Πώς να απολαύσεις το εορταστικό τραπέζι χωρίς ενοχές, συμφώνα με διατροφολόγο

Πώς να απολαύσεις το εορταστικό τραπέζι χωρίς ενοχές, συμφώνα με διατροφολόγο

Συνήθως η εορταστική περίοδος συνοδεύεται από καταχρήσεις και μικρές ή μεγάλες παρασπονδίες. Ζητήσαμε από την Ειρήνη Μπαμπαρούτση, Ph. D. Κλινική Διαιτολόγο και Αθλητική Διατροφολόγο να μας δώσει κάποιες χρήσιμες και χρηστικές συμβουλές, έτσι ώστε να χαρούμε το γιορτινό τραπέζι χωρίς ένοχες ή στερήσεις.

Τα Χριστούγεννα είναι μια περίοδος εορταστικού κλίματος, αλλά επίσης τείνει να είναι περίοδος καταχρήσεων, όσον αφορά στην υπερκατανάλωση φαγητού και ιδίως, πυκνών θερμιδικών τροφίμων. Πολλοί είναι αυτοί που προτιμούν να ακολουθούν ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής με αποτέλεσμα με τη παραμικρή υπέρβαση να νιώθουν τύψεις και ενοχές, και στο τέλος να οδηγούνται σε επεισόδια υπερφαγίας.

Από την άλλη, αρκετοί επιλέγουν να παραμερίζουν τις διατροφικές τους συνήθειες και ενδίδουν ασύστολα στις χριστουγεννιάτικες λιχουδιές. Οι ακραίες συμπεριφορές δεν αποτέλεσαν ποτέ σωστή λύση.

Έτσι, λοιπόν, συστήνουμε να διατηρήσεις την ισορροπία στις διατροφικές σου συνήθειες κατά τη διάρκεια των εορταστικών ημερών. Επειδή στην «χρωματική παλέτα» της διατροφής υπάρχει και το γκρι εκτός από το μαύρο κι άσπρο, δες παρακάτω μερικές συμβουλές που προτείνουμε, ώστε να απολαύσεις χωρίς ενοχές αυτές τις γιορτινές ημέρες με τους φίλους και την οικογένειά σου, χωρίς να ξεφύγεις τελείως από το πρόγραμμα διατροφής που ακολουθείς τον υπόλοιπο καιρό.

Tips:

1) Κατανάλωσε ένα υγιεινό πρωινό την ημέρα των Χριστουγέννων. Συμπεριέλαβε τουλάχιστον ένα φρούτο ή εάν λαχανικό και λίγη πρωτεΐνη όπως αυγά ή ξηροί καρποί. Αυτό θα βοηθήσει να «ξορκίσεις» την πείνα σου και θα αποτρέψει από την κατανάλωση πυκνών θερμιδικά σνακ ενώ θα περιμένεις για το μεγάλο γεύμα ή βραδινό που πρόκειται ακολουθήσει.

2) Κράτησε μια ισορροπία τις γιορτινές ημέρες και μην μπεις στην λογική «Δεν τρώω όλη μέρα γιατί επιφυλάσσομαι για το βραδινό δείπνο». Μην παραλείπεις τα υπόλοιπα γεύματα κατά την διάρκεια της ημέρας, απλώς μετρίασε τα σε θερμίδες. Έτσι θα απολαύσεις τα γιορτινά φαγητά, λιγότερο πεινασμένη και περισσότερο συγκρατημένη.

3) Μείωσε το αίσθημα της πείνας πριν καθίσεις στο γιορτινό τραπέζι. Αυτό θα το καταφέρεις τρώγοντας ένα μικρό, χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και θερμίδες μικρογεύμα, όπως φρούτο ή σαλάτα. Να θυμάσαι, το αίσθημα της πείνας μπορεί να υπονομεύσει ακόμη και την ισχυρότερη θέληση σας για εγκράτεια!

Κατανάλωσε ένα υγιεινό σνακ ή ένα μικρό γεύμα κάθε 3-4 ώρες κατά την διάρκεια της ημέρας. Αυτό βοηθά στην διατήρηση ομαλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα και αποτρέπει την απότομη αύξηση του αισθήματος πείνας. Ξεχάστε την νοοτροπία ότι η αφαγία ωφελεί! Η στέρηση από τα παραδοσιακά γιορτινά φαγητά και γλυκά ή το αίσθημα των ενοχών όταν τα απολαμβάνετε, δεν αποτελεί υγιεινή στρατηγική διατροφής.

4) Γέμισε το πιάτο σου με σαλάτα και καταναλώστε την πρώτη σε σειρά. Συνέχισε με μια πηγή άπαχης πρωτεΐνης, όπως η γαλοπούλα και τέλος με οτιδήποτε λαχταράτε σε μικρή ποσότητα.

5) Πιες ένα ποτήρι κόκκινο κρασί με το Χριστουγεννιάτικο δείπνο σας. Το κόκκινο κρασί έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ρεσβερατρόλη, φυτοχημικό που βοηθάει στην καταπολέμηση των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

6) Εξασκήσου στον έλεγχο της μερίδας. Αντί να αποκλείσεις τελείως τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλές θερμίδες, δοκίμασε ένα μικρό κομμάτι ή μια μπουκιά, αρκετό για να το γευτείς, αλλά όχι για να χορτάσεις μόνο με αυτό.

7) Σίγουρα είναι δύσκολο να αποφύγεις το αλκοόλ, ωστόσο μην κάνεις κατάχρηση. Για να ξεδιψάσεις προτίμησε να πεις νερό ή σόδα ή αναψυκτικό χωρίς ζάχαρη αντί κρασιού, σαμπάνιας ή κοκτέιλ. Τα πρώτα δεν περιέχουν θερμίδες.

8) Η αυξημένη σωματική δραστηριότητα τις γιορτινές μέρες είναι ένας καλός τρόπος να καούν οι θερμίδες πριν διασκεδάσετε έξω και μπορεί να σας προσδώσει μια λιγότερο ένοχη αίσθηση κατά την απόλαυση των διατροφικών εδεσμάτων.

Σε αυτήν την περίοδο η πρόσληψη βάρους είναι υπεύθυνη για την προσθήκη 1-2 κιλών. Έρευνα έδειξε ότι αυτά τα κιλά συνήθως δεν χάνονται μετά τις γιορτές, με αποτέλεσμα να προστίθενται από χρόνο σε χρόνο. Από την άλλη πλευρά, οποιαδήποτε επιλογή σε φαγητά ή γλυκά και αν κάνουμε -ακόμη και τα παραδοσιακά- μπορούν να συμπεριληφθούν σε ένα υγιεινό διατροφικό πλάνο. Εάν ωστόσο θεωρείς ότι η περίπτωσή σου χρειάζεται λίγο «περισσότερη καθοδήγηση», δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις τις παραπάνω συμβουλές.

Βγαίνει αβίαστα το συμπέρασμα, ότι πρέπει να επιδεικνύουμε ιδιαίτερη προσοχή τόσο στην ποσότητα αλλά και στην ποιότητα των τροφών που καταναλώνουμε, αποφεύγοντας τα «λουκούλλεια» γεύματα. Φέτος τα Χριστούγεννα λοιπόν, δεν έχεις παρά να προετοιμάσεις το έδαφος και να διατηρήσεις το ίδιο βάρος καθ’ όλη την διάρκεια των εορτών είτε μείνει στην πόλη είτε ταξιδέψεις σε μακρινούς προορισμούς.

Ευχαριστούμε πολύ την Ειρήνη Μπαμπαρούτση, Ph. D. Κλινική Διαιτολόγος – Αθλητική Διατροφολόγος- Διατροφολόγος Εθνικής Ομάδας Στίβου
https://thermida.com/

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr