Πώς θα καταλάβω αν μου λείπει σίδηρος; Η παθολόγος απαντά

Πώς θα καταλάβω αν μου λείπει σίδηρος; Η παθολόγος απαντά

Η παθολόγος μας βοηθά να αναγνωρίσουμε τα συμπτώματα της αναιμίας, να μάθουμε πώς θα βοηθηθούμε με τη διατροφή και ποια είναι τα σωστά βήματα εάν όντως μας λείπει σίδηρος.

Συνεργάστηκε η δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη, ιατρός, ειδική παθολόγος.

Δεν πρόκειται για σπάνια ασθένεια ούτε για πάθηση που πρέπει να σε τρομάζει, αφού περίπου 600 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πάσχουν από σιδηροπενική αναιμία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα στην καθημερινότητά τους. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις και να προσέξεις, για να βοηθήσεις τον οργανισμό σου, μιας και ειδικά το συγκεκριμένο είδος αναιμίας δείχνει προτίμηση στο γυναικείο φύλο.

Τι είναι η σιδηροπενική αναιμία;
Αν και ετυμολογικά η λέξη “αναιμία” παραπέμπει στη φράση “χωρίς αίμα”, τα πράγματα δεν είναι τόσο σοβαρά όσο ακούγονται, τουλάχιστον όσον αφορά την αναιμία που οφείλεται στην έλλειψη σιδήρου. Αυτό που παρατηρείται στην κατάσταση της σιδηροπενικής αναιμίας είναι ο χαμηλός αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων στο αίμα ή η μικρή περιεκτικότητά τους σε αιμοσφαιρίνη, δηλαδή στην ουσία που μεταφέρει το οξυγόνο στους ιστούς και οφείλεται σε έλλειψη σιδήρου που αναγκάζει τον οργανισμό να εξαντλήσει τα αποθέματά του και να οδηγηθεί σε μείωση της αιμοσφαιρίνης.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;
Στις γυναίκες γενικά η σιδηροπενική αναιμία αποτελεί συχνό φαινόμενο. Η μεγάλη απώλεια αίματος κατά την περίοδο, της οποίας η διάρκεια είναι πάνω από 5 ημέρες, αυξάνει την πιθανότητα αναιμίας. Ωστόσο, υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων που παρουσιάζουν μεγάλη πιθανότητα να εμφανίσουν αυτό το είδος της αναιμίας ή κάποιο από τα υπόλοιπα. Χρειάζεται να προσέχεις αν…

Eίσαι έγκυος Οι γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για φυλλικό οξύ και σίδηρο και σε περίπτωση που δεν το λαμβάνουν σε επαρκείς ποσότητες αυξάνουν τον κίνδυνο να παρουσιάσουν αναιμία.
Έχεις χρόνιες παθήσεις Συνήθως σε περιπτώσεις χρόνιων ασθενειών που προκαλούνται φλεγμονές ή αιμορραγίες, παρουσιάζεται και αναιμία. Για παράδειγμα, το έλκος στο στομάχι μπορεί να προκαλέσουν χρόνια αιμορραγία και, κατά συνέπεια, απώλεια σιδήρου και αναιμία.
Είσαι χορτοφάγος Λόγω του ότι ο σίδηρος των πράσινων λαχανικών απορροφάται από τον οργανισμό πιο δύσκολα από το σίδηρο των προϊόντων ζωικής προέλευσης, οι χορτοφάγοι παρουσιάζουν συχνά έλλειψη σιδήρου.
Καταναλώνεις υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ Η υπέρμετρη και συνεχής κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σε έλλειψη βιταμίνης Β12 και φυλλικού οξέος, όπως επίσης και αρκετά συχνά σε εσωτερικές αιμορραγίες.
Κάνεις κακή διατροφή Όταν ο σίδηρος που λαμβάνουμε από τις τροφές που καταναλώνουμε δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του οργανισμού μας, προκαλείται μείωση της αιμοσφαιρίνης και το αίμα δεν μπορεί να προσφέρει επαρκές οξυγόνο στα κύτταρα, προκαλώντας αναιμία.
Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις σιδηροπενική αναιμία;
Εάν παρατηρείς στον εαυτό σου να αισθάνεται μονίμως κάτι από τα παρακάτω, θα πρέπει να συμβουλευτείς το γιατρό σου έτσι ώστε να προχωρήσεις στις απαραίτητες εξετάσεις:

Αίσθημα κόπωσης, αδυναμίας και εξάντλησης.
Λαχάνιασμα, δύσπνοια και ταχυκαρδία, κυρίως όταν στέκεσαι όρθια.
Πονοκέφαλος, ζαλάδες και βουητό στα αφτιά.

Τι προβλήματα μπορεί να προκαλέσει;
Αν και η πιθανότητα παρουσίασης σοβαρών προβλημάτων από τη σιδηροπενική αναιμία είναι σχετικά μικρή και αφορά τις περιπτώσεις όπου μας ταλαιπωρεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να λαμβάνουμε θεραπεία, παρ’ όλα αυτά, υπάρχει. Δες τι μπορεί να σου προκαλέσει αν δε γνωρίζεις την ύπαρξή της:

Προβλήματα καρδιάς Σε περιπτώσεις σοβαρής αναιμίας, ο οργανισμός προσπαθεί να βελτιώσει την παροχή αίματος στους ιστούς. Είναι πιθανό αυτή η διαδικασία να προκαλέσει προβλήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα, όπως κακή άρδευση ιστών μεγαλώνοντας τον κίνδυνο εμφράγματος ή εγκεφαλικού.
Νευρολογικές παθήσεις Σε παλιότερη μελέτη που έγινε πάνω στις πολυνευροπάθειες που παρουσιάζουν άτομα μεγαλύτερης ηλικίας βρέθηκε ότι από τα 12 άτομα που συμμετείχαν σε αυτήν και έπασχαν από τέτοιου είδους παθήσεις τα μισά παρουσίαζαν μεγαλοβλαστική αναιμία από έλλειψη της βιταμίνης Β12.

Επιπλοκές στον τοκετό Λόγω της συνεχόμενης αύξησης του όγκου του αίματος και της αραίωσης των ερυθρών αιμοσφαιρίων, η αναιμία στην εγκυμοσύνη αποτελεί συχνό φαινόμενο που, όμως, αν εμφανιστεί στο πρώτο τρίμηνο και δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές. Παρ’ όλα αυτά, μην ξεχνάς ότι υπάρχει φυσιολογικά μια πρόσκαιρη πτώση του αιματοκρίτη μέχρι 5 ή 6 μονάδες συνήθως στον 6ο με 8ο μήνα κύησης.
Άλλα προβλήματα Η αναιμία αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης δερματικών βλαβών, τριχόπτωσης, ενώ έχει βρεθεί ότι συνδέεται με αδυναμία συγκέντρωσης και σε κάποιες περιπτώσεις με λιποθυμικά επεισόδια.
Τι να κάνεις αν υποψιάζεσαι ότι έχεις σιδηροπενική αναιμία;
Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα, μπορείς να εντοπίσεις τη σιδηροπενική αναιμία και να την αντιμετωπίσεις.

Κάνε πλήρη έλεγχο Οι βιοχημικές εξετάσεις αίματος θα δείξουν τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα, αλλά πρέπει να έχεις υπόψη σου ότι η απλή μέτρηση σιδήρου δεν μπορεί πολλές φορές με σαφήνεια να αποδείξει ότι παρουσιάζεις έλλειψη. Για το λόγο αυτό γίνεται ένας πιο πλήρης έλεγχος μεταβολισμού του σιδήρου, τα αποτελέσματα του οποίου φανερώνουν αν όντως υπάρχει έλλειψη ή όχι.

Φάε σίδηρο! Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε σίδηρο θα βοηθήσει την κατάσταση, αλλά ακόμη κι αν δεν πάσχεις τελικά από τη νόσο, θα πρέπει να ενσωματώσεις αυτές τις τροφές στη διατροφή σου για προληπτικούς λόγους: κοτόπουλο, αρνί, μοσχάρι, βοδινό, χοιρινό, γαλοπούλα, συκώτι, λαχανικά, σπανάκι, αγκινάρα, αρακάς, κολοκυθάκια, μανιτάρια, ραδίκια, κόκκινο λάχανο, φακές, φασόλια, ρεβίθια, δημητριακά μούσλι, σταφίδες, δαμάσκηνα, βερίκοκα, καλαμάρια, μύδια, στρείδια, φιστίκια, αμύγδαλα, καρύδια. Ο σίδηρος των φυτικών τροφών μεταβολίζεται συνήθως πιο δύσκολα, η ικανότητα όμως του οργανισμού σας να τον επεξεργάζεται μπορεί να αυξηθεί, αν πιεις ταυτόχρονα ένα φρέσκο χυμό πορτοκαλιού, που μόλις έστυψες.

Ακολούθησε φαρμακευτική αγωγή Η θεραπεία της αναιμίας επιλέγεται από το γιατρό σου και στόχο έχει να αντιμετωπίσει την αιτία που την προκάλεσε. Έτσι, στην περίπτωση της σιδηροπενικής αναιμίας ίσως χρειαστεί, μαζί με τις αλλαγές που θα κάνεις στη διατροφή σου έτσι ώστε να λαμβάνεις περισσότερο σίδηρο από αυτήν, να πάρεις και κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα, όπως δισθενή σίδηρο με τη μορφή άλατος ή τρισθενή μέσα σε καψίδιο. Έπειτα από 6 εβδομάδες, ή όσο σου ορίσει ο γιατρός σου, θα πρέπει να εξεταστείς ξανά έτσι ώστε να δεις τις τιμές σου και τα αποτελέσματα της θεραπείας.

www.shape.gr

5 σέρουμ σαλιγκαριού για φυσικό μπότοξ στην μισή τιμή!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr