Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: 16 Φυσικοί Τρόποι για να το Αντιμετωπίσουμε!

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: 16 Φυσικοί Τρόποι για να το Αντιμετωπίσουμε!

Πάνω από 60 εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) με συμπτώματα όπως διάρροια, πόνος, φούσκωμα, δυσκοιλιότητα. Μερικές φορές οι συνταγογραφούμενες θεραπείες αντί να ανακουφίσουν προκαλούν χειρότερες συνέπειες.

Στην πραγματικότητα, πολλοί γιατροί θεωρούν ότι το IBS οφείλεται σε άγχος και συστήνουν διατροφή με περισσότερες ίνες ή ηρεμιστικά φάρμακα που δεν θεραπεύουν το πρόβλημα και απλώς ανακουφίζουν.

Γιατί πάσχουμε από IBS;

Υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους ένα άτομο εκδηλώνει IBS. Το πρώτο είναι τυχόν αλλεργίες σε τροφές και το δεύτερο είναι μια υπερανάπτυξη βλαβερών βακτηρίων στο λεπτό έντερο.

Έντερο και IBS

Το λεπτό έντερο φροντίζει για το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενώ φέρει μια προστατευτική επένδυση που διατηρεί τις τοξικές ουσίες που δεν χωνεύονται. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που αυτό το προστατευτικό στρώμα μπορεί να καταρρεύσει, όπως:

Άγχος
Χρήση αντιβιοτικών
Η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν σάκχαρα
Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
Εντερικές λοιμώξεις
Αντιφλεγμονώδη φάρμακα
Η ανοσοαπόκριση, που προκαλείται από τη διάσπαση της επένδυσης, ερεθίζει το νευρικό σύστημα και προκαλεί ευερέθιστο έντερο και άλλα συμπτώματα όπως αλλεργίες, αρθρίτιδα, προβλήματα διάθεσης και αυτοανοσία. Οπότε έχουμε πολλούς λόγους να πάρουμε την υγεία του εντέρου πολύ, πολύ σοβαρά.

Τροφικές αλλεργίες και IBS

Οι τροφικές αλλεργίες μπορούν επίσης να προκαλέσουν IBS. Στην ουσία αυτές είναι χαμηλής ποιότητας αντιδράσεις σε τροφές που προκαλούν χρόνια συμπτώματα συμπεριλαμβανομένου του IBS.

Άλλες αιτίες IBS

Ας δούμε ορισμένες αιτίες IBS, όπως:

Eλαχιστοποίηση ενζύμων πεπτικού συστήματος
Παράσιτα στο έντερο
Έλλειψη ψευδαργύρου και μαγνησίου
Τοξικότητα λόγω βαρέων μετάλλων
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου – 16 φυσικές θεραπείες!
Αποφύγετε τροφές που ερεθίζουν το έντερο
Συμβατικά γαλακτοκομικά προϊόντα – Τα συμβατικά γαλακτοκομικά προϊόντα είναι δύσπεπτα.
Ζάχαρη – Τα κακά βακτηρίδια τροφοδοτούνται από τη ζάχαρη και επιδεινώνουν το IBS.
Επεξεργασμένο αλεύρι – Τα κακά βακτήρια τρέφονται επίσης από το επεξεργασμένο αλεύρι.
Καφεΐνη – Η καφεΐνη διεγείρει την πεπτική οδό και οδηγεί σε φλεγμονή.
Πικάντικα τρόφιμα – Τα πικάντικα τρόφιμα επιδεινώνουν το IBS.
Σπόροι – Οι ολόκληροι κόκκοι περιέχουν φυτικό οξύ και άμυλο που ερεθίζουν την εντερική επένδυση.
Γλουτένη.
Αλλεργιογόνα – τα κοινά αλλεργιογόνα περιλαμβάνουν τη γλουτένη, τα καρύδια, τα οστρακοειδή και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Βελτιώστε την ποιότητα της διατροφής σας
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου ανακουφίζεται με τροφές όπως:

Νερό – Η ενυδάτωση διατηρεί υγιές το πεπτικό σύστημα.
Ακατέργαστα γαλακτοκομικά – κεφίρ, ακατέργαστο γάλα κατσίκας και γιαούρτι.
Ζωμός οστών – περιέχει προλίνη και γλυκίνη που αποκαθιστούν το κολλαγόνο.
Υγιή λίπη – λάδι καρύδας, αβοκάντο, αυγά, σολομό και ghee.
Αλεσμένα φρούτα – Τα μήλα και τα αχλάδια είναι εύπεπτα και παρέχουν απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα.
Φρέσκος ​​χυμός λαχανικών – Τα φρέσκα λαχανικά παρέχουν βασικούς ηλεκτρολύτες – προσέξτε τη διάρροια.
Πρωτεΐνες – Οι άνθρωποι που έχουν IBS συχνά έχουν ανεπάρκεια πρωτεΐνης.
Αλεσμένα λαχανικά – Λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο και τα λάχανα Βρυξελλών προσφέρουν χρήσιμα θρεπτικά συστατικά.
Καταναλώστε περισσότερα προβιοτικά
Τα υψηλής ποιότητας προβιοτικά βοηθούν στην αναδημιουργία φιλικών βακτηρίων του εντέρου και εξαλείφουν επιβλαβή βακτήρια.

Τα τρόφιμα πλούσια σε προβιοτικά περιλαμβάνουν το μη παστεριωμένο τυρί, το βουτυρόγαλα, το ζυμωμένο λάδι από συκώτι, το κεφίρ, το kombucha, το miso, το kimchi, το λάχανο, τα φυσικά τουρσιά, το tempeh, το ξίδι μηλίτη και το γιαούρτι.

Η κατανάλωση περισσότερων προβιοτικών
Τα προβιοτικά είναι μη αφομοιώσιμοι υδατάνθρακες που τροφοδοτούν υγιή βακτηρίδια. Βρίσκονται στα κρεμμύδια, τα πράσα, τα φασόλια, το πλιγούρι βρώμης, το σκόρδο, την πικραλίδα. Άλλες φυσικές πηγές περιλαμβάνουν ινώδη φρούτα και λαχανικά.

Συμπληρώματα ενζύμων.
Τα πεπτικά ένζυμα βελτιώνουν ικανότητα του οργανισμούς να απορροφά θρεπτικά συστατικά των τροφών. Έτσι, το έντερο θεραπεύεται.

Χυμός αλόης βέρα
Ο φρέσκος χυμός αλόης βέρα, χωρίς πρόσθετα, καταπραΰνει το έντερο. Μπορείτε να πίνετε ένα ποτήρι καθημερινά για ανακούφιση από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Ιχθυέλαιο
Το ιχθυέλαιο περιέχει EPA/DHA ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που μειώνουν τυχόν φλεγμονές στο πεπτικό σύστημα.

Σκόνη L-γλουταμίνης
Η γλουταμίνη είναι ένα αμινοξύ το οποίο βοηθά στην επούλωση της πεπτικής οδού και βοηθά στη χρόνια διάρροια.

Γλιστερό φτερό
Προέρχεται από τον εσωτερικό φλοιό του κόκκινου δέντρου. Σε μορφή σκόνης, το ολισθηρό φτερό μπορεί να ανακουφίσει τους ερεθισμένους ιστούς του πεπτικού σωλήνα. Ανακατέψτε ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη με ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη καρύδας, ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα και δύο φλιτζάνια βραστό νερό. Καταναλώστε δύο φορές την ημέρα.

Κουρκουμάς
Γνωστός για τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων IBS. Ο κουρκουμάς μειώνει τυχόν φλεγμονές και μη φυσιολογικές μυϊκές συσπάσεις. Δοκιμάστε 300-400 mg δύο έως τρεις φορές την ημέρα.

Κάψουλες ελαίου μέντας.
Το έλαιο μέντας βοηθά στη μείωση των σπασμών του κοιλιακού συστήματος και του πόνου που σχετίζεται με το IBS. Μία έως δύο κάψουλες που λαμβάνονται περίπου είκοσι λεπτά πριν από το γεύμα μπορούν να μειώσουν σημαντικά τα συμπτώματα.

Σκόνη από χαρούπι
Είναι μια καφέ σκόνη που παράγεται από τον σπόρο του καρπού και συχνά χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο της σοκολάτας. Για ανακούφιση, μπορείτε να ανακατέψτε 1 κ.σ. σκόνη χαρουπιού με μήλο.

Ρίζα γλυκόριζας
Χρησιμοποιείται χιλιάδες χρόνια ως ανακούφιση του πεπτικού και βοηθά στην επούλωση της πεπτικής οδού ενώ μειώνει τους σπασμούς που μπορεί να προκαλέσουν διάρροια.

Αλλαγές του τρόπου ζωής και εναλλακτικές θεραπείες για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου!
Ας δούμε μερικές σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορούν να βοηθήσουν στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Μείωση του άγχους
Ο ρόλος που παίζει το άγχος στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι σημαντικός και τεκμηριωμένος. Το άγχος αντιμετωπίζεται με ειδικούς τρόπους και πρέπει να μάθουμε να το αντιμετωπίζουμε.

Πρέπει να μάθουμε να λέμε “όχι” και να αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας ή να αναζητάμε τρόπους να ελέγχουμε το άγχος μας.

Άσκηση
Η άσκηση βοηθά στην κινητικότητα του εντέρου και, όπως προαναφέρθηκε, μειώνει το άγχος. Το σημαντικό πράγμα στη γυμναστική είναι η συνέπεια!

Η ύπνωση
Σύμφωνα με μελέτες, η ύπνωση βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων του IBS. Φροντίστε να συμβουλευθείτε κάποιον ειδικό πιστοποιημένο και εγκεκριμένο.

Βελονισμός
Μελέτες δείχνουν ότι ο βελονισμός είναι αποτελεσματικός στη θεραπεία του χρόνιου πόνου, οπότε θα μπορούσε να βοηθήσει σε εντερικές διαταραχές. Αν επιλέξετε να δοκιμάσετε βελονισμό, φροντίστε να συμβουλευτείτε έναν εκπαιδευμένο επαγγελματία βελονιστή που γνωρίζει για το IBS και τα συμπτώματά του.

ΑΗΑ: Σέρουμ απο Οξέα Φρούτων. Αναγέννηση κυττάρων -λεύκανση-κατά των ουλών.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr