10 τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες

10 τροφές με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες

Και εξαιρετικά λίγες θερμίδες ανά μερίδα.

Κωνσταντίνα Κύρκου

Υπάρχει η γενική πεποίθηση ότι οι υδατάνθρακες παχαίνουν και μάλιστα πολύ. Ενώ δεν πρόκειται να διαφωνήσουμε με όσους υποστηρίζουν πως μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες επιφέρει γρήγορα και άμεσα αποτελέσματα στο ζήτημα απώλειας βάρους, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη, ότι δεν προκαλούν όλοι οι τύποι την ίδια ζημία.

Άλλωστε υδατάνθρακες είναι και οι φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απόλυτα χρήσιμες για την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, προσφέροντας μάλιστα σημαντικά ποσοστά ενέργειας στον οργανισμό. Αυτό προκύπτει καθώς οι τελευταίες ανήκουν στην κατηγορία των “σύνθετων” υδατανθράκων, οι οποίοι απορροφώνται πολύ πιο αργά από τους ευκολοχώνευτους “απλούς”, για αυτό και σε κρατούν χορτάτη για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα. Επομένως, για να πετύχεις τους fitness στόχους που επιθυμείς, χάνοντας τελικά βάρος, δεν χρειάζεται να αποκλείσεις εντελώς το εν λόγω συστατικό από την διατροφή σου, αρκεί να καταναλώνεις τροφές με μικρή περιεκτικότητα σε αυτούς και χαμηλές θερμίδες. Τέτοιες είναι:

Σπαράγγια
Μερίδα: 1 φλιτζάνι
Υδατάνθρακες: 2 γραμ.
Θερμίδες: 27
Τα σπαράγγια εκτός από χορταστικά με ελάχιστες θερμίδες είναι πλούσια σε κάλιο, βιταμίνη Β και φυλλικό οξύ, ενώ θεωρούνται κορυφαίο αντιφλεγμονώδες λαχανικό.

Βραζιλιάνικα φιστίκια
Μερίδα: 6 τεμάχια
Υδατάνθρακες: 1.4 γραμ.
Θερμίδες: 186
Περιέχουν σημαντικές ποσότητες φυτικών ινών, καλίου, ασβεστίου, σιδήρου, προσφέροντας στον οργανισμό την συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα σεληνίου.

Λάχανο
Μερίδα: 1 φλιτζάνι
Υδατάνθρακες: 2 γραμ.
Θερμίδες: 17
Μελέτες έχουν αποδείξει ότι το λάχανο διαθέτει φυτοχημικές ουσίες που καταπολεμούν ορισμένους τύπους καρκίνου. Είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, A, K, καλίου και μαγνησίου.

Σέλινο
Μερίδα: 1 φλιτζάνι
Υδατάνθρακες: 1.4 γραμ.
Θερμίδες: 14
Με μόλις 14 θερμίδες ανά φλιτζάνι το σέλινο προσφέρει αρκετά θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό όπως κάλιο, φυτικές ίνες και βιταμίνες A, K, C.

Αυγά
Μερίδα: 1 μεγάλο αυγό
Υδατάνθρακες: 0.6 γραμ.
Θερμίδες: 78
Τα αυγά, τα οποία διαθέτουν χαμηλές θερμίδες, χαμηλούς υδατάνθρακες και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμινών Β, A, D, E και K, και είναι επίσης μία από τις καλύτερες διατροφικές πηγές χολίνης— βασική θρεπτική ουσία για την ανάπτυξη και συντήρηση των κυττάρων του εγκεφάλου και των οστών.

Σπανάκι
Μερίδα: 1 φλιτζάνι
Υδατάνθρακες: 0,4 γραμ.
Θερμίδες: 7
Το σπανάκι έχει ιδιαίτερα χαμηλές θερμίδες, αναλογικά με τα θρεπτικά συστατικά που παρέχει στο σώμα. Το σκούρο φυλλώδες λαχανικό είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Κ και φυλλικό οξύ.

Φράουλες
Μερίδα: 1 φλιτζάνι
Υδατάνθρακες: 8,4 γραμ.
Θερμίδες: 49
Οι φράουλες εκτός από νόστιμες και ζουμερές είναι επίσης χορταστικές, διαθέτοντας χαμηλότερα ποσοστά φυσικών σακχάρων από άλλα φρούτα.

Λευκά μανιτάρια
Μερίδα: 1 φλιτζάνι
Υδατάνθρακες: 1,6 γραμ.
Θερμίδες: 16
Τα μανιτάρια είναι χαμηλά σε θερμίδες και υδατάνθρακες και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, παρέχοντας μια καλή πηγή βιταμινών C, D και B6, καθώς και σιδήρου, ψευδαργύρου, μαγγανίου και θειαμίνης.

Πεκάν
Μερίδα: 19 μεσαίου μεγέθους τεμάχια
Υδατάνθρακες: 1,6 γραμ.
Θερμίδες: 16
Τα πεκάν αποτελούν κατάλληλη επιλογή αν επιθυμείς να προσθέσεις στην διατροφή σου περισσότερα υγιή, μονοακόρεστα λίπη. Θεωρούνται επίσης καλή πηγή καλίου και μαγνησίου.

Πορτοκάλια
Μερίδα: 1 φλιτζάνι
Υδατάνθρακες: 12 γραμ.
Θερμίδες: 62
Τα πορτοκάλια είναι γεμάτα βιταμίνη C και κάλιο. Μπορούν να σε κρατήσουν χορτάτη για περισσότερη ώρα λόγω της ποσότητας φυτικών ινών και νερού που διαθέτουν.

www.shape.gr

5 σέρουμ σαλιγκαριού για φυσικό μπότοξ στην μισή τιμή!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr