Σημάδια που δείχνουν ότι χάνεις μυϊκή μάζα και τι να κάνεις

Σημάδια που δείχνουν ότι χάνεις μυϊκή μάζα και τι να κάνεις

Πώς ακριβώς θα καταλάβεις ότι κάτι δεν πάει καλά με τη μυϊκή σου μάζα;

Γράφει: Γιάννης Σπανός 

Ηαπώλεια μυϊκής μάζας δεν είναι μία ευχάριστη είδηση. Είτε οφείλεται στην ηλικία είτε στο ότι δεν κάνουμε τα πράγματα σωστά, το αποτέλεσμα δεν είναι καλό για το σώμα μας και για αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις ενδείξεις όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Οι μύες είναι απαραίτητοι για να είμαστε υγιείς, να μπορούμε να κινούμαστε και να στηρίζουμε το βάρος μας, οπότε πέρα από την αισθητική πλευρά του θέματος, θέλουμε να έχουμε ικανοποιητική μυϊκή μάζα για να είμαστε καλά γενικά.

Γιατί προκαλείται
Μπορεί να μην το ήξερες, αλλά είναι σύνηθες για τους ανθρώπους να χάνουν έως και 5% της μυϊκής τους μάζας κάθε 10 χρόνια μετά την ηλικία των 30 ετών. Οπότε αν δεν κινούμαστε, μπορεί να συμβεί ακόμη και νωρίτερα από αυτήν την ηλικία. Βέβαια, κατά περιπτώσεις ούτε η πολλή άσκηση ή η εξαντλητική διατροφή ωφελεί διότι καταλήγουμε να αντλούμε ενέργεια από τους μύες μας. Παρεμπιπτόντως, εάν ταυτίζεσαι με κάποια από αυτές τις καταστάσεις, είναι πάντα προτιμότερη μια επίσκεψη στον γιατρό σου, για να λάβεις δραστικότερα μέτρα από έναν ειδικό.

Τα πιο συνηθισμένα σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά
Τα πιο συνηθισμένα σημάδια είναι ευκολότερο απ’ ό,τι νομίζoυμε να τα εντοπίσουμε. Εάν, για παράδειγμα, παρατηρήσουμε ότι οι προπονήσεις μας κοστίζουν περισσότερο σε κούραση από ό,τι πριν, αυτός μπορεί να είναι ένας λόγος.

Είναι επίσης πιθανό να αισθανόμαστε πιο κουρασμένοι και να έχουμε λιγότερη ενέργεια για τις συνήθεις δραστηριότητές ή να χάνουμε πραγματικό βάρος πολύ γρήγορα. Τα πράγματα γίνονται πολύ πιο σαφή εάν όταν ζυγιζόμαστε μετράμε και το ποσοστό λίπους. Αν δούμε ότι ζυγίζουμε λιγότερο, αλλά το επίπεδο λίπους παραμένει το ίδιο, τότε μάλλον υπάρχει πρόβλημα.

Επομένως, είτε αθλούμαστε είτε όχι, ποτέ δεν βλάπτει να δίνουμε προσοχή σε αυτά τα σημάδια, ειδικά όσο μεγαλώνουμε περισσότερο για να προλάβουμε καταστάσεις. Σε περίπτωση που κάτι από όλα αυτά σου φαίνεται γνώριμο, μάλλον πρέπει να αλλάξεις τις συνήθειές σου.

esquire.com.gr

Πώς θα καταλάβετε ότι χάνετε μυϊκή μάζα αντί για λίπος

Τα σημάδια που πρέπει να σας προβληματίσουν και ο τρόπος να μάθετε τι ακριβώς συμβαίνει
 Όταν ακολουθείτε μία δίαιτα, λίγα πράγματα σας προσφέρουν τόση ικανοποίηση όσο το να βλέπετε το νούμερο στη ζυγαριά να μειώνεται. Χωρίς να θέλουμε να σας στερήσουμε αυτή τη χαρά, καλό είναι να γνωρίζετε ότι πολλοί άνθρωποι χάνουν μεγάλη ποσότητα μυϊκής μάζας μαζί με λίπος.

Το πρόβλημα με αυτήν την κατάσταση είναι ότι όχι μόνο χρειάζεστε μυϊκή μάζα για να εκτελέσετε καθημερινές δραστηριότητες (π.χ. για να μεταφέρετε τα ψώνια από το σούπερ μάρκετ), αλλά και επειδή οι μύες σάς εξασφαλίζουν υψηλότερο βασικό μεταβολισμό (οι θερμίδες που καίτε όταν δεν κάνετε απολύτως τίποτα) από το λίπος. Με λίγα λόγια, όταν χάνετε μυϊκή μάζα, μειώνεται ο μεταβολισμός σας.

Επομένως, πώς θα είστε σε θέση να καταλάβετε αν χάνετε μυϊκή μάζα αντί για λίπος;

Τα σημάδια που πρέπει να σας προβληματίσουν

1. Κάνετε μόνο αερόβια άσκηση
Αν κάνετε πολλή αερόβια άσκηση, αλλά καθόλου προπονήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης, υπάρχει πιθανότητα να χάνετε 50% μυϊκή μάζα και 50% λίπος (μαζί με νερό). Για να διατηρήσετε τη μυϊκή σας μάζα, φροντίστε να εντάξετε στις προπονήσεις σας βάρη, 2 φορές την εβδομάδα, και να στοχεύετε σε όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες (π.χ. πλάτη, πόδια, θώρακα).

2. Δεν έχετε ενέργεια
Αν νιώθετε πιο κουρασμένη από ό,τι συνήθως ή αν σας εξαντλούν δραστηριότητες που πριν δε σας εξαντλούσαν, είναι ένα άλλο σημάδι που θα μπορούσε να σας προβληματίσει. Η ανεπαρκής διατροφή μπορεί να προκαλέσει μείωση μυϊκής μάζας και κακή λειτουργία του οργανισμού. Αν η διατροφή σας είναι ισορροπημένη, γι’ αυτό το σύμπτωμα μπορεί να ευθύνεται η σκληρή γυμναστική.

3. Χάνετε γρήγορα βάρος
Καταλαβαίνουμε ότι σας χαροποιεί το γεγονός ότι πέφτει ο αριθμός στη ζυγαριά γρήγορα, όμως αυτό δεν είναι πάντα καλό για τη μυϊκή σας μάζα, εκτός αν έχετε πολλά περιττά κιλά. Έχετε κατά νου ότι όσο περισσότερο λίπος έχετε, τόσο περισσότερο λίπος θα χάνετε. Το αδυνάτισμα είναι μια διαδικασία που απαιτεί υπομονή κι επιμονή και δεν πρέπει να χάνετε πάνω από ένα κιλό την εβδομάδα.

Πώς θα μάθετε τι ποσοστό λίπους χάνετε
*Η πιο εύκολη και αξιόπιστη μέθοδος είναι η λιπομέτρηση από διαπιστευμένο διατροφολόγο. Με τη βοήθειά του θα είστε σε θέση να χάσετε βάρος, μεγιστοποιώντας την απώλεια λίπους και ελαχιστοποιώντας την απώλεια μυϊκής μάζας.

*Οι ζυγαριές με λιπομετρητή αποτελούν μια επισφαλή μέθοδο μέτρησης του ποσοστού σωματικού λίπους. Ακόμη και με τις καλύτερες ζυγαριές αυτού του είδους, το περιθώριο σφάλματος είναι της τάξης του 4%, ενώ με τα πιο φτηνά μοντέλα μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερο. Επιπλέον, το αποτέλεσμα της μέτρησης εξαρτάται από το ποσά υγρά έχετε πιει προηγουμένως.

vita.gr

Έλαιο στρουθοκάμηλου (σβήσιμο ρυτίδων λαιμού)

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

 

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr