Πώς να ασκηθείτε σωστά αν είστε πάνω από 50 ετών

Πώς να ασκηθείτε σωστά αν είστε πάνω από 50 ετών

Μετά τα 50, οι απαιτήσεις του οργανισμού αλλά και οι δυνάμεις του αλλάζουν. Όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Πώς να ασκηθείτε σωστά αν είστε πάνω από 50 ετών

Περισσότερο από ποτέ, η γυμναστική είναι αναγκαία μετά την ηλικία των 50. Το σώμα σας μεγαλώνει και είναι απαραίτητο να το φροντίζετε και να το βοηθάτε να παραμένει δυνατό. Οι απαιτήσεις αλλάζουν, το ίδιο όμως και οι κίνδυνοι. Αυτά είναι όσα θα πρέπει να γνωρίζετε για να γυμνάζεστε σωστά και με ασφάλεια μετά τα 50.

Τα οφέλη στην υγεία
Όσο μεγαλώνουμε, χάνουμε κάποια από την μυϊκή μας μάζα και η γυμναστική μας βοηθά να τη χτίσουμε ξανά. Οι μυς καίνε περισσότερες θερμίδες για να συντηρηθούν σε σχέση με το λίπος, και αυτό θα κάνει τον μεταβολισμό πιο δραστήριο. Η γυμναστική συμβάλλει στην πρόληψη αλλά και στην αντιμετώπιση πολλών παθήσεων, όπως υπέρταση, διαβήτης και αρθρίτιδα. Τέλος, έχει οφέλη και για την ψυχική υγεία, καθώς θα σας βοηθήσει να παραμένετε οξυδερκείς και σε καλή διάθεση.

Τι είδους γυμναστική να διαλέξω;
Το πιο σημαντικό είναι να βρείτε κάτι που σας αρέσει και δεν θα το νιώθετε σαν αγγαρεία. Είναι όμως εξίσου σημαντικό να συνδυάζετε αερόβια άσκηση και κάποιες ασκήσεις με βάρη. Μην ξεχνάτε τις διατάσεις για να κρατήσετε την ευλυγισία σας και να έχετε μεγαλύτερο εύρος κινήσεων. Από μια ηλικία και μετά, το ζήτημα της ισορροπίας αρχίζει να γίνεται πιο σοβαρό, και η γυμναστική θα σας βοηθήσει πολύ με αυτό.

Μην το παρακάνετε
Προτιμήστε ασκήσεις χαμηλής έντασης, που δεν θα πιέσουν περισσότερο από ό,τι πρέπει τις αρθρώσεις σας. Το τρέξιμο, για παράδειγμα, είναι πιο απαιτητικό από το γρήγορο περπάτημα. Ο γιατρός σας ή ένας φυσιοθεραπευτής μπορεί να σας βοηθήσει να προσαρμόσετε διάφορες ασκήσεις στη φυσική σας κατάσταση.

Περπάτημα
Είναι η πιο απλή και λιγότερο απαιτητική μορφή άσκησης. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχει οφέλη, όμως. Το περπάτημα, ειδικά αν το κάνετε με σταθερό και γρήγορο ρυθμό, αυξάνει τους παλμούς της καρδιάς και καίει αρκετές θερμίδες.

Τζόγκινγκ
Να είστε σίγουροι ότι φοράτε τα κατάλληλα παπούτσια και ότι έχετε κάνει διατάσεις πριν, αλλά και μετά. Όσο δεν το παρακάνετε με την ένταση, το χαλαρό τρέξιμο είναι εξαιρετική αερόβια γυμναστική.

Χορός
Αν θέλατε ποτέ να ξεκινήσετε μαθήματα χορού, γιατί δεν ξεκινάτε τώρα; Ο χορός είναι καλή αερόβια άσκηση, και τα μαθήματα εξαιρετικός τρόπος κοινωνικοποίησης.

Ποδηλασία
Αν δεν αισθάνεστε άνετα να κάνετε ποδήλατο έξω, ή αν δεν το επιτρέπει η περιοχή που μένετε, τότε ίσως θα ήταν καλή ιδέα να επενδύσετε σε ένα στατικό ποδήλατο. Είναι μια άσκηση που δεν θα πιέσει τις αρθρώσεις σας και θα σας επιτρέψει να αυξήσετε τους παλμούς της καρδιάς σας με δικό σας ρυθμό. Αν κάνετε ποδήλατο σε εξωτερικό χώρο, υπάρχουν και έξτρα οφέλη για τη διάθεση – ειδικά αν βρίσκεστε σε περιοχή με πολύ πράσινο.

Ασκήσεις με βάρη
Η απώλεια μυϊκής μάζας είναι ένας από τους λόγους που μεγαλώνοντας χάνουμε την ενέργειά μας. Και οι ασκήσεις με βάρη είναι πολύ καλές στο να μας βοηθήσουν να την ξαναβρούμε. Δοκιμάστε ασκήσεις με αλτήρες, με λάστιχα για αντίσταση ή και χρησιμοποιώντας το βάρος του σώματος.

Κολύμβηση
Η κολύμβηση είναι εξαιρετική γυμναστική επειδή ασκεί πολύ χαμηλή πίεση στις αρθρώσεις και ταυτόχρονα γυμνάζει ολόκληρο το σώμα. Για άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, η κολύμβηση μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική, ενώ οι ασκήσεις μέσα στο νερό όπως τα water aerobics φέρνουν και άλλες δραστηριότητες στην εξίσωση.

www.iatronet.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr