Τζίντζερ (ή πιπερόριζα): Αυτά είναι τα οφέλη του πανίσχυρου φυτού

Τζίντζερ (ή πιπερόριζα): Αυτά είναι τα οφέλη του πανίσχυρου φυτού

Οι θεραπευτικές ιδιότητες ενός πικάντικου μπαχαρικού.

Τζίντζερ (ή πιπερόριζα): Αυτά είναι τα οφέλη του πανίσχυρου φυτού

Κάποιο το προτιμούν τζίντζερ, κάποιοι άλλοι πιπερόριζα, ωστόσο σημασία έχει ότι το εν λόγω πανίσχυρο φυτό είναι εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C, σίδηρο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, λειτουργώντας προστατευτικά ως προς τη συνολική ευεξία του οργανισμού. Το τζίντζερ προέρχεται από τη ρίζα του τροπικού φυτού Zingiber officinale, το οποίο για εκατοντάδες χρόνια χρησιμοποιούνταν για τις θεραπευτικές ιδιότητές του. Πλέον κατέχει ισχυρή θέση τόσο στη μαγειρική, όσο και τη ζαχαροπλαστική, απογειώνοντας με τις πικάντικες νότες του κάθε γλυκιά και αλμυρή συνταγή.

Γιατί το τζίντζερ αξίζει μια θέση στο διατροφικό σου πρόγραμμα;
Καταπολεμά μικρόβια και βακτήρια που επιτίθενται στον οργανισμό

Το τζίντζερ περιέχει ορισμένες σωτήριες χημικές ενώσεις, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να δρουν ενάντια στα μικρόβια, προστατεύοντας την υγεία του οργανισμού. Ταυτόχρονα εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηρίων όπως το κολοβακτηρίδιο Escherichia coli, η σιγκέλλα καθώς και ιών που σχετίζονται με το αναπνευστικό σύστημα.

Ή τη στοματική κοιλότητα

Οι τζιντζερόλες που συναντώνται σε πληθώρα στην πιπερόριζα προστατεύουν την στοματική κοιλότητα από την εμφάνιση και ανάπτυξη βακτηρίων, διασφαλίζοντας ένα υγιές χαμόγελο.

Ανακουφίζει τα συμπτώματα της αρθρίτιδας

Η αντιφλεγμονώδη δράση του μπορεί να μειώσει σημαντικά το πρήξιμο αλλά και τον πόνο που προκαλείται στις αρθρώσεις λόγω χρόνιων ασθενειών όπως η ρευματοειδή αρθρίτιδα όσο και η οστεοαρθρίτιδα. Για να πετύχεις την ανακούφιση των συμπτωμάτων των εν λόγω ασθενειών αρκεί να εντάξεις την πιπερόριζα στην διατροφή σου, είτε απλώς να χρησιμοποιήσεις μια κομπρέσα εμποτισμένη με ζωμό από τζίντζερ πάνω στην πάσχουσα περιοχή.

Περιορίζει τις πιθανότητες ανάπτυξης ορισμένων τύπων καρκίνου

Σχετικές μελέτες αποδεικνύουν ότι τα βιοδραστικά μόρια που εμπεριέχονται στο τζίντζερ μπορεί να επιβραδύνουν την ανάπτυξη ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του στομάχου, των ωοθηκών, του ήπατος, του δέρματος, του μαστού και του προστάτη. Σαφώς απαιτείται περαιτέρω εκτεταμένη έρευνα για να διαπιστωθεί η καθολικότητα των εν λόγω ευρημάτων.

Μειώνει τον πόνο από τις κράμπες εμμηνόρροιας

Οι κράμπες της εμμηνόρροιας (δυσμηνόρροια) προκαλούν πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα και την περιοχή της λεκάνης, ταλαιπωρώντας μεγάλο ποσοστό του γυναικείου πληθυσμού. Όπως διαπιστώθηκε σε αντίστοιχη έρευνα, γυναίκες που λάμβανα τις τρεις πρώτες ημέρες του κύκλου τους 1.500 χιλιοστόγραμμα σκόνης τζίντζερ εμφάνιζαν μικρότερης έντασης και διάρκειας κράμπες εμμηνόρροιας, από τις συμμετέχοντες που δεν λάμβαναν κανένα ανακουφιστικό στοιχείο.

Χαλαρώνει τους σφιγμένους μύες από την έντονη άσκηση

Μπορεί να μην εξαφανίζει τους μυϊκούς πόνους με μιας, όμως όπως ανακάλυψαν ερευνητές σε αντίστοιχη έρευνα το τζίντζερ ενδέχεται να απομακρύνει τις έντονες μυικές ενοχλήσεις έπειτα από εξαντλητική άσκηση. Είτε με την μορφή ροφήματος, είτε κομπρέσας και έμπλαστρου, η πιπερόριζα θα χαλαρώσει τις σφιγμένους μύες σε σημαντικό βαθμό.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr