ΜΑΘΕ ΤΙ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΟ ΣΥΚΩΤΙ (ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ)

ΜΑΘΕ ΤΙ ΒΛΑΠΤΕΙ ΤΟ ΣΥΚΩΤΙ (ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΛΚΟΟΛ)

Διατροφή
Αν νόμιζες ότι το συκώτι σου κινδυνεύει μόνο από την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, κάνεις λάθος. Νέα έρευνα διαπιστώνει ότι ένα είδος φαγητού που κατά πάσα πιθανότητα λατρεύεις μπορεί υπό προϋποθέσεις να βλάψει το συκώτι.

Το γρήγορο φαγητό, το λεγόμενο φαστ φουντ ή junk food, όπως θες πες το, έχει ξεχωριστή θέση στην καρδιά πολλών ανθρώπων! Για κάποιους αποτελεί καθημερινή συνήθεια, για άλλους μέρος της διασκέδασής τους, ενώ πολλοί πιστεύουν ότι ένα καλό σουβλάκι θα λύσει όλα τους τα προβλήματα.

Τα τελευταία χρόνια, η ανάγκη μας να καταναλώνουμε νόστιμο φαστ φουντ αλλά με τον λιγότερο δυνατό αντίκτυπο για την υγεία μας, έχει δημιουργήσει υγιεινές παραλλαγές του. Πόσες φορές δεν έχουμε προτιμήσει να κάνουμε πατάτες φούρνου σαν τηγανητές ή μια υγιεινή εκδοχή για σπιτικό σουβλάκι, αντί να παραγγείλουμε από το σουβλατζίδικο της γειτονιάς;

Τα νέα για όλους εκείνους που για διάφορους λόγους αγαπούν το γρήγορο φαγητό δεν είναι ευχάριστα: σύμφωνα με τα πορίσματα πρόσφατης έρευνας, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαστ φουντ μπορεί να οδηγήσει σε μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, επικίνδυνη κατάσταση κατά την οποία συσσωρεύεται λίπος στο συκώτι.

Η έρευνα αποτελεί μία από τις πρώτες που αναδεικνύει τις αρνητικές επιπτώσεις του γρήγορου φαγητού συγκεκριμένα για την υγεία του ήπατος. Τα συμπεράσματά της δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Gastroenterology and Hepatology.

Ιδιαίτερα ανησυχητικά τα ευρήματα
Προκειμένου να προσδιορίσουν την επίδραση της κατανάλωσης γρήγορου φαγητού στη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος (που ονομάζεται επίσης στεάτωση του ήπατος), ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ανέλυσαν τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία από τη μεγαλύτερη ετήσια έρευνα διατροφής που έγινε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αξιολόγησαν τις μετρήσεις του λιπώδους ήπατος περίπου 4.000 ενηλίκων και στη συνέχεια συνέκριναν τις απαντήσεις τους σχετικά με τις συνήθειες γρήγορου φαγητού.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σε ενδιαφέροντα συμπεράσματα.

Τα άτομα που έχουν παχυσαρκία ή διαβήτη και λαμβάνουν πάνω από το 20% των ημερήσιων θερμίδων τους από φαστ φουντ εμφανίζουν «σοβαρά αυξημένα» επίπεδα λίπους στο συκώτι τους σε σύγκριση με άλλα άτομα που τρώνε λιγότερο ή καθόλου φαστ φουντ.
Όσον αφορά τον γενικό πληθυσμό σημειώνουν ότι αν περισσότερο από το 1/5 της διατροφής ενός ατόμου αποτελείται από φαστ φουντ, τότε τα επίπεδα λίπους στο συκώτι του θα αυξηθούν.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι ακόμα και μέτριες ποσότητες γρήγορου φαγητού με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λίπος μπορούν να βλάψουν το συκώτι.
συκώτι

Η υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής είναι η μόνη λύση
«Τα ευρήματά μας είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά, καθώς η κατανάλωση γρήγορου φαγητού έχει αυξηθεί τα τελευταία 50 χρόνια, ανεξάρτητα από την κοινωνικοοικονομική κατάσταση», ανέφερε η Ani Kardashian, ηπατολόγος και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. Η ερευνήτρια επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της πανδημίας υπήρξε αύξηση της κατανάλωσης γρήγορου φαγητού στις ΗΠΑ, γεγονός που τους έκανε να σκεφτούν ότι ο αριθμός των ατόμων με λίπος στο συκώτι έχει αυξηθεί ακόμη περισσότερο από την περίοδο που διεξήχθη η μελέτη.

Τέλος, οι ερευνητές ελπίζουν ότι το έργο τους θα ενθαρρύνει τους γιατρούς να μιλούν στους ασθενείς τους για τη διατροφή, αφού μέχρι σήμερα ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της στεάτωσης του ήπατος είναι η μετάβαση σε μια υγιεινή διατροφή.

www.ow.gr

5 σέρουμ σαλιγκαριού για φυσικό μπότοξ στην μισή τιμή!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr