Σεροτονίνη: Πώς να τονώσετε την ορμόνη της της ευτυχίας

Σεροτονίνη: Πώς να τονώσετε την ορμόνη της της ευτυχίας

Η σεροτονίνη είναι μια χημική ουσία που εντοπίζεται κυρίως στον εγκέφαλο, στο έντερο και στα αιμοπετάλια. Θεωρείται ότι παίζει ρόλο στην όρεξη, στα συναισθήματα, στην κίνηση, στη συμπεριφορά και στις λειτουργίες του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Μάλιστα παίζει ρόλο κλειδί στην διατήρηση της ισορροπίας της διάθεσης. Χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης συνδέονται με την κατάθλιψη. Μερικές φορές η σεροτονίνη αποκαλείται η «ορμόνη της ευτυχίας», επειδή συμβάλλει στην ευεξία και στην ευτυχία.

Πώς να ενισχύσεις τη σεροτονίνη στην καθημερινή σου ζωή

Υπάρχουν μια σειρά από εύκολα βήματα και αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείς να κάνεις για να ενισχύσεις τη σεροτονίνη σου φυσικά.

#1 Ασκήσου τακτικά

«Η άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους και πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να βελτιώσεις τα επίπεδα σεροτονίνης σου», λέει ο Δρ Seitz, καθώς πιστεύεται ότι η σωματική δραστηριότητα πυροδοτεί την απελευθέρωση σεροτονίνης που μπορεί να ανεβάσει τη διάθεσή σου.

#2 Κατανάλωσε τροφές πλούσιες σε τρυπτοφάνη

Η γαλοπούλα είναι ένα από τα πολλά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη, ένα φυσικό αμινοξύ που βρίσκεται σε ορισμένα τρόφιμα και μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης συνθέτοντας ή δημιουργώντας τον νευροδιαβιβαστή. Άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε τρυπτοφάνη περιλαμβάνουν βρώμη, μπανάνες, ξηρούς καρπούς, αυγά, σολομό και τόφου, εξηγεί ο Δρ. Seitz, τα οποία αποτελούν συνήθως μέρος μιας συνολικής υγιεινής διατροφής.

#3 Απόλαυσε μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή

O Δρ. Seitz λέει ότι η κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής είναι επίσης σημαντική για τη ρύθμιση των επιπέδων σεροτονίνης σου. «Η κατανάλωση άφθονων φρέσκων φρούτων και λαχανικών καθώς και άπαχων πρωτεϊνών μπορεί να διασφαλίσει ότι το σώμα σας λαμβάνει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται», λέει.

#4 Κοιμήσου

«Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης και αντίστροφα, επομένως είναι σημαντικό να ξεκουράζεστε αρκετά», συμβουλεύει ο Δρ. Seitz. Ενώ οι ανάγκες ύπνου διαφέρουν ανάλογα με το άτομο, η γενική σύσταση ύπνου για τους ενήλικες είναι να κοιμούνται από 7 έως 9 ώρες κάθε βράδυ. Θυμήσου, όμως, ότι το πόσο καλά κοιμάσαι έχει μεγαλύτερη σημασία από το πόσο κοιμάσαι.

#5 Διατήρησε μια ενεργή κοινωνική ζωή

Ο ποιοτικός χρόνος με αγαπημένα πρόσωπα μπορεί να αυξήσει πραγματικά την παραγωγή σεροτονίνης. «Το να περνάς χρόνο με φίλους και οικογένεια μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση των επιπέδων σεροτονίνης με φυσικό τρόπο», λέει ο Δρ. Seitz και προσθέτει:«Η συμμετοχή σε ουσιαστικές συζητήσεις, δραστηριότητες ή χόμπι με τους κοντινούς μας ανθρώπους μπορεί να προσφέρει μια αίσθηση σκοπού και ευτυχίας που θα τονώσει τη διάθεσή μας».

www.govastileto.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr