Γιατί τα αδέρφια διαφέρουν τόσο μεταξύ τους; Η επιστήμη εξηγεί

Γιατί τα αδέρφια διαφέρουν τόσο μεταξύ τους; Η επιστήμη εξηγεί

Δεν σε αδικούμε αν το μυαλό σου πήγε αμέσως στα βασιλικά αδέρφια Harry- William
Το να έχεις παιδιά, είναι αρκετά παράξενο. Το ένα μπορεί να είναι σε θέση να ζήσει με πλήρη υπευθυνότητα το “Home Alone” ενώ το άλλο μπορεί να μην ξέρει ούτε πώς να κλειδώνει την πόρτα. Προσπάθησε να φέρεις στο μυαλό σου όσα αδέρφια γνωρίζεις, κι έπειτα σκέψου κάτι απλό, (μπορείς να το σκεφτείς μόνο αν έχεις αδερφή/ ό). Πόσο μοιάζεις μαζί του σαν χαρακτήρας; Δεν θα μας εκπλήξει αν μας πεις «από λίγο έως καθόλου» γιατί το λέει κυρίως η επιστήμη.

O ένας εσωστρεφής, ο άλλος εξωστρεφής, ο ένας οργανωτικός, ο άλλος χαοτικός. Οι συγκρίσεις είναι αμέτρητες και οι γονείς συχνά περηφανεύονται ή παραπονιούνται για τις διαφορές των παιδιών τους. Η αλήθεια είναι όμως ότι δεν θα έπρεπε να εκπλήσσονται. Παρόλο που ισχύει ότι ένα παιδί κληρονομεί το 50% του DNA από τον κάθε γονιό, το υλικό αυτό ποικίλλει γιατί αναδιαμορφώνεται κατά την αναπαραγωγική διαδικασία.

Παρόλο που οι περισσότεροι δεν θα σκεφτόμασταν ποτέ κάτι τέτοιο, ισχύει, όπως ισχύει και το ότι παίρνουμε μέρος από το DNA των παππούδων μας. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν το ωάριο μιας γυναίκας και το σπερματοζωάριο ενός άνδρα ενώνονται, η δομή που σχηματίζεται είναι μια μίξη από το DNA των γονιών τους. Οπότε τα αδέρφια κληρονομούν λιγότερο παρόμοιους γενετικούς κώδικες, τουλάχιστον από εκείνους που πιστεύουν οι γονείς. Η διαδικασία είναι αρκετά πιο περίπλοκη.

Οι ερευνητές καταλήγουν πως η πλειοψηφία των χαρακτηριστικών μας είναι πολυγονιδιακή. Και, ναι μπορεί στο μάθημα της βιολογίας να μαθαίναμε ότι ένα συγκεκριμένο γνώρισμα επηρεάζεται από ένα συγκεκριμένο γονίδιο αλλά για το χρώμα των ματιών μας δεν εμπλέκονται μόνο 1-2 γονίδια αλλά μέχρι και 16. Οι πιθανότητες να διαφέρουμε σημαντικά από τα αδέρφια μας δεν σταματούν εδώ.

Η επιγενετική έχει κάνει πολλή δουλίτσα. Παράγοντες όπως η διατροφή, η ατμοσφαιρική ρύπανση, και το στρες μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τον τρόπο που τελικά όλα τα γονίδια καταλήγουν επάνω μας. Ακόμη και όσα μοιραζόμαστε ως αδέρφια, μπορεί να έχουν μια εντελώς διαφορετική πορεία με εντελώς διαφορετικές επιπτώσεις στη διαμόρφωση του χαρακτήρα μας.

Παράγοντες, όπως η προγεννητική έκθεση στο αλκοόλ ή ένας πρόωρος τοκετός, επηρεάζουν τα γονίδια με τρόπο που δεν είχαμε φανταστεί. Μάλιστα οι ειδικοί πιστεύουν πως θα γίνει περισσότερη έρευνα που θα αποδείξει ότι τελικά κληρονομούνται πολλά περισσότερα χαρακτηριστικά από αυτά που πιστεύουμε.

«Το τι κάνεις τελικά με τα γονίδια σου, διαφέρει πολύ από το τι κάνουν οι υπόλοιποι και γι’ αυτό ευθύνεται πολύ το περιβάλλον»

Καθένας μας δεν διαμορφώνεται μόνο από τη φύση του, αλλά και από την ανατροφή που λαμβάνει. Ακόμη και τα δίδυμα μπορεί να έχουν πολλές διαφορές και αυτό γιατί οι περιβαλλοντικές εμπειρίες μπορεί να είναι εξίσου διαφορετικές, σύμφωνα με μια έρευνα. Άλλη μελέτη δείχνει πως παιδιά που λάμβαναν περισσότερη ζεστασιά και τρυφερότητα από τις οικογένειές τους, εμφάνιζαν λιγότερα προβλήματα στη συμπεριφορά τους, όπως είχαν και λιγότερα συμπτώματα άγχους ή κατάθλιψης.

Η όλη ουσία πίσω από τις διαφορές που έχουν τα αδέρφια μεταξύ τους, κρύβεται στις ίδιες τις εμπειρίες και τα βιώματα που έχουν στη ζωή. Το πιο σημαντικό όλων είναι «να δίνεις χώρο στο παιδί σου ώστε να είναι διαφορετικό».

jenny.gr

Ροδέλαιο. Σύσφιξη, τόνωση, λάμψη. Ιδανικό για καπνίστριες!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr