Ασκήσεις ενδυνάμωσης: 5 λόγοι που είναι η καλύτερη γυμναστική για τις γυναίκες στην περιεμμηνόπαυση

Ασκήσεις ενδυνάμωσης: 5 λόγοι που είναι η καλύτερη γυμναστική για τις γυναίκες στην περιεμμηνόπαυση

Η περιεμμηνόπαυση μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 35 ετών, αλλά στις περισσότερες γυναίκες ξεκινά μεταξύ 40 και 44 ετών.

Η φάση αυτή διαρκεί κάποια χρόνια και οδηγεί στην εμμηνόπαυση, την οποία σηματοδοτεί τεχνικά η ημέρα που συμπληρώνονται ακριβώς 12 μήνες από την τελευταία σας περίοδο.

Τα βασικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης περιλαμβάνουν μεταβολές της διάθεσης και διαταραχές του ύπνου, αλλά και προβλήματα του πεπτικού, πόνους στις αρθρώσεις, ξηροδερμία και φαγούρα, αύξηση του βάρους, χαμηλά επίπεδα ενέργειας, εξάψεις και νυχτερινές εφιδρώσεις.

Οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση αντιμετωπίζουν επίσης αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς και προβλήματα της υγείας των οστών.

Μπορεί τα παραπάνω να ακούγονται τρομακτικά, υπάρχουν όμως τρόποι να διαχειριστείτε τα συμπτώματα αυτής της δύσκολης περιόδου και ένας από αυτούς είναι και η άσκηση, ειδικά αυτή που βοηθά στην ενδυνάμωση.

Δείτε αναλυτικά ποια είναι τα οφέλη των ασκήσεων ενδυνάμωσης αν είστε πάνω από 40:

Βοηθούν το μεταβολικό σας ρυθμό
Οι γυναίκες χρειάζονται λιγότερες θερμίδες μετά τα 40, καθώς ο βασικός μεταβολικός ρυθμός τους επιβραδύνεται. Λόγω της απώλειας οιστρογόνων, μειώνεται η μυϊκή τους μάζα.

Εάν δεν προσπαθήσετε να διατηρήσετε ή να αυξήσετε τη δύναμή σας, αρχίζει η γρήγορη απώλεια μυϊκής μάζας. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης όμως, μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το βασικό μεταβολικό ρυθμό σας και να επηρεάσετε θετικά τη ρύθμιση των ορμονών σας.

Βελτιώνουν την ευαισθησία στην ινσουλίνη
Η ευαισθησία στην ινσουλίνη μειώνεται στην εμμηνόπαυση, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές μεταβολικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη. Η διατήρηση της μυϊκής μάζας μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας να λειτουργήσει ενάντια σε αυτό. Έχει βρεθεί ότι, μεταξύ άλλων θετικών επιδράσεων, οι ενεργοί μυς απορροφούν τη γλυκόζη από το αίμα και τη μεταβολίζουν.

Αυξάνουν την ενέργεια
Μπαίνοντας στην περιεμμηνόπαυση πολλές γυναίκες χάνουν την ενέργειά τους. Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης βοηθούν στην παραγωγή περισσότερων μιτοχονδρίων τα οποία αποτελούν τις κεντρικές μονάδες παραγωγής ενέργειας του σώματος. Τα μιτοχόνδρια βοηθούν το σώμα να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά την τροφή που τρώμε και τον αέρα που αναπνέουμε. Όσο περισσότερα έχει κανείς, τόσο υψηλότερα είναι τα επίπεδα ενέργειας. Η αύξηση της μυϊκής δύναμης μπορεί επίσης να αυξήσει τα επίπεδα ορισμένων ορμονών που σας κάνουν να αισθάνεστε πιο δραστήριοι.

Υποστηρίζουν τη διάθεση και την υγεία του εγκεφάλου
Οι ασκήσεις με βάρη βελτιώνουν τη διάθεση και σας κάνουν πιο έξυπνες. Ο λόγος είναι ότι ενισχύουν τη γνωστική λειτουργία και την ανάπτυξη νέων νευρικών οδών στον εγκέφαλο, ενισχύοντας κατ’ επέκταση και την επικοινωνία μεταξύ των υφιστάμενων οδών. Οι μεταβολές της διάθεσης, η σύγχυση, ο μειωμένος βαθμός πνευματικής διαύγειας και η έλλειψη συγκέντρωσης, είναι κάποιες από τις επιπτώσεις της περιεμμηνόπασυσης, γι’ αυτό πρέπει να προσπαθούμε να διατηρούμε τον εγκέφαλό μας υγιή καθώς γερνάμε.

Διατηρούν τα οστά υγιή και δυνατά
Οι μυς στηρίζουν τη σπονδυλική στήλη και τις αρθρώσεις. Καθώς γερνάμε και μειώνεται η μυϊκή μάζα, εκδηλώνεται οστική απώλεια και πόνοι. Οι ασκήσεις με βάρη δυναμώνουν τα οστά καθώς αυξάνουν την οστική πυκνότητα. Μελέτη διαπίστωσε ότι 20 λεπτά μέτριας έως υψηλής έντασης άσκησης τρεις φορές την εβδομάδα αρκεί για να διατηρήσει υγιή τα οστά ων γυναικών στην μετεμμηνόπαυση.

Πηγή: mindbodygreen.com

www.onmed.gr

Σέρουμ οιστρογόνων (για την αναπλήρωση του χαμένου όγκου στην εμμηνόπαυση) 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr