ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΗΛΙΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗ ΡΕΤΙΝΟΛΗ

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΗΛΙΚΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗ ΡΕΤΙΝΟΛΗ

Αν αναζητάς ένα συστατικό με ισχυρή αντιρυτιδική και αντιγηραντική δράση, σου προτείνουμε τη ρετινόλη, η οποία αποδεικνύει ατράνταχτα τη δυναμική της στην αντιγήρανση εδώ και πάνω από σαράντα χρόνια.

Κατά καιρούς εμφανίζονται συστατικά που εξάπτουν την περιέργεια των επιστημόνων και μπαίνουν στο ερευνητικό τους μικροσκόπιο. Παρ’ όλα αυτά κανένα δεν μπορεί να συναγωνιστεί τη ρετινόλη, την πιο γνωστή και δημοφιλή μορφή της βιταμίνης Α, και την αξεπέραστη δράση της στο θέμα της αντιγήρανσης από τη δεκαετία του 1980. Η ρετινόλη είναι αυτό που λέμε «oldies but goodies»!

Στους κύκλους των κοσμητολόγων και των beauty experts, η ρετινόλη είναι γνωστή και ως η βιταμίνη της νεότητας. Καθόλου περίεργο, αφού είναι ένα από τα συστατικά με δράση αντιγήρανσης επιστημονικά τεκμηριωμένη. Και μια εγκυκλοπαιδική λεπτομέρεια: σε προϊόντα καθημερινής περιποίησης χρησιμοποιείται σε συγκέντρωση έως 0.5-1%, που θεωρείται ασφαλής.

Τι κάνει η ρετινόλη στην επιδερμίδα
Αυξάνει την παραγωγή του κολλαγόνου και της ελαστίνης – πρόκειται για το δίκτυο ινών που υποστηρίζουν το δέρμα και του χαρίζουν σφριγηλότητα και νεανικότητα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι λειαίνει τις λεπτές γραμμές και βελτιώνει την όψη της επιδερμίδας.

Κάνει ήπια απολέπιση, επιταχύνοντας τον ρυθμό ανανέωσης των κυττάρων. Με απλά λόγια, απομακρύνει τα συσσωρευμένα νεκρά κύτταρα και επιτρέπει σε νέα και υγιή να έρθουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας
Αυτή η κινητοποίηση του κυτταρικού μεταβολισμού μειώνει τη θαμπή όψη και απαλύνει τις σκουρόχρωμες κηλίδες. Έτσι, η επιδερμίδα ανακτά τη φωτεινότητα και τον ομοιόμορφο τόνο της.

Σκοράρει ψηλά και στο πρόβλημα της ακμής. Η κερατολυτική δράση της την καθιστά ιδανική για τη θεραπεία του ακνεϊκού δέρματος, καθώς περιορίζει την παραγωγή σμήγματος και μειώνει σημάδια και ουλές.
ρετινόλη

Η καλύτερη ηλικία για να ξεκινήσεις τη ρετινόλη
Όσο κι αν σου φαίνεται περίεργο και πρόωρο, η κατάλληλη ηλικία για να την ξεκινήσεις είναι στα 25 αν σε ενδιαφέρει η πρόληψη. Από τότε αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για τη γήρανση, αφού η παραγωγή της ελαστίνης μειώνεται.

Ειδικά από τη δεκαετία των 30 ετών και μετά, η αφυδάτωση, η απώλεια λάμψης και η έλλειψη ελαστικότητας αποτυπώνονται στο πρόσωπο ως συνέπεια τόσο των γονιδίων όσο και του τρόπου ζωής. Αν ζεις σε μεγαλούπολη με υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αν εκτίθεσαι στον ήλιο, αν καπνίζεις και κάνεις ανθυγιεινή διατροφή, όλα αυτά αρχίζουν να «γράφουν» αρνητικά στην επιδερμίδα σου.

Βάλε τη ρετινόλη στη ρουτίνα ομορφιάς σου μόλις αρχίζεις να βλέπεις τις πρώτες λεπτές γραμμές και τις δυναμικές ρυτίδες που εμφανίζονται όταν συσπώνται οι μύες, όπως οι ρυτίδες στο πόδι της χήνας και στο μεσόφρυο.

Πώς να τη χρησιμοποιείς;
Αργά και σταθερά, καθώς η χρήση της μπορεί να αποδειχθεί ερεθιστική στα πρώτα βήματα. Στην αρχή, απόφυγε να τη χρησιμοποιείς καθημερινά, γιατί μπορεί να σου προκαλέσει ξηρότητα και ευαισθησία. Ξεκινάς με δύο ή τρεις φορές την εβδομάδα, ανάλογα με τον τύπο δέρματός σου.

Ακριβώς επειδή είναι ερεθιστική, φωτοευαίσθητη και φωτοτοξική, η ρετινόλη κάνει την επιδερμίδα περισσότερο ευάλωτη στην ηλιακή ακτινοβολία. Γι’ αυτό η χρήση της συνίσταται το βράδυ (ενώ οι Κορεάτισσες γενικά την αποφεύγουν).

Για τους παραπάνω λόγους, πρέπει απαραίτητα να εφαρμόζεις αντηλιακή κρέμα υψηλής προστασίας το επόμενο πρωί.
Όταν έρθει σε επαφή με το φως και τον αέρα, η ρετινόλη οξειδώνεται. Γι’ αυτό, αναζήτησε πάντα συσκευασίες σε σωληνάριο αλουμινίου με μικρό στόμιο ή σκουρόχρωμα μπουκαλάκια με δοσομετρητή.

Μην την αφήνεις επ’ άπειρον στο συρτάρι σου. Η ρετινόλη δεν είναι σταθερή, που σημαίνει ότι δεν έχει την ίδια δραστικότητα σε όλη τη διάρκεια της ζωής της. Έπειτα από έναν χρόνο παύει να είναι ενεργή.

Έχε υπομονή. Ένα από τα βασικά της μειονεκτήματα είναι ότι δρα αργά, γιατί πρέπει να περάσει κάποια στάδια μέχρι να μετατραπεί σε ρετινοϊκό οξύ και να αξιοποιηθεί από την επιδερμίδα. Τα πρώτα αποτελέσματα θα τα δεις σίγουρα έπειτα από δύο μήνες συστηματικής χρήσης.

Ξεκίνα τη χρήση με προϊόντα που την περιέχουν σε χαμηλές συγκεντρώσεις, δηλαδή από 0.01-0.03% και στη συνέχεια πέρασε σε πιο υψηλές συγκεντρώσεις. Για την ηλικία των 30 ετών, και πάντα ανάλογα με τον τύπο δέρματος (ευαίσθητο, μεικτό, ή ξηρό), η περιεκτικότητα 0.20-0.25% είναι αρκετή για να δεις αποτελέσματα με χρήση τρεις φορές την εβδομάδα.

Μην ανέβεις όμως παραπάνω. Η συγκέντρωση 0.5-1% είναι αρκετά δραστική και ενδείκνυται για τις ώριμες επιδερμίδες με εμφανή σημάδια βιολογικής γήρανσης και φωτογήρανσης.
Απόφυγε τη ρετινόλη σε περίοδο εγκυμοσύνης και θηλασμού. Σε αυτές τις περιόδους, αντικατάστησέ τη με τη φυτική εναλλακτική της, το bakuchiol.

www.ow.gr

Ρετινόλη-Βιταμίνη Α Γυρνάει τον χρόνο πίσω από τα Μυστικα Ομορφιάς.

Σέρουμ προσώπου bakuchiol (μπακουκιόλη) το απόλυτο αντιοξειδωτικό συμπύκνωμα  της φύσης.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr