Τα τρία είδη τσαγιού που πίνουν οι μακροβιότεροι πληθυσμοί του πλανήτη

Τα τρία είδη τσαγιού που πίνουν οι μακροβιότεροι πληθυσμοί του πλανήτη

Και το καλύτερο είναι ότι οι περισσότεροι τα έχουμε ήδη στο ντουλάπι μας.

Δυστυχώς, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν έχουμε ανακαλύψει κανενός είδους μαγικό φίλτρο που να υπόσχεται μακροζωία ή να αποτελεί μια μυστική πηγή νεότητας. Ωστόσο, η διατροφολόγος και συγγραφέας Νταν Μπάτνερ, μας παρηγορεί εξηγώντας μας πως υπάρχουν αρκετά ροφήματα που προσφέρουν οφέλη συμπεριλαμβανομένης και της μακροζωίας.

Πιο συγκεκριμένα, η Μπάτνερ και η ερευνητική ομάδα της εντόπισαν πέντε περιοχές του κόσμου στις οποίες κατοικούν οι μακροβιότεροι άνθρώποι και αποκαλούνται Μπλε Ζώνες. Πρόκειται για την Νικόγια, στην Κόστα Ρίκα, την δική μας Ικαρία, τη Σαρδηνία της Ιταλίας, την Οκινάουα της Ιαπωνίας και τη Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια.

Και παρόλο που η κουζίνα της κάθε τοποθεσίας επιφυλάσσει τα δικά της μικρά μυστικά, η Μπάτνερ και οι υπόλοιποι ερευνητές εντοπίζουν μερικά κοινά σημεία αναφορικά με το τί τρώνε και, το πιο σημαντικό, το τί πίνουν οι ντόπιοι στις Μπλε Ζώνες.

«Κι όμως, σε κάθε Μπλε ζώνη ανεξαιρέτως οι άνθρωποι πίνουν πολύ τσάι», τονίζει η Μπάτνερ.

Αυτό δεν αποτελεί και καμιά τεράστια έκπληξη, καθώς μελέτες έχουν επανειλημμένα αποδείξει ότι η κατανάλωση τσαγιού μπορεί να βοηθήσει τα οστά και τον εγκέφαλό μας να παραμείνουν υγιή καθώς μεγαλώνουμε. Επιπλέον, έρευνες επισημαίνουν τη θετική συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση δύο ή περισσότερων φλιτζανιών μαύρου τσαγιού ημερησίως και τα πολλαπλά οφέλη που ενισχύουν τη μακροζωία.

Δεδομένου ότι όλα τα σημάδια μαρτυρούν πως η κατανάλωση τσαγιού έχει θετική επίδραση στον οργανισμό μας, θα μας φανεί ακόμα πιο χρήσιμο να γνωρίζουμε λίγα παραπάνω στοιχεία γύρω από τα τρία είδη που καταναλώνει τακτικά η πλειοψηφία των κατοίκων στις Μπλε Ζώνες.

Το πράσινο τσάι
Σύμφωνα με την Μπάτνερ, στην Οκινάουα της Ιαπωνίας οι άνθρωποι πίνουν τακτικά πράσινο τσάι.

«Οι κάτοικοι της Οκινάουα προτιμούν τις πράσινες ποικιλίες, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και αρκετών μορφών καρκίνου», εξηγεί η ερευνητής.

Σε ό,τι αφορά τις ιδιότητες που ενισχύουν την καλή υγεία του οργανισμού μας, το πράσινο τσάι μπορεί κάλλιστα να θεωρηθεί «υγρός χρυσός», καθώς περιέχει υψηλές ποσότητες φλαβανολών, έναν τύπο αντιοξειδωτικών που συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία.

Επιπλέον, το πράσινο τσάι περιέχει κατεχίνες, μια πολυφαινόλη που προστατεύει τον οργανισμό μας από διάφορες ασθένειες. Σε όλα τα παραπάνω έρχεται να προστεθεί και το γεγονός ότι το εν λόγω αφέψημα, είναι εξίσου πλούσιο σε L-θεανίνη, ένα αμινοξύ που ενισχύει τη διάθεση και τροφοδοτεί τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου μας.

Τσάγια από βότανα
Στην Ικαρία, συχνά συναντάμε τσάγια φτιαγμένα από βότανα που καλλιεργούν και συλλέγουν οι ντόπιοι. «Οι Ικαριώτες πίνουν τσάι από δεντρολίβανο, άγριο φασκόμηλο και πικραλίδα, βότανα γνωστά για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες τους», επισημαίνει η Μπάτνερ.

Με βάση την έρευνά της, στο νησί σημειώνονται ελάχιστα περιστατικά άνοιας και άλλων χρόνιων ασθενειών που μαστίζουν τον δυτικό κόσμο, κάτι που εν μέρει οφείλεται στις υγιεινές διατροφικές συνήθειες των κατοίκων.

Σύμφωνα με την Μπάτνερ, ελληνικά τσάγια με ευεργετικές ιδιότητες θεωρούνται η άγρια μέντα για την πρόληψη της ουλίτιδας και του έλκους, το δεντρολίβανο για τη θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας και η αρτεμισία για τη βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Τα εν λόγω αφεψήματα, περιέχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, βοηθώντας παράλληλα και στην απομάκρυνση των άχρηστων ουσιών από το σώμα και μειώνοντας την αρτηριακή πίεση.

Πριν από 400 χρόνια ένας αρχιεπίσκοπος είχε γράψει για τα μυστικά της μακροζωίας στην Ικαρία

Τσάι γαϊδουράγκαθου
Στη Σαρδηνία της Ιταλίας η πλειοψηφία των κατοίκων καταναλώνει το γαϊδουράγκαθο σε καθημερινή βάση. Πρόκειται για ένα αφέψημα που μεταξύ άλλων βοηθά στη διάσπαση και στην πέψη των τροφών, στην αποθήκευση των απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων και στην απομάκρυνση των τοξινών από τον οργανισμό μας.

Επιπλέον, το συγκεκριμένο βότανο έχει συνδεθεί με την προστασία από ορισμένους τύπους καρκίνου, ενώ μελέτες δείχνουν ότι τα εκχυλίσματα γαϊδουράγκαθου έχουν αντιφλεγμονώδη και καρδιοπροστατευτικά οφέλη και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την προστασία του ήπατος από τις τοξίνες, καθώς και για τον έλεγχο χρόνιων ηπατικών παθήσεων.

Τι διαφέρει στις συνήθειες των κατοίκων στη Λόμα Λίντα της Καλιφόρνια και στη Νικόγια της Κόστα Ρίκα;
Παρόλο που ενδέχεται να υπάρχουν λάτρεις του τσαγιού και στις δύο Μπλε Ζώνες, στις εν λόγω τοποθεσίες αυτή η συνήθεια δεν είναι και από τις πιο διαδεδομένες. Σε αντίθεση με τις άλλες τέσσερις Μπλε Ζώνες, οι κάτοικοι της Λόμα Λίντα αποφεύγουν τόσο το τσάι όσο και τον καφέ για θρησκευτικούς λόγους.

Εν τω μεταξύ, στη Νικόγια, οι ντόπιοι τείνουν να πίνουν περισσότερο καφέ και λιγότερο τσάι. Στη Nικόγια, ο καφές θεωρείται ένα είδος εθνικού ποτού και καταναλώνεται καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, ο καφές τους είναι πολύ πιο ελαφρύς σε σύγκριση με τους δυνατούς εσπρέσο ή τον στιγμιαίο καφέ.

www.huffingtonpost.gr

Λάδι πράσινου τσαγιού. Δέρμα, κυτταρίτιδα μαλλιά!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr