Το απρόσμενο αντικείμενο της κουζίνας που έχει τα περισσότερα μικρόβια: Τα βάζα των μπαχαρικών

Το απρόσμενο αντικείμενο της κουζίνας που έχει τα περισσότερα μικρόβια: Τα βάζα των μπαχαρικών

Μεγαλύτερο ποσοστό μόλυνσης από τις επιφάνειες κοπής

Το απρόσμενο αντικείμενο της κουζίνας που έχει τα περισσότερα μικρόβια: Τα βάζα των μπαχαρικών

Στην ερώτηση ποιο είναι το σημείο της κουζίνας με τα περισσότερα μικρόβια, ίσως οι περισσότεροι να απαντούσαν την επιφάνεια κοπής, τον νεροχύτη, ή τη λαβή της πόρτας του ψυγείου. Κι όμως, σύμφωνα με νέα μελέτη, τα βακτήρια είναι πιο πιθανό να βρίσκονται σε ένα απρόσμενο μέρος: τα βαζάκια με τα μπαχαρικά.

Ερευνητές διενήργησαν πρόσφατα μελέτη που τους ανέθεσε η υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων του υπουργείου Γεωργίας για το θέμα. Σε αυτή μετείχαν 371 άνθρωποι, που ετοίμασαν γεύμα με μπιφτέκι γαλοπούλας- πιστεύοντας απλά ότι δοκιμάζουν νέες συνταγές και όχι πως παίρνουν μέρος σε μια μελέτη για την ασφάλεια των τροφίμων.

Στο μπιφτέκι είχε τοποθετηθεί ένα «αβλαβές» βακτήριο και οι μετέχοντες ετοίμασαν το γεύμα σε κουζίνες διαφόρων μεγεθών. Στη συνέχεια, οι ερευνητές πήραν δείγματα από 12 επιφάνειες, συμπεριλαμβανομένων σκευών και πάγκων.

Τα βαζάκια μπαχαρικών που χρησιμοποιήθηκαν για την προετοιμασία του γεύματος ήταν μακρά εκείνα που είχαν μολυνθεί περισσότερο, από το βακτήριο: το 48% εκείνων που χρησιμοποιήθηκαν διαπιστώθηκε ότι είχαν βακτήρια από το μπιφτέκι γαλοπούλας. Στις υπόλοιπες επιφάνειες, το ποσοστό ήταν έως και 20%.

Επίσης, τα βακτήρια στα βαζάκια μπαχαρικών ήταν σε υψηλότερη συγκέντρωση από άλλα σημεία. Παρόμοια υψηλές ήταν οι συγκεντρώσεις στις επιφάνειες κοπής και τους κάδους σκουπιδιών.

Παρότι οι καταναλωτές μπορεί να έχουν ακούσει πόσο σημαντικός είναι ο καθαρισμός των επιφανειών κοπής, ή των λαβών στα ντουλάπια και το ψυγείο, ίσως δεν έχουν σκεφτεί να απολυμάνουν τα δοχεία των μπαχαρικών, σημειώνεται στη μελέτη.

Πώς «αντιμετωπίζονται» τα μικρόβια

Τι πρέπει να κάνουν λοιπόν οι καταναλωτές; Σίγουρα όχι να ρίξουν στη χλωρίνη τα βαζάκια με τα μπαχαρικά, δηλώνει ο Μπέντζαμιν Τσάπμαν, επικεφαλής του τμήματος Γεωργικών Επιστημών στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας και επικεφαλής της σχετικής έρευνας.

Τα συμπεράσματα δείχνουν ότι χρειάζεται να πλένουμε πιο τακτικά τα χέρια μας κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ενός γεύματος, όχι μόνο πριν ή μετά, σημείωσε. Και σίγουρα, κάθε φορά που αγγίζουμε κρέας πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας, τόνισε.

Επίσης, μετά το μαγείρεμα, πρότεινε να σκουπίζονται τα βαζάκια των μπαχαρικών με ένα σφουγγάρι με σαπούνι και να ψεκάζονται με απολυμαντικό κουζίνας.

Με πληροφορίες από Washington Post

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr