Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Τρεις τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο κατά 61%

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Τρεις τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο κατά 61%

Οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου είναι ένας γενικός όρος που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε νόσους και διαταραχές που αφορούν χρόνια φλεγμονή του γαστρεντερικού συστήματος.

Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Τρεις τρόποι για να μειώσετε τον κίνδυνο κατά 61%
Οι φλεγμονώδεις νόσοι εντέρου είναι:

Νόσος του Crohn, η οποία αφορά φλεγμονή που μπορεί να εμφανιστεί σε όλο το μήκος του γαστρεντερικού σωλήνα αλλά τις περισσότερες φορές εντοπίζεται στο λεπτό έντερο και ειδικά στον τελικό ειλεό.

Ελκώδης κολίτιδα, η οποία αφορά φλεγμονή που εντοπίζεται στο παχύ έντερο.

Νέα μελέτη στην οποία συμμετείχαν πάνω από 200.000 ενήλικες σε ΗΠΑ και Ευρώπη εξέτασε πώς επηρεάζουν την εξέλιξη της νόσου διάφοροι παράγοντες (κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, φυτικών ινών και κόκκινου κρέατος, το κάπνισμα, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, τα αντιφλεγμονώδη, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας), καθώς και ποια προληπτικά μέτρα κάνουν τη διαφορά και πόσο.

Διαπίστωσε ότι όσοι γενικά επένδυσαν σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, όπως είναι η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και γενικά άφθονων φυτικών ινών και η τακτική άσκηση, και γενικά απέφευγαν ανθυγιεινούς παράγοντες, όπως είναι ο υψηλός ΔΜΣ και το κάπνισμα, θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη μείωση κατά 61% των περιπτώσεων νόσου του Crohn και κατά 42% των περιπτώσεων ελκώδους κολίτιδας.

Αν θέλετε να υποστηρίξετε τη δια βίου υγεία του εντέρου σας, υιοθετήστε τα παρακάτω:

Τρώτε περισσότερα λαχανικά
Είτε πρόκειται για λαχανικά με ρίζα, σταυρανθή, χόρτα ή σαλάτες, η κατανάλωση άφθονων λαχανικών είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιστοποιήσετε την υγεία σας. Τα λαχανικά παρέχουν μικροθρεπτικά συστατικά, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες και σας βοηθούν να διατηρείτε ένα υγιές βάρος.

Μην κάθεστε
Η σωματική δραστηριότητα μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος, μειώνει το στρες -το οποίο επιδεινώνει τις παθήσεις του εντέρου- και ενισχύει την υγεία του ανοσοποιητικού. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με αυτοάνοσα νοσήματα, διαχειρίζονται καλύτερα τα συμπτώματα της νόσου, αισθάνονται λιγότερη κόπωση και έχουν καλύτερη διάθεση.

Μη συνταγογραφούμενα φάρμακα μόνο όταν χρειάζεται
Πολλά από τα παυσίπονα που παίρνουμε χωρίς συνταγή γιατρού, όπως τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη, μπορούν να βλάψουν το έντερο και συγκεκριμένα το εντερικό μικροβίωμα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγία, φλεγμονή και έλκος στο στομάχι και το λεπτό έντερο. Πριν τα χρησιμοποιήσετε, διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες και να τα λαμβάνετε μόνο όταν τα χρειάζεστε πραγματικά. Είναι επίσης σημαντικό να τροφοδοτείτε το έντερό σας με καλά βακτήρια, παίρνοντας καθημερινά προβιοτικά.

Πηγή: mindbodygreen.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr