ΠΟΙΑ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΣΥΣΤΗΝΕΙ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2023 ΕΝΑΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

ΠΟΙΑ ΣΥΝΗΘΕΙΑ ΣΥΣΤΗΝΕΙ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΗΣΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2023 ΕΝΑΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

Ζητήσαμε από έναν καρδιολόγο να μας πει ποια θα ήταν αυτή η μία αλλαγή που θα έκανε μέσα στη νέα χρονιά προκειμένου να εξασφαλίσει την υγεία της καρδιάς του. Μας απάντησε χωρίς δεύτερη σκέψη: Το περπάτημα!

Τι θα άλλαζε ένας καρδιολόγος στην καθημερινότητά του προκειμένου να είναι πιο υγιής; Ο καρδιολόγος κ. Εμμανουήλ Καλλιέρης, μας προτρέπει να κάνουμε ένα δώρο στον εαυτό μας αυτές τις γιορτές: Να βάλουμε στο εβδομαδιαίο μας πρόγραμμα τo περπάτημα.

Το περπάτημα έχει πολλά οφέλη για ολόκληρο τον οργανισμό – και για την καρδιά. Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που ένας καρδιολόγος το θεωρεί την πιο σημαντική κίνηση που μπορούμε να κάνουμε μέσα στη νέα χρονιά.

Τα οφέλη του περπατήματος
Βελτιώνει το μεταβολικό σύνδρομο.
Από μελέτες έχει βρεθεί ότι το περπάτημα βοηθά στο να έχουμε καλύτερη φυσική κατάσταση.
Το καρδιαγγειακό μας σύστημα δουλεύει καλύτερα, ρυθμίζεται η πίεση και μειώνονται τα καρδιαγγειακά νοσήματα κατά 30-40%.
Ο οργανισμός μας μπορεί να απορροφήσει καλύτερα την ινσουλίνη η οποία παίζει μεγάλο ρόλο στο βάρος και στη ρύθμιση του διαβήτη.

Μειώνεται κατά 50% η πιθανότητα εκδήλωσης άνοιας και μειώνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού.
Το περπάτημα καταπολεμά το στρες και αυξάνει τις ενδορφίνες, παράγοντες πολύ σημαντικούς για την ευεξία μας.
Βελτιώνονται τα ορθοπεδικά προβλήματα αφού «λιπαίνονται» οι αρθρώσεις και αυξάνεται η κυκλοφορία στους μυς.
Αυξάνεται η σεξουαλική διάθεση και δραστηριότητα.

Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία συστήνει 150 λεπτά την ημέρα περπάτημα, καθώς έτσι αυξάνεται το προσδόκιμο επιβίωσης έως και πέντε χρόνια! Γνωρίζουμε ότι με το περπάτημα εκτός από το να διατηρήσουμε τη φόρμα μας, δεν καταπονείται ο οργανισμός και δεν αυξάνεται η κορτιζόλη. Υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι με 10.000 βήματα ημερησίως λόγω της καλύτερης αιμάτωσης, έχουμε βελτίωση στη λειτουργία του οργανισμού μας και ζούμε περισσότερα και ποιοτικότερα χρόνια.

Είναι σημαντικό να προσπαθούμε να περπατάμε με μέτρια ένταση. Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι η αερόβια δραστηριότητα 30 λεπτά πέντε φορές την εβδομάδα ή αν δεν έχουμε τόσο πολύ χρόνο, τρεις φορές την εβδομάδα από 25 λεπτά έντονο περπάτημα. Βεβαίως ένας συνδυασμός αυτών των δύο μπορεί να γίνει εύκολα στην καθημερινότητά μας.

Κάθε χρόνο στη χώρα μας 45.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από καρδιαγγειακά νοσήματα και 18 εκατομμύρια άνθρωποι στον υπόλοιπο κόσμο – το 2030 η θνησιμότητα από τα καρδιαγγειακά αναμένεται να ανέβει στα 23 εκατομμύρια.

Κάντε λοιπόν ένα μεγάλο δώρο στον εαυτό σας και σε εκείνους που αγαπάτε αυτή τη νέα χρονιά: Περπατήστε περισσότερο!

Ο κ. Εμμανουήλ Καλλιέρης, καρδιολόγος, MD–FACC-AHA-MSC, Μέλος του Κολλεγίου Καρδιολόγων των Η.Π.Α.

www.ow.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr