Ματζουράνα: Βότανο με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Ματζουράνα: Βότανο με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Χρησιμοποιείται ιατρικά για τη συμβολή της σε διάφορες ποθήσεις, όπως προβλήματα στο πεπτικό, λοιμώξεις και δυσμηνόρροια.

Ματζουράνα: Βότανο με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Εύη Ψωμιάδου

Η ματζουράνα είναι αρωματικό βότανο της οικογένειας της μέντας, που αναπτύσσεται στη Μεσόγειο, τη Βόρειο Αφρική και τη δυτική Ασία εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Αν και παρόμοια με τη ρίγανη, έχει ελαφρότερη γεύση και συχνά γαρνίρει σαλάτες, σούπες και πιάτα με κρέας.

Είναι πολύ ισχυρή σε αποξηραμένη μορφή και μπορεί να χρησιμοποιηθεί και φρέσκια.

Επιπλέον, η ματζουράνα έχει φανεί πως έχει αρκετές αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Χρησιμοποιείται ιατρικά για τη συμβολή της σε διάφορες ποθήσεις, όπως προβλήματα στο πεπτικό, λοιμώξεις και δυσμηνόρροια.

Φρέσκα ή ξερά φύλλα μπορούν να γίνουν τσάι ή εκχύλισμα.

Πιθανά οφέλη
Έρευνες υποδεικνύουν ότι ενδεχομένως έχει αρκετά οφέλη στην υγεία.

Η ματζουράνα συνδέεται με αρκετά οφέλη όπως μειωμένη φλεγμονή, βελτιωμένη υγεία πεπτικού και ρύθμιση των γυναικείων αναπαραγωγικών ορμονών.

Αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Αρκετές ουσίες της, όπως η καρβακρόλη έχει φανεί πως έχουν αντιοξειδωτική δράση. Συγκεκριμένα, μπορούν ενδεχομένως να συμβάλλον στη μείωση της φλεγμονής. Φλεγμονή είναι φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού όμως η χρόνια μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για ορισμένες νόσους, όπως διαβήτη, καρκίνο και αυτοάνοσες νόσους.

Αντιμικροβιακή δράση: Η ματζουράνα επίσης έχει δείξει αντιμικροβιακές ιδιότητες. Κοινές χρήσεις περιλαμβάνουν την εφαρμογή αραιωμένου αιθέριου ελαίου στο δέρμα για την αντιμετώπιση λοιμώξεων από μύκητες καθώς και συμπληρώματα που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της υπερανάπτυξης βακτηρίων στο έντερο.

Όμως, χρειάζονται περισσότερες έρευνες για αυτές τις χρήσεις.

Επίσης η ματζουράνα χρησιμοποιείται ως φυσικό φυτοφάρμακο για διάφορες σοδειές.

Προβλήματα του πεπτικού: Ιστορικά, έχει χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη προβλημάτων του πεπτικού, όπως έλκη στομάχου και ορμισμένες τροφογενείς νόσους. ‘Ερευνα σε 6 βότανα, αποκάλυψε ότι ηματζουράνα καταπολεμούσε το παθογόνο A Clostridium perfringens. Επιπλέον, έρευνα σε ποντικούς έδειξε ότι το εκχύλισμά της προστατεύει από στομαχικά έλκη.

Ρύθμιση του μηνιαίου κύκλου και των ορμονών: Το βότανο έχει φανεί πως διεγείρει τη ροή στην έμμηνο ρύση. Το εκχύλισμά της ή το τσάι ενδεχομένως συμβάλλουν στη ρύθμιση του κύκλου και αποκαθιστούν την ορμονική ισορροπία σε μη εγκύους με ακανόνιστο κύκλο.

Είναι πιθανό να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών. ‘Ερευνα σε 25 γυναίκες με το σύνδρομο έδειξε ότι τσαι ματζουράνας βελτίωσε το ορμονικό προφίλ και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Για να αποφευχθούν κίνδυνοι μιλήστε με τον γιατροό σας πριν λάβετε τέτοια συμπληρώματα για την έμμηνο ρύση.

Ανακουφίζει από το άγχος: Το βότανο έχει φανεί πως έχει αγχολυτικές ιδιότητες. Σε ανθρώπους με βρουξισμό, που σφίγγουν τα δόντια τους, αρωματοθερσαπεία με έλαιο ματζουράνας ενισχύει την αγχολυτική δράση.

Πιθανές παρενέργειες
Μπορεί ενδεχομένως να έχει αρκετές, επομένως θα πρέπει να προσέχετε στη χρήση συμπληρωμάτων.

Επιπλοκές στην κύηση: Οι έγκυες ή όσες θηλάζουν θα πρέπει να αποφεύγουν συμπληρώματα ματζουράνας. Λόγω της επίδρασης σε διάφορες αναπαραγωγικές ορμόνες και την έμμηνο ρύση, το βότανο μπορεί ενδεχομένως να προκαλεί παρενέργειες στην κύηση.

Πήξη αίματος: Συμπληρώματα ματζουράνας μπορεί ενδεχομένως να καταστέλλουν την πήξη αίματος. Ερευνα που ανέλυσε 20 άτομα έδειξε ότι η ματζουράνα εμπόδιζε τη δημιουργία αιμοπεταλίων. Αυτό μπορεί να είναι πολύ ανησυχητικό για όσους λαμβάνουν αντιπηκτικά.

Αλληλεπίδραση με φάρμακα: Τέτοια φάρμακα είναι για παράδειγμα τα αντιπηκτικά, αντιθρομβωτικά, καθώς αυξάνεται ετσι ο κίνδυνος αιμορραγίας.

Μπορεί ενδεχομένως να αλληλεπιδρά και με ορισμένα φάρμακα για τον διαβήτη, μειώνοντας το σάκχαρο, πιθανόν οδηγώντας σε επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα. Αν έχετε διαβήτη, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν λάβετε ματζουράνα.

Ενώ γενικά θεωρείται ασφαλής, η ματζουράνα μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες και θα πρέπει να αποφεύγεται από εγκύους ή γυναίκες που θηλάζουν. Οσες λαμβάνουν ορισμένα φάρμακα θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν τη λήψη ματζουράνας.

Πηγές:
Healthline, Webmd

5 σέρουμ σαλιγκαριού για φυσικό μπότοξ στην μισή τιμή!

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr