Μαρουλοσαλάτα με ραντίτσιο, ψητό κυδώνι και ρόδια

Μαρουλοσαλάτα με ραντίτσιο, ψητό κυδώνι και ρόδια

Το κυδώνι, ψημένο στον φούρνο με Μαυροδάφνη και κανέλα, δένει θαυμάσια με το ραντίτσιο και το ρόδι σ’ αυτήν την πλούσια μαρουλοσαλάτα, που είναι φύσει γιορτινή.

Αστέριος Κουστούδης

Φωτογραφία: Αμαρυλλίς Τσέγκου

20′ προετοιμασία
55′ ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 15′

Υλικά
Μερίδες: 6-8
Για την σαλάτα
2 κυδώνια
200 ml Μαυροδάφνη
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλα
2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
1/4 μάτσο δυόσμος, ψιλοκομμένος
σπόροι από 1 ρόδι
3 μαρούλια γαλλικές σαλάτες, κομμένα με το χέρι σε μέτρια κομμάτια
1 μεγάλο ραντίτσιο, κομμένο με το χέρι σε μέτρια κομμάτια
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το ντρέσινγκ
200 ml ελαιόλαδο
50 ml ξίδι από κόκκινο κρασί
Διαδικασία
Σαλάτα
Για να φτιάξουμε τη μαρουλοσαλάτα με ραντίτσιο, ψητό κυδώνι και ρόδια αρχικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
Καθαρίζουμε τα κυδώνια και τα κόβουμε στα έξι, χωρίς να αφαιρέσουμε τα σπόρια.
Τα στρώνουμε σε ένα ταψάκι σε μονή στρώση, περιχύνουμε με τη Μαυροδάφνη, ρίχνουμε τη ζάχαρη και το ξυλάκι κανέλας και σκεπάζουμε καλά το ταψί με αλουμινόχαρτο.
Τα ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά.
Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.
Βγάζουμε τα κυδώνια από το ταψί, αφαιρούμε τους σπόρους και τις σκληρές ίνες από το κέντρο τους και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.
Σουρώνουμε το σιρόπι του ταψιού και κρατάμε κατά μέρος 2 κουτ. σούπας για το ντρέσινγκ.

Ντρέσινγκ
Σε ένα μπολάκι ανακατεύουμε καλά το ελαιόλαδο με το σιρόπι από το ψήσιμο των κυδωνιών που αφήσαμε στην άκρη.
Σερβίρισμα
Σε μια σαλατιέρα βάζουμε τα κρεμμυδάκια, τα μυρωδικά, το ρόδι, αλάτι και πιπέρι. Ανακετεύουμε καλά.
Προσθέτουμε τα φύλλα σαλάτας και τις φέτες κυδωνιού και περιχύνουμε με το ντρέσινγκ.
Σερβίρουμε τη γιορτινή σαλάτα αμέσως.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr