Ο Εγωισμός Σας: 6 φορές που πρέπει να τον βάζετε μπροστά

Ο Εγωισμός Σας: 6 φορές που πρέπει να τον βάζετε μπροστά

Η λέξη «εγωισμός» δημιουργεί συχνά αρνητικούς συνειρμούς. Σε πολλές περιπτώσεις είναι καλύτερο να αποφεύγετε την εγωκεντρική συμπεριφορά. Όμως, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στις οποίες πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στον εαυτό μας πάνω από τους γύρω μας.

«Αν δίνουμε συνεχώς το χρόνο και την ενέργειά μας στους άλλους, χωρίς να είμαστε πρόθυμοι να δώσουμε χρόνο και ενέργεια στον εαυτό μας, κινδυνεύουμε να εξαντληθούμε τόσο πολύ, ώστε να θέσουμε σε κίνδυνο τη σωματική, πνευματική και συναισθηματική μας υγεία», εξηγεί η θεραπεύτρια Michelle Felder, LCSW.

Επιπλέον, η αποφυγή της αυτοφροντίδας μπορεί επίσης να μας κάνει να χάσουμε από τα μάτια μας τις δικές μας ανάγκες. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο να προσφέρουμε σε όσους νοιαζόμαστε περισσότερο.

Η Felder λέει ότι αν θέλουμε να προσφέρουμε υπομονή και καλοσύνη στους άλλους, τότε πρέπει πρώτα να δείξουμε στον εαυτό μας αυτά τα πράγματα. Μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να ξέρουμε πότε να γέρνουμε στον «εγωισμό».

Ακολουθούν 6 φορές που το να είστε «εγωιστές» είναι στην πραγματικότητα βοήθεια για τον εαυτό σας και την ψυχική σας υγεία:

1. Όταν εχετε καιρό να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας
Ο χρόνος που περνάμε μόνοι μας παίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχική μας υγεία. Επιτρέπει την προσωπική εξερεύνηση. Ενισχύσει τη δημιουργικότητα και μπορεί να μας βοηθήσει να ανεφοδιάσουμε τις δεξαμενές ενέργειάς μας όταν περνάμε χρόνο με άλλους.

2. Όταν αισθάνεστε κοινωνικά εξαντλημένοι
Η απόλαυση των εκδηλώσεων, οι συγκεντρώσεις και οι κοινωνικές επαφές είναι όλα υπέροχα. Ωστόσο, η υπερβολική επένδυση σε κοινωνικές δραστηριότητες μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε εξαντλημένοι. Μερικές φορές μπορεί ακόμη και να προδώσουμε τον εαυτό μας λέγοντας ναι σε κάτι, ενώ το μόνο που θέλουμε είναι να πούμε όχι.

3. Όταν είστε σε διακοπές
Ο κυριολεκτικός ορισμός των διακοπών είναι μια παρατεταμένη περίοδος αναψυχής και ψυχαγωγίας. Είναι σημαντικό να απομακρυνθείτε από τις ευθύνες της εργασίας και της οικογενειακής ζωής. Μια μελέτη του 2018 διαπίστωσε ότι ακόμη και οι σύντομες διακοπές μπορούν να βελτιώσουν τα επίπεδα άγχους.

4. Όταν εργάζεστε προς έναν στόχο
Είναι σύνηθες να αισθάνεστε εγωιστές όταν προσπαθείτε να πετύχετε έναν μεγάλο στόχο, αλλά η αυτοανάπτυξη και η αυτοβελτίωση είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ευημερίας μας. «Όταν υπερασπίζεστε τις συναισθηματικές σας ανάγκες, ενδυναμώνετε τον εαυτό σας», εξηγεί η Hillary Schoninger, LCSW.

5. Όταν γιορτάζετε ένα επίτευγμα
Μια άλλη φυσιολογική στιγμή για να ασκήσετε «εγωισμό» είναι όταν γιορτάζετε ένα σημαντικό επίτευγμα. Γιορτάζοντας τα όμορφα πράγματα στη ζωή μας, δείχνουμε την αυθεντική μας παρουσία, το οποίο είναι απόλυτα υγειές.

6. Όταν αντιμετωπίζετε μια πρόκληση ζωής
Δύσκολες στιγμές θα συμβούν σε όλη μας τη ζωή και αυτές είναι στιγμές που η εξάσκηση της αυτοφροντίδας είναι κρίσιμη για την ευημερία μας. Η αυτοφροντίδας σε αυτές τις στιγμές μπορεί να μοιάζει με το να απομακρυνθούμε από τις ευθύνες μας, να στηριχτούμε σε άλλους, να ζητήσουμε βοήθεια και να αφιερώσουμε περισσότερο χρόνο για να είμαστε μόνοι μας.

www.vita.gr

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr