ΕΧΕΙΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΗ ΡΕΤΙΝΟΛΗ; ΒΡΗΚΑΜΕ 6 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΦΥΣΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΟΦΕΛΗ

ΕΧΕΙΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ ΣΤΗ ΡΕΤΙΝΟΛΗ; ΒΡΗΚΑΜΕ 6 ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΑ ΦΥΣΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΜΕ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΟΦΕΛΗ

Μιλώντας για την αντιγηραντική ρετινόλη είναι προτιμότερο να απαριθμήσεις ποια οφέλη δεν έχει. Θα σου πάρει λιγότερο χρόνο! Υπάρχουν όμως επιδερμίδες που δεν τη σηκώνουν. Για αυτές, αλλά και αν έχεις την περιέργεια να εξερευνήσεις το φυτικό βασίλειο και τον καλλυντικό πλούτο του, σου προτείνουμε συστατικά με παρόμοια αποτελεσματική δράση.

Το πρώτο ρετινοειδές εγκρίθηκε για τοπική θεραπεία της ακμής το 1971. Για τους Wikipediholics, ήταν η τρετινοΐνη. Από τότε κύλησαν τόνοι ρετινοειδών στην επιδερμίδα. Θέλεις να περιορίσεις τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες;

Να αποκτήσεις πιο φωτεινή επιδερμίδα; Να διορθώσεις τον τόνο της και να ρυθμίσεις τη μελάγχρωση; Να αυξήσεις την προστασία απέναντι σε μελλοντικά δερματικά προβλήματα;

Η απάντηση σε όλες αυτές τις ανάγκες είναι τα ρετινοειδή και πιο συγκεκριμένα η ρετινόλη, η δημοφιλέστερη στην κοσμετολογία μορφή της βιταμίνης Α.

Η ρετινόλη είναι ακαταμάχητη για τις κερατολυτικές, αντιφλεγμονώδεις και επανορθωτικές ιδιότητές της, αλλά πάνω απ’ όλα γιατί η επιστήμη έχει αποδείξει ότι αυτές είναι πραγματικές κι όχι διαφημιστικές υποσχέσεις. Τι γίνεται όμως όταν η επιδερμίδα σου δεν είναι τόσο ανεκτική και ανθεκτική στη ρετινόλη;

Όταν αυτό το –για άλλους– θαυματουργό συστατικό προκαλεί στο δικό σου δέρμα ερυθρότητα, ξηρότητα και ερεθισμούς; Η μία λύση είναι να «εκπαιδεύσεις» το δέρμα σου ενσωματώνοντάς τη ρετινόλη σταδιακά στη ρουτίνα σου. Η άλλη είναι να χρησιμοποιήσεις τις ακόλουθες (φυσικές και φυτικές) εναλλακτικές, που προσφέρουν παρόμοια οφέλη.

1. Bakuchiol
Όσοι παρακολουθούν τις εξελίξεις στην κοσμετολογία γνωρίζουν πια ότι το bakuchiol προφέρεται «μπακούτσιολ» και ότι είναι η ιδανική εναλλακτική για όσους έχουν ευαίσθητη επιδερμίδα και δεν θέλουν να διακινδυνεύσουν ερεθισμούς και δυσανεξία κάνοντας πειράματα με τη ρετινόλη. Το μπακούτσιολ παράγεται από τα φύλλα και τους σπόρους της ψωραλέας, και χρησιμοποιούνταν στην παραδοσιακή πρακτική της ινδικής και της κινέζικης. Κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά με τη ρετινόλη, ενεργοποιώντας την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, και είναι ασφαλής για εγκύους και γυναίκες που θηλάζουν (ενώ η ρετινόλη δεν είναι).

Σέρουμ προσώπου bakuchiol (μπακουκιόλη) το απόλυτο αντιοξειδωτικό συμπύκνωμα της φύσης.

6 εναλλακτικά φυτικά συστατικά αν έχεις ευαισθησία στη ρετινόλη

2. Έλαιο αγριοτριανταφυλλιάς
Επιστημονικά δεδομένα που να το συγκρίνουν με τη ρετινόλη δεν υπάρχουν. Το έλαιο αγριοτριανταφυλλιάς (rosehip oil), που προέρχεται από τους καρπούς και όχι τα πέταλα, έχει ωστόσο τα δικά του φυσικά χαρίσματα. Καταρχάς περιέχει λιπαρά οξέα και άρα μπορεί να λειτουργήσει αντιγηραντικά, καθώς περιορίζει την απώλεια της υγρασίας. Επίσης περιέχει ρετινοϊκό οξύ (σε αυτό μετατρέπεται και η ρετινόλη για να δράσει στο πρόσωπο), που κάνει φυσική απολέπιση, δίνει λάμψη, περιορίζει την υπερμελάγχρωση.

3. Ραμπουτάν
Αυτό το τροπικό φρούτο, που μοιάζει εξωτερικά με… μεταμφιεσμένο για τις Απόκριες αχινό, είναι πλουσιότατο σε αντιοξειδωτικά. Αυτό σημαίνει ότι χτυπάει στη ρίζα της γήρανσης: εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύει από οξειδωτικό στρες, αντιμετωπίζει τις φλεγμονές και τον κίνδυνο καταστροφής του κολλαγόνου και της ελαστίνης. Και πάλι δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα σύγκρισης με τη ρετινόλη.

4. Έλαιο καρπού καρότου
Συνεχίζουμε αυτήν τη συναρπαστική περιήγηση στη φύση μαζεύοντας άγρια καρότα. Εκεί μέσα θα βρούμε β-καροτίνη, που βοηθάει στην αναγέννηση των κυττάρων, καθώς και βιταμίνες C, E και A. Αυτό το εκρηκτικό αντιοξειδωτικό κοκτέιλ είναι ό,τι χρειάζεται η επιδερμίδα για να αναζωογονηθεί! Ενθαρρυντικό για το μέλλον αυτού του συστατικού στην κοσμετολογία είναι μία πρόσφατη έρευνα που επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητά του.

5. Έλαιο ιπποφαούς
Άλλο ένα συστατικό που μας έρχεται φορτωμένο με ωφέλιμα στοιχεία. Το έλαιο που παράγεται από τον πολτό των μούρων του ιπποφαούς (ορίστε και το upcycling!) περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά λιπαρά οξέα. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου και βοηθάει στο κλείσιμο των πληγών, δημιουργώντας προσδοκίες ότι το ιπποφαές μπορεί να γίνει υπερτροφή και για την επιδερμίδα του προσώπου.

6. Αζελαϊκό οξύ
Αυτό το οξύ συγκρίνεται συχνά με τη ρετινόλη γιατί είναι συστατικό επιλογής για την αντιμετώπιση της ακμής. Είναι δηλαδή κερατολυτικό, σκοτώνει τα βακτήρια στους πόρους, μειώνει τη φλεγμονή και την ερυθρότητα. Επιπλέον, βοηθάει στη θεραπεία των πανάδων και της μεταφλεγμονώδους υπερμελάγχρωσης. Εγκυκλοπαιδικά, το αζελαϊκό οξύ βρίσκεται στη φύση (στο σιτάρι, στη σίκαλη, στο κριθάρι), αλλά δημιουργείται και φυσικά στο σώμα μας από έναν ζυμομύκητα που διαβιεί στη χλωρίδα της επιδερμίδας μας.

Λάδι άγριου τριαντάφυλλου. Δέρμα χωρίς κηλίδες, ρυτίδες, ραγάδες.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr