Αμαμελίδα: 10 Απίστευτες Χρήσεις για την Ομορφιά και την Υγεία

Αμαμελίδα: 10 Απίστευτες Χρήσεις για την Ομορφιά και την Υγεία

Σήμερα, η αγορά διαθέτει εκατοντάδες διαφορετικά προϊόντα ομορφιάς – ειδικά προϊόντα για την ακμή, τονωτικές λοσιόν, scrubs, κ.λπ. – αλλά τι χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι πριν χιλιάδες χρόνια που δεν υπήρχαν χημικά προϊόντα;

Όσον αφορά τη φυσική φροντίδα του δέρματος, η αμαμελίδα συνιστά μια αποτελεσματική και γνωστή φυσική θεραπεία που χρησιμοποιήθηκε από τους ινδιάνους για την καταπολέμηση του οιδήματος, των πληγών και των λοιμώξεων.

Αμαμελίδα: ένα από τα πιο ευεργετικά φυτά με πολλά πλεονεκτήματα!
Ποια είναι τα οφέλη της αμαμελίδας;

Χάρη στις στυπτικές ιδιότητες, η αμαμελίδα συνιστά μια από τις πιο αποτελεσματικές φυσικές θεραπείες για την ακμή – και μάλιστα η προστασία από τον καρκίνο του δέρματος είναι μια ιδιότητα επιστημονικά τεκμηριωμένη. Επίσης, καταπολεμά με φυσικό τρόπο τις φλύκταινες, τα τσιμπήματα από έντομα, από δηλητηριώδη κισσό, τυχόν φλεγμονές, αιμορροΐδες, πονόδοντο και πολλά άλλες καταστάσεις.

Τι είναι η αμαμελίδα;

Η αμαμελίδα (της οικογένειας των Hamamelis virginiana) προέρχεται από τη Βόρεια Αμερική και είναι μέλος της οικογένειας των φυτών Hamamelidaceae. Ο φλοιός και τα φύλλα του φυτού χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά στη θεραπεία του δέρματος.

Η αμαμελίδα σκοτώνει τα μικρόβια;

Ναι, η αμαμελίδα έχει πολλές χρήσεις και εξοντώνει βακτήρια που ζουν μέσα στους πόρους του δέρματος. Συνήθως χρησιμοποιείται για τη φροντίδα του δέρματος, αφού οι ισχυρές αντιοξειδωτικές και στυπτικές του ιδιότητες προστατεύουν από ακμή, ρυτίδες και άλλες δερματικές διαταραχές, ενώ ανακόπτει την κυτταρική βλάβη που μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος, προλαμβάνει τα σημάδια γήρανσης και επιταχύνει την επούλωση.

Όσον αφορά προϊόντα που εφαρμόζονται απευθείας στο δέρμα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σα να κάνουμε εσωτερική χρήση: αποφεύγουμε χημικές ουσίες και τοξίνες, όσο το δυνατόν περισσότερο. Η αμαμελίδα προσφέρει πλεονεκτήματα έναντι άλλων προϊόντων ομορφιάς επειδή είναι απολύτως φυσικό προϊόν, δεν περιέχει συστατικά που ερεθίζουν, συνθετικά αρώματα και άλλα τοξικά συστατικά.

Πώς λειτουργεί η αμαμελίδα!

Τα υψηλά επίπεδα θεραπευτικών ενεργών συστατικών μειώνουν φλεγμονές, κυτταρικές βλάβες, πρήξιμο και καταπραΰνουν τυχόν τραύματα.

Ο φλοιός, οι βλαστοί και τα φύλλα του φυτού μας δίνουν ενεργά συστατικά, τις πολυφαινόλες και τις τανίνες. Στη συνέχεια προστίθενται είτε σε αλκοόλ είτε σε νερό για την παρασκευή ενός συμπυκνωμένου σκευάσματος που ονομάζεται «αποσταγμένο εκχύλισμα αμαμελίδας».

Οι τανίνες είναι υπεύθυνες για τη στυπτικότητα και απομακρύνουν το υπερβολικό λίπος από το δέρμα. Έτσι η αμαμελίδα συνιστά μία από τις πιο δημοφιλείς φυσικές θεραπείες ακμής παγκοσμίως και χρησιμοποιείται σε δεκάδες τζελ, προϊόντα καθαρισμού και λοσιόν χωρίς ιατρική συνταγή. Σύμφωνα με μελέτες, οι τανίνες της αμαμελίδας χρησιμοποιούνται για την παρασκευή φυτικών αντιιικών, για την καταπολέμηση της γρίπης και άλλων ασθενειών.

Εκτός από τις τανίνες, η αμαμελίδα είναι πλύούσια σε ενώσεις οι οποίες περιλαμβάνουν προανθοκυανιδίνες με αντιιική δράση και υδρολύσιμες τανίνες (γαλοϋλιωμένα σάκχαρα).

Το εκχύλισμα αμαμελίδας θεωρείται πολυφαινολικό και έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στην αναστολή του πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να ανακόψει τους μεταλλαγμένους κυτταρικούς κύκλους και να προκαλέσει απόπτωση (θάνατος επικίνδυνων κυττάρων).

Επειδή η αμαμελίδα είναι φυσικό αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες, είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, δηλαδή προστατεύει από τη βλάβη του DNA και την ανάπτυξη όγκων. Το οξειδωτικό στρες και οι βλάβες λόγω των ελεύθερων ριζών συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, τη ρύπανση, την κακή διατροφή, το άγχος κ.λπ. Φυτά όπως η αμαμελίδα με υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες χρησιμοποιούνται σε σκευάσματα κατά της γήρανσης κι επιβραδύνουν την ανάπτυξη ασθενειών προστατεύοντας τα κύτταρα.

Οι 10 κορυφαίες χρήσεις και οφέλη για την υγεία.
Η αμαμελίδα χρησιμοποιείται αιώνες τώρα για φυσική προστασία, θεραπεία και πρόσληψη από τις εξής καταστάσεις:

ακμή
δερματικές πληγές
μώλωπες
ερυθρότητα και πρήξιμο
ψωρίαση ή έκζεμα
λιπαρότητα
υπερβολική εφίδρωση
κιρσούς
δερματικά οιδήματα
τσιμπήματα εντόμων
ερεθισμό από δηλητηριώδη κισσό
ερεθισμούς του τριχωτού της κεφαλής
ηλιακά εγκαύματα και μελάνωμα
φλεγμονή του βλεννογόνου
αιμορροΐδες
αλλεργικές αντιδράσεις
Πρόσφατες μελέτες μάλιστα δείχνουν ότι οι τανίνες της αμαμελίδας δρουν προστατευτικά έναντι των καρκινικών κυττάρων του παχέος εντέρου.

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο και πιο ευάλωτο όργανο του οργανισμού μας, οπότε χρειάζεται συνεχή φροντίδα. Το δέρμα είναι το φυσικό «φράγμα» που μας προστατεύει από την υπεριώδη ακτινοβολία, διάφορες χημικές ουσίες, βακτήρια, μικρόβια και περιβαλλοντικούς ρύπους.

Το «άγχος» που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, εσωτερικά και εξωτερικά, προβάλλεται στο δέρμα μας ως γήρανση, οίδημα, λοιμώξεις, φλεγμονές και άλλες ευαισθησίες. Έτσι, χρησιμοποιούμε φυσικά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη για περιορισμό των διαταραχών.

Αντιμετωπίζει την ακμή.
Η τοπική εφαρμογή αμαμελίδας επιβραδύνει την ανάπτυξη βακτηρίων και μειώνει τη φλεγμονή, την ερυθρότητα, τη λιπαρότητα και την αιμορραγία.

Μπορείτε να καθαρίσετε το πρόσωπό σας με αμαμελίδα;

Ναι, δεδομένου ότι είναι ένα φυσικό καθαριστικό, μειώνει την ανάπτυξη βακτηρίων και επιταχύνει τον χρόνο επούλωσης από λοιμώξεις ή ψώρα.

Επίσης, βελτιώνει την όψη των πόρων (αν και κανένα προϊόν δεν μπορεί πραγματικά να συρρικνώσει τους πόρους) και ανακουφίζει από τη λιπαρότητα, την εφίδρωση και την ανάπτυξη μαύρων ή λευκών στιγμάτων. Η χρήση της αμαμελίδας μειώνει τη σοβαρότητα των κηλίδων που σχηματίζονται κάτω από το δέρμα και αποτρέπει τη δημιουργία σπίλων από τη συσσώρευση αποξηραμένου σμήγματος στους πόρους.

Πόσος χρόνος χρειάζεται για την ανακούφιση από την ακμή;

Εξαρτάται από τη σοβαρότητα των περιπτώσεων, συνήθως από λίγες μέρες έως αρκετές εβδομάδες.

Τι γίνεται με τις ουλές από την ακμή;

Η αμαμελίδα βοηθά λόγω των αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων της. Η εφαρμογή αμαμελίδας ανακουφίζει από το πρήξιμο και την ερυθρότητα, περιορίζει τα σημάδια προηγούμενων ερεθισμών και αντιμετωπίζει δερματικές λοιμώξεις.

Καταπολεμά σημάδια γήρανσης και βλάβες από την έκθεση στον ήλιο.
Η αμαμελίδα είναι ένας φυσικός τρόπος σύσφιγξης του δέρματος και επιβράδυνσης της γήρανσης, καταπολεμώντας ουλές, κοκκινίλες, αποχρωματισμούς, ξηρότητα και πρήξιμο γύρω από τα μάτια. Συσφίγγει το δέρμα, προστατεύει από τον καρκίνο του δέρματος, το μελάνωμα και άλλες βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία, λόγω των προστατευτικών πολυφαινολών και της τανίνης που δρα ως αντιοξειδωτικό.

Έχει αποδειχθεί ότι η αμαμελίδα προστατεύει το κολλαγόνο και την ελαστικότητα του δέρματος, όπως και πολλά προϊόντα του εμπορίου, ωστόσο οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες καθιστούν την αμαμελίδα εξαιρετικό τρόπο διατήρησης της ελαστικότητας του δέρματος. Επίσης συρρικνώνει τους πόρους και το δέρμα φαίνεται ομοιόμορφο.

Τσιμπήματα εντόμων.
Πολλά εντομοαπωθητικά προϊόντα του εμπορίου περιέχουν αμαμελίδα. Η χρήση της μειώνει τους ερεθισμούς και το πρήξιμο από τσιμπήματα, αλλεργίες και άλλες δερματικές διαταραχές.

Σύμφωνα με μελέτες η αμαμελίδα επιταχύνει την επούλωση τραυμάτων γενικής φύσης αλλά και εκείνων της ψώρας, επειδή περιέχει ισοπροπυλική αλκοόλη, φυσικό απολυμαντικό συστατικό που σκοτώνει τα βακτήρια και βοηθά στην πρόληψη λοιμώξεων.

Καθαρίζει τα μαλλιά και προστατεύει το τριχωτό της κεφαλής.
Η αμαμελίδα απομακρύνει οσμές των μαλλιών, καταπραΰνει το ερεθισμένο τριχωτό της κεφαλής και επιταχύνει την επούλωση από τυχόν τσιμπήματα ή ακμή στη βάση του λαιμού μετά από εφίδρωση.

Αποτρέπει ερεθισμούς μετά το ξύρισμα.
Η χρήση αμαμελίδας λειτουργεί αιμοστατικά μετά από τα συνήθη κοψίματα στο ξύρισμα, ενώ αποτρέπει ανάπτυξη βακτηρίων και λοιμώξεων στους θύλακες των τριχών. Μερικές φορές χρησιμοποιείται με άλλα αιθέρια έλαια μετά από αποτρίχωση για μείωση του πόνου, του οιδήματος και της αιμορραγίας.

Αποτρέπει λοιμώξεις των αυτιών.
Επειδή η αμαμελίδα είναι αποτελεσματικό αντιβακτηριακό, λειτουργεί ως φυσική θεραπεία για ασθένειες όπως το «αυτί του κολυμβητή» ή άλλες λοιμώξεις των αυτιών. Επίσης, αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων και λοιμώξεων μέσα στο αυτί, ενώ βοηθά στην απομάκρυνση των οσμών. Για καθαρισμό εφαρμόστε αρκετές σταγόνες σε μια μπατονέττα ή συμβουλευθείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Ανακουφίζει από τον πονόλαιμο.
Το ρόφημα αμαμελίδας ανακουφίζει τον ερεθισμένο λαιμό και απομακρύνει τα βακτήρια. Οι φυσικές στυπτικές ιδιότητες καθιστούν την αμαμελίδα ευεργετική στην καταπολέμηση ασθενειών του λαιμού, μειώνοντας τον πόνο, τον βήχα και συμπτώματα στρεπτόκοκκου, ιγμορίτιδας, αμυγδαλίτιδας κ.λπ.

Ανακουφίζει και τα κατοικίδια.
Η αμαμελίδα αποτρέπει τη δημιουργία βακτηρίων στη γούνα των κατοικίδιων και ανακουφίζει από τραύματα ή δαγκώματα που προκαλούν κακοσμία. Δεν ερεθίζει τα κατοικίδια ζώα και προλαμβάνει δυσάρεστες καταστάσεις, απομακρύνοντας κουνούπια και άλλα έντομα, ανακουφίζει από κνησμό ή αιμορραγία και βοηθά στον καθαρισμό του δέρματός τους.

Αντιμετωπίζει τις αιμορροΐδες.
Η αμαμελίδα δρα επίσης ως σπιτική θεραπεία για τις αιμορροΐδες. Εφαρμόστε νερό με αμαμελίδα στο δέρμα για να μειώσετε τον πόνο και τη φλεγμονή που προκαλείται από τις αιμορροΐδες. Επίσης, ανακουφίζει από κνησμό, ερεθισμούς, αιμορραγία και κάψιμο από αιμορροΐδες.

Προστατεύει τη στοματική υγιεινή εσωτερικά και εξωτερικά.
Εάν πάσχετε από άφθες στα χείλη, ή στο εσωτερικό του μάγουλου, ή στα ούλα, εφαρμόστε αμαμελίδα για να επιταχύνετε την επούλωση και να απαλλαγείτε από τον πόνο και το πρήξιμο. Η χρήση εκχυλίσματος αμαμελίδας εκχυλίσματος στο εσωτερικό του στόματος είναι ασφαλής για να επιβραδύνετε αιμορραγία, άφθες, πληγές, κακοσμία και λοιμώξεις των ούλων, ειδικά όταν συνδυάζονται με άλλα θεραπευτικά έλαια όπως λάδι καρύδας ή μέντας.

Η αμαμελίδα βοηθά επίσης στην ανακούφιση του πονόδοντου ή του πόνου της βρεφικής οδοντοφυΐας, προλαμβάνει τυχόν μόλυνση μετά από χειρουργική επέμβαση και καταπολεμά αιμορραγίες και τυχόν φλεγμονές της στοματικής κοιλότητας.

Ασφαλής χρήση (δοσολογία και παρασκευάσματα).

Ασφαλής αγορά αμαμελίδας!

Αναζητήστε την αμαμελίδα σε φαρμακεία, καταστήματα υγιεινής διατροφής και προϊόντων ομορφιάς, ή στο διαδίκτυο. Το εκχύλισμα αμαμελίδας μπορεί να χρησιμοποιηθεί τοπικά ή εσωτερικά σαν φάρμακο. Ανάλογα με τον τρόπο χρήσης, αντιμετωπίζονται δερματικές παθήσεις όπως ακμή και ερυθρότητα, ή άλλα είδη προβλημάτων όπως διάρροια, κρυολογήματα, κολίτιδα, έμετος, βήχας, γρίπη κ.α.

Ο πιο δημοφιλής τρόπος χρήσης του εκχυλίσματος αμαμελίδας είναι η αραίωση με ένα έλαιο βάσης (όπως λάδι καρύδας ή jojoba) και, κατόπιν, η απευθείας εφαρμογή στο δέρμα, είτε ως ορό, λοσιόν, τόνερ ή σπιτικό καθαριστικό προσώπου. Οι γιατροί και οι ειδικοί θεραπευτές το συνιστούν για τη φαγούρα, τον πόνο, την ερυθρότητα, το πρήξιμο (φλεγμονή) και άλλες καταστάσεις ευαίσθητου δέρματος.

Επίσης η αμαμελίδα περιέχει σημαντικά αντιοξειδωτικά και έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες, οπότε καταπολεμά συμπτώματα όπως, μεταξύ άλλων, πονόδοντο, πονόλαιμο, αιμορροΐδες, λοιμώξεις των αυτιών κ.λπ.

Τι να αναζητήσετε στην αμαμελίδα!

Τα προϊόντα αμαμελίδας περιλαμβάνουν νερό Hamamelis, αποσταγμένο εκχύλισμα αμαμελίδας και ρόφημα αμαμελίδας. Ιδανικά, προμηθευτείτε βιολογική αμαμελίδα, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας και φροντίστε να ελέγχετε τα συστατικά, αναζητώντας τη σωστή ονομασία: Hamamelis virginiana.

Για ευαίσθητο ή ξηρό δέρμα, χρησιμοποιήστε καλύτερα μη αλκοολούχο νερό αμαμελίδας, καθώς το αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα.

Σύμφωνα με μελέτες η αμαμελίδα προστίθεται σε ποικιλία φαρμακευτικών προϊόντων ομορφιάς, όπως:

οροί αντιγήρανσης
κρέμα ξυρίσματος και after shave
εντομοαπωθητικά
θεραπείες νυχιών
προϊόντα αιμορροΐδων
σαμπουάν και μαλακτικά
αντηλιακά
μακιγιάζ κραγιόν και ρουζ
βρεφικές κρέμες για την αλλαγή της πάνας
αντιιδρωτικά
Συμβουλές και δοσολογία.

Η καθημερινή χρήση αμαμελίδας είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, εκτός από περιπτώσεις έντονου ερεθισμού ή ξηρότητας. Μπορείτε να εφαρμόσετε απευθείας στο δέρμα τόνερ, τζελ, εκχύλισμα, αλοιφές με αμαμελίδα κλπ. Η λήψη τριών έως τεσσάρων κ.γ. αμαμελίδας από το στόμα κάθε μέρα θεωρείται γενικά ασφαλής, αν και ενδέχεται να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές – συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.

Για τη θεραπεία της ακμής – Αντί να «σπάσετε» το σπυράκι και να οξύνετε τον ερεθισμό, εφαρμόστε αρκετές σταγόνες αμαμελίδας στην πληγείσα περιοχή, ή σε σημείο που δημιουργείται σπίλος, ή ακμή. Είναι ακόμη πιο αποτελεσματική όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με άλλα αντιβακτηριακά όπως λάδι τεϊόδεντρου, καρύδας ή μηλόξιδο. Εφαρμόστε στο δέρμα με ένα καθαρό βαμβάκι ή βαμβακερά επιθέματα αρκετές φορές την ημέρα, ξεκινώντας σταδιακά, δίνοντας στο δέρμα χρόνο να προσαρμοστεί.
Σημάδια γήρανσης – Μπορείτε εύκολα να συνδυάσετε την αμαμελίδα με λάδι βιταμίνης Ε και άλλα φυσικά συστατικά και να φτιάξετε τον δικό σας σπιτικό ορό αντιγήρανσης. Στη συνέχεια, εφαρμόστε σε δέρμα που έχει αποχρωματισμό, μώλωπες, παλιά σημάδια ακμής και διάφορα σημάδια. Συνδυάστε με άλλα καταπραϋντικά έλαια, όπως νυχτολούλουδο, λιβάνι και τεϊόδεντρο για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.
Για μείωση οιδήματος και οφθαλμικών φλεγμονών – Εφαρμόστε αραιωμένη αμαμελίδα στην περιοχή γύρω από τα μάτια πριν από τον ύπνο, αποφεύγοντας την επαφή με τα μάτια.
Αποτροπή δημιουργίας κιρσών – Χρησιμοποιήστε μπατονέτες αμαμελίδας, ή δημιουργήστε τις δικές σας. Προσθέστε αμαμελίδα σε ένα βαμβακερό πανάκι κι εφαρμόστε στο δέρμα, σε μώλωπες και σχηματιζόμενους κιρσούς.
Καθαρισμός μαλλιών χωρίς ξηρότητα – Προσθέστε αρκετές σταγόνες στο σαμπουάν ή ετοιμάστε το δικό σας καθαριστικό μαλλιών με λάδι καρύδας, έλαιο αργκάν, αμαμελίδα και άλλα αιθέρια έλαια όπως έλαιο λεμονιού ή πορτοκαλιού.
Σπιτική θεραπεία για μόλυνση του αυτιού – Προσθέστε εκχύλισμα αμαμελίδας σε ένα σταγονόμετρο και εφαρμόστε στο εσωτερικό του κάθε αυτιού αρκετές φορές την ημέρα.
Για τη θεραπεία του πονόλαιμου – Πιείτε ένα έως τρία φλιτζάνια τσάι αμαμελίδας καθημερινά, ή προσθέστε αμαμελίδα (χωρίς αλκοόλ) σε ένα μείγμα τσαγιού με μέλι για να ανακουφίσετε τον πονόλαιμο.
Για τη θεραπεία των αιμορροΐδων – Οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν τη χρήση αμαμελίδας (υγρό εκχύλισμα Hamamelis αραιωμένο με νερό) έως και έξι φορές την ημέρα σε ερεθισμένο δέρμα ή μετά από κάθε εκκένωση.
Για την υγεία των δοντιών – Ένας εύκολος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε την αμαμελίδα για τη στοματική υγιεινή είναι να προσθέσετε μικρή ποσότητα στη σπιτική προβιοτική οδοντόκρεμα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα κ.γ. ρόφημα αμαμελίδας με αρκετές σταγόνες αρωματικό λάδι, γαρίφαλο και μύρο ως στοματικό διάλυμα.

Προφυλάξεις και Παρενέργειες

Μπορεί η αμαμελίδα να βλάψει το δέρμα μας;

Οι περισσότεροι ενήλικες και παιδιά αντιδρούν καλά και χωρίς παρενέργειες στην τοπική χρήση αμαμελίδας. Ωστόσο, πάντοτε υπάρχει μια πιθανότητα αλλεργικής αντίδρασης, ή άλλου ερεθισμού, ειδικά εάν έχουμε ευαίσθητο δέρμα και περνάμε πολύ χρόνο κάτω από τον ήλιο.

Η αμαμελίδα μπορεί να επιδεινώσει την ακμή;

Ενδεχομένως να το παρακάνετε! Εάν χρησιμοποιήσετε μεγαλύτερη ποσότητα αμαμελίδας ενδεχομένως να προκαλέσετε ξηρότητα, οπότε το περισσότερο δεν είναι απαραίτητα και το καλύτερο. Η ξηρότητα οδηγεί σε ερεθισμό του δέρματος και παραγωγή λιπαρότητας που μπορεί να οδηγήσει σε έξαρση. Η επιλογή αμαμελίδας χωρίς αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της ξηρότητας.

Για μεγαλύτερη ασφάλεια, δοκιμάστε μικρή ποσότητα τοπικά σε ένα περιορισμένο τμήμα του δέρματος για να αποκλείσετε τυχόν αλλεργική αντίδραση, ή ερεθισμό. Διακόψτε τη χορήγηση αμέσως εάν εμφανίσετε οποιαδήποτε συμπτώματα σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης, όπως εξάνθημα, κνησμό/πρήξιμο (ειδικά στο πρόσωπο/γλώσσα/λαιμό), σοβαρή ζάλη, δύσπνοια κ.λπ.

Όσον αφορά την εσωτερική λήψη, θεωρείται ασφαλές για τους περισσότερους ανθρώπους αν και μπορεί να προκαλέσει μικρή δυσπεψία, ναυτία/έμετο ή στομαχικές διαταραχές.

Διατηρήστε χαμηλή δοσολογία και ακολουθήστε πάντα τις οδηγίες, διότι η υπερδοσολογία συνδέεται με ηπατικές διαταραχές – σε ορισμένες σπάνιες περιπτώσεις. Η ανησυχία για την υπερδοσολογία συνδέεται με μια χημική ουσία που ονομάζεται σαφρόλη και μπορεί να έχει καρκινογόνες επιδράσεις. Ενώ η σαφρόλη εντοπίζεται μόνο σε ιχνοστοιχεία της αμαμελίδας, θεωρείται ότι είναι «παράγοντας πιθανής καρκινογένεσης για τον άνθρωπο» όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι μετά την κατάποση σαφρόλης, τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν εμετό, ίλιγγο και ωχρότητα, αν και αυτό είναι πολύ σπάνιο και συνήθως διαρκεί περίπου μία έως δύο ώρες.

Ανακεφαλαιώνοντας…

Η αμαμελίδα (hamamelis virginiana) είναι ένα φυσικό προϊόν για την περιποίηση του δέρματος και χρησιμοποιείται συχνά ως φάρμακο τοπικής εφαρμογής. Οι χρήσεις της περιλαμβάνουν θεραπεία προβλημάτων όπως ακμή, φλεγμονή, λοιμώξεις, τσιμπήματα, ερυθρότητα, λιπαρότητα, εγκαύματα, εμφανείς πόροι κ.α..
Η αμαμελίδα προσφέρει πολλά οφέλη, καταπολεμά βακτήρια τόσο εσωτερικά όσο και τοπικά, επειδή περιέχει αντιοξειδωτικές και αντιβακτηριακές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων των τανινών, των προανθοκυανιδινών και των φαινολών.
Η αμαμελίδα βοηθά να διατηρούμε τα μαλλιά καθαρά, με περισσότερο όγκο και λάμψη. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία καταστάσεων όπως αιμορροΐδες, λοιμώξεις του αυτιού, πονόλαιμος κ.λ.π.
Ενώ η χρήση της είναι γενικά πολύ ασφαλής, οι πιθανές παρενέργειες της αμαμελίδας περιλαμβάνουν ξηρότητα δέρματος, αλλεργική αντίδραση, στομαχικές διαταραχές, κατά την εσωτερική λήψη, και πιθανές ηπατικές βλάβες μετά από υπερδοσολογία.

Κείμενο, επιμέλεια, Λία Τσεκούρα.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr