Τι μπορεί να κάνει η βιταμίνη C για το δέρμα σας;

Τι μπορεί να κάνει η βιταμίνη C για το δέρμα σας;

Η βιταμίνη C είναι από καιρό δημοφιλής ως… μια βιταμίνη, που διαφημίζεται σε οτιδήποτε, από σκόνες που τονώνουν το ανοσοποιητικό μέχρι το πρωινό σας ποτήρι χυμό πορτοκαλιού. Πιο πρόσφατα, όμως, έχει γίνει επίσης ένα αξιοσημείωτο συστατικό περιποίησης δέρματος. Διαφημίζεται για τις αντιγηραντικές, συσφιγκτικές και λαμπερές του ιδιότητες.

Τι κάνει η βιταμίνη C στο δέρμα σας;
Η βιταμίνη C είναι εξαιρετική για το σώμα σας , αλλά όταν την καταναλώνετε ( όπως μέσω τροφών , ποτών και συμπληρωμάτων ) , η βιταμίνη C εξασθενεί . Ο καλύτερος τρόπος για να αποκομίσετε τα δερματολογικά οφέλη της βιταμίνης C είναι η εφαρμογή προϊόντων περιποίησης δέρματος που την περιέχουν.

Σήμερα, η βιταμίνη C – επίσης γνωστή ως ασκορβικό οξύ ή L-ασκορβικό οξύ – έρχεται συχνά σε μορφή ορού, αν και μπορεί επίσης να βρεθεί σε κρέμες και λοσιόν, τα οποία βοηθούν το δέρμα σας να την απορροφήσει εύκολα.

1. Προστατεύει το δέρμα από φθορές
Το δέρμα μας δέχεται συνεχείς επιθέσεις από εξωτερικούς εχθρούς όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση και η έκθεση στον ήλιο, μαζί με την τυπική γήρανση. Όλα αυτά τα πράγματα μπορούν να κλέψουν τη λάμψη του δέρματός μας δημιουργώντας ελεύθερες ρίζες, ασταθή μόρια που κλέβουν ηλεκτρόνια από τα κύτταρά σας και προκαλούν βλάβη.

Οι κοινές πηγές ελεύθερων ριζών περιλαμβάνουν:

Μόλυνση του αέρα.
Αλκοόλ, ζάχαρη και κακή διατροφή.
Καπνός τσιγάρου.
Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV), όπως από τον ήλιο και τα σολάριουμ .
Φυτοφάρμακα.

Αλλά τα αντιοξειδωτικά μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα σας από τις ελεύθερες ρίζες δανείζοντάς τους ηλεκτρόνια για να συνδεθούν. Υπάρχουν καλά επιστημονικά στοιχεία που δείχνουν ότι η βιταμίνη C έχει αντιοξειδωτική δράση. Η χρήση τοπικής βιταμίνης C μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη κυτταρική βλάβη και καλύτερη όψη του δέρματος.

2. Έχει αντιγηραντική δράση
Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματός σας, επομένως, σε αυτό το μέτωπο, η βιταμίνη C ήδη μάχεται καλά. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι προστατεύει και αυξάνει την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα σας, μιας πρωτεΐνης που συγκρατεί τους ιστούς του σώματός σας.

Καθώς μεγαλώνετε, το δέρμα σας παράγει λιγότερο κολλαγόνο. Αυτό οδηγεί σε ρυτίδες, χαλάρωση και σακούλες, επομένως η προστασία και η αντικατάσταση του κολλαγόνου μπορεί να προστατεύσει το δέρμα σας από σημάδια γήρανσης.

3. Λειτουργεί τέλεια με το αντηλιακό σας
Όταν προσπαθείτε να προστατεύσετε το δέρμα σας από τον ήλιο, θέλετε όλη την προστασία που μπορείτε να πάρετε — και η βιταμίνη C σας δίνει λίγο επιπλέον.

Οι μελέτες δείχνουν ότι όταν συνδυάζετε τη βιταμίνη C με το αντηλιακό, έχετε ακόμα καλύτερη αντηλιακή προστασία και προστασία από τη γήρανση του ήλιου, επειδή λειτουργούν μαζί. Επίσης, η χρήση βιταμίνης C με βιταμίνη Ε και μερικά άλλα τοπικά μπορεί να μειώσει τον πόνο και τη φλεγμονή που προκαλούνται από τα ηλιακά εγκαύματα .

4. Μειώνει την υπερμελάγχρωση
Η βιταμίνη C έχει τη φήμη ότι βοηθά στην εξομάλυνση του τόνου του δέρματος εξαφανίζοντας τις ηλιακές κηλίδες και άλλες σκούρες κηλίδες στο δέρμα.

Σε μια μελέτη , το 73% των συμμετεχόντων είδε βελτίωση στην υπερμελάγχρωση κατά τη χρήση τοπικής βιταμίνης C, αν και τα αποτελέσματα φαίνεται να είναι προσωρινά. Μόλις σταματήσετε να εφαρμόζετε το συστατικό, τα αποτελέσματα θα αρχίσουν να εξασθενούν.

5. Μειώνει τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια
Πείτε αντίο σε αυτά τα σχόλια «Φαίνεσαι κουρασμένη»! Μια μελέτη 14 ατόμων έδειξε ότι η βιταμίνη C βοήθησε στη βελτίωση των μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια που προκαλούνται από τη συγκέντρωση αίματος. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η ικανότητα ενίσχυσης του κολλαγόνου της βιταμίνης C μπορεί να βοηθήσει στο πάχυνση του δέρματος κάτω από τα μάτια σας, καθιστώντας πιο δύσκολο να δείτε το συγκεντρωμένο αίμα (μαύροι κύκλοι).

Παρενέργειες/προφυλάξεις κατά τη χρήση ορού βιταμίνης C
Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν αρνητικές παρενέργειες από τη χρήση ορού βιταμίνης C, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να έχετε:

Ξηρότητα.
Κνησμό.
Ερυθρότητα.
Εάν έχετε ευαίσθητο δέρμα, ξεκινήστε με χαμηλή συγκέντρωση L-ασκορβικού οξέος, για να είστε ασφαλείς.

Πώς να επιλέξετε έναν ορό βιταμίνης C
Υπάρχουν πολλά προϊόντα βιταμίνης C στην αγορά σε ποικίλες τιμές. Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να αναζητήσετε:

Τα σωστά συστατικά: Ο ορός βιταμίνης C δεν γράφει πάντα «ορός βιταμίνης C» στη συσκευασία. Αναζητήστε ένα προϊόν που γράφει «ασκορβικό οξύ» ή «L-ασκορβικό οξύ», το οποίο είναι η βιταμίνη C που έχει σχεδιαστεί ειδικά για το δέρμα σας.

Συγκέντρωση 10%-20%: Αναζητήστε έναν ορό που δεν είναι πολύ αδύναμος ή πολύ δυνατός. Κάτω από 10% ασκορβικό οξύ δεν θα μεταφέρει τα οφέλη που αναζητάτε, αλλά οτιδήποτε μεγαλύτερο από 20% κινδυνεύει να ερεθίσει σοβαρά το δέρμα σας.

Χωρίς διαφανή μπουκάλια: Η λάμψη του ορού με βιταμίνη C μπορεί να είναι όμορφη, αλλά αν είναι καλά συσκευασμένη, δεν θα μπορείτε να το καταλάβετε. Αυτό το συστατικό είναι ευαίσθητο στον ήλιο, τη θερμότητα και το φως, οπότε προτιμήστε ένα προϊόν που προστατεύεται από σκούρο ή φιμέ γυαλί.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τον ορό βιταμίνης C

Εφαρμόστε ορό βιταμίνης C μετά τον καθαρισμό (και μετά την εφαρμογή τόνερ σας, εάν χρησιμοποιείτε). Και παρόλο που είναι ασφαλές να το χρησιμοποιήσετε κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι ειδικοί συστήνουν να το εφαρμόζετε το πρωί λόγω του τρόπου με τον οποίο χρησιμεύει ως εφεδρικό στο αντηλιακό. «Δουλεύουν σε συνέργεια».

Και παρόλο που μπορείτε να χρησιμοποιείτε βιταμίνη C στο δέρμα σας κάθε μέρα, μην περιμένετε να δείτε αποτελέσματα αμέσως.

Χρειάζονται περίπου τρεις μήνες για να δείτε πραγματικά τα αποτελέσματα, γι’ αυτό να είστε υπομονετικοί, αναφέρουν οι ειδικοί.

healthmag.gr

Λάδι άγριου τριαντάφυλλου. Δέρμα χωρίς κηλίδες, ρυτίδες, ραγάδες.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr