά και ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, που μπορούν να εμποδίσουν την πρόοδο που έχετε κάνει με την υγεία και τη φυσική σας κατάσταση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Με μέτρο οι ένοχες τροφές στο γιορτινό τραπέζι
Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποθαρρύνεστε από το να απολαμβάνετε τις αγαπημένες σας τροφές και λιχουδιές στο γιορτινό τραπέζι, αλλά το να επιδίδεστε με μέτρο και να γνωρίζετε ποιες τροφές πρέπει να περιορίσετε ή να αποφύγετε, είναι κρίσιμο για να μην αρχίσετε δίαιτα.

Μια ανασκόπηση πολλών μελετών που δημοσιεύθηκε στο Journal of Obesity διαπίστωσε ότι η περίοδος των γιορτών, η οποία ξεκινά ουσιαστικά από το τέλος Νοεμβρίου με τις πολλές ονομαστικές εορτές και τα καλέσματα, και τελειώνει την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, σχετίζεται με σημαντική αύξηση βάρους στους ενήλικες.

Κατά μέσο όρο, διαπιστώθηκε ότι οι ενήλικες έπαιρναν σταθερά από 0,4 έως 0,9 κιλά κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Είναι ενδιαφέρον ότι οι ερευνητές σημείωσαν ότι ακόμη και εκείνοι που προσπαθούσαν ενεργά να χάσουν βάρος παρουσίασαν αύξηση βάρους κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Οι τροφές και οι λιχουδιές που πρέπει να αποφύγετε ή να περιορίσετε στα γιορτινά τραπέζια, είναι:

1. Αυγολέμονο

Αν και το αυγολέμονο είναι μια γευστική παράδοση που απολαμβάνουν πολλοί άνθρωποι κάθε χρόνο, προσφέρει υψηλή δόση θερμίδων που μπορεί να συμβάλει στην αύξηση βάρους. Ένα φλιτζάνι αυγολέμονο μπορεί να περιέχει – εκτός από τα αυγά και τα λεμόνια – αλεύρι, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη. Το αυγολέμονο μπορεί να συμβάλει στο λίπος στην κοιλιά, επειδή τα συστατικά του είναι πλούσια σε ζάχαρη και πολύ λίγες φυτικές ίνες για την αντιμετώπιση της απορρόφησης σακχάρου.

Αποφύγετε αυτές τις 4 τροφές στο γιορτινό τραπέζι για να μην πάρετε βάρος στην κοιλιά

Eggnog

Στην Αμερική, έχουν το eggnog, το ποτό των Χριστουγέννων, το οποίο παραδοσιακά παρασκευάζεται με γάλα, κρέμα γάλακτος, ζάχαρη, χτυπημένα ασπράδια και κρόκους αυγών. Στην παρασκευή του χρησιμοποιούνται και ποτά, όπως το κονιάκ, το ρούμι, το ουίσκι ή το μπέρμπον. Αν και στην Ελλάδα δεν το συνηθίζουμε, κάποια εστιατόρια και σεφ έχουν αρχίσει να το λανσάρουν. Θυμηθείτε όμως ότι κάθε φλιτζάνι μπορεί να έχει έως και 300 θερμίδες.

2. Γιορτινά μπισκότα

Τα γιορτινά μπισκότα, αν και είναι διασκεδαστικά, μπορούν να συμβάλουν σημαντικά στο λίπος στην κοιλιά. Η ραφιναρισμένη ζάχαρη στα μπισκότα μπορεί να δημιουργήσει περίσσεια ζάχαρης στο αίμα. Όταν υπάρχει υπερβολική ζάχαρη στο αίμα σας, το σώμα σας τη μεταφέρει στο συκώτι όπου μετατρέπεται και αποθηκεύεται ως λίπος.

Αποφύγετε αυτές τις 4 τροφές στο γιορτινό τραπέζι για να μην πάρετε βάρος στην κοιλιά

3. Κέικ και πουτίγκα

Σε ποιον δεν αρέσει ένα γλυκό τις γιορτές; Αν και είναι δύσκολο να αντισταθείς στον πειρασμό, κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της αύξησης βάρους κατά τη διάρκεια των γιορτών.

Τυπικά, τα συστατικά στα χριστουγεννιάτικα γλυκά είναι αλεύρι, ζάχαρη, ζάχαρη άχνη, βούτυρο, κονιάκ. Αυτά τα επιδόρπια σίγουρα είναι γεμάτα θερμίδες και πρέπει να τα απολαμβάνετε με μέτρο.

Αποφύγετε αυτές τις 4 τροφές στο γιορτινό τραπέζι για να μην πάρετε βάρος στην κοιλιά

4. Γλυκοπατάτα

Πολλά από τα κυρίως πιάτα στο γιορτινό τραπέζι, περιέχουν συνοδευτικά, όπως γλυκοπατάτες που έχουν μαγειρευτεί με μπόλικο λάδι ή βούτυρο. Για να αποφύγετε να προσθέσετε λίπος στην κοιλιά στη ζώνη σας, σκεφτείτε να έχετε μια μικρή μερίδα και προσθέσετε περισσότερα λαχανικά στο πιάτο σας για μια υγιή ισορροπία.

Αποφύγετε αυτές τις 4 τροφές στο γιορτινό τραπέζι για να μην πάρετε βάρος στην κοιλιά

Με πληροφορίες από eatthis

healthstories.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr