Κόλπα παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής που βοηθούν την πέψη και το έντερο

Κόλπα παραδοσιακής κινέζικης ιατρικής που βοηθούν την πέψη και το έντερο

Το πεπτικό σας σύστημα είναι υπεύθυνο για τη μετατροπή όσων τρώτε σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά για το σώμα σας. Είναι σημαντικό να διατηρείτε  καλή πεπτική υγεία για να διατηρείτε αυτή τη διαδικασία ομαλά. Αυτές οι συμβουλές για την Παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική (TCM) θα σας βοηθήσουν να φροντίσετε το έντερο σας και να θεραπεύσετε διάφορα πεπτικά προβλήματα.

Πώς λειτουργεί η πέψη σύμφωνα με το TCM
Όταν οι γιατροί του TCM μιλούν για ασθένεια, μιλούν για εσωτερικές ανισορροπίες που προκαλούν το qi (ζωτική ενέργεια) ή το αίμα κάποιου να λιμνάζει. Όταν πρόκειται για την πέψη, οι κύριες περιοχές που πρέπει να αναζητήσετε ανισορροπίες είναι το στομάχι, το συκώτι και ο σπλήνας.

Το πεπτικό σύστημα 
Η λέξη “σπλήνα” εδώ δεν αντιστοιχεί στο ανατομικό μέρος που ονομάζεται σπλήνα. Αντίθετα, αναφέρεται σε μια λειτουργική (και όχι φυσική) οντότητα που σχετίζεται με το στομάχι. Μαζί με το στομάχι, διέπει την απορρόφηση της τροφής και τη διασπορά της θρεπτικής ουσίας της τροφής σε όλο το σώμα, στέλνοντας τα υπολείμματα υγρών στα νεφρά και την ουροδόχο κύστη. Εάν αντιμετωπίζετε διάρροια, φούσκωμα και πονοκεφάλους, μπορεί να έχετε δυσλειτουργία του σπλήνα. Συμπτώματα όπως ο έμετος και το συχνό ρέψιμο είναι σημάδι ανισορροπίας στομάχου.

Το συκώτι παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στην πέψη, καθώς ελέγχει τη ροή του qi και του αίματος στο σώμα, βοηθώντας τον σπλήνα και το στομάχι.

Διατροφικές προτάσεις

Μάθετε αν χρειάζεστε περισσότερο yin ή περισσότερο yang.

Η ισορροπία είναι μια βασική αρχή της ταοϊστικής φιλοσοφίας, η οποία είναι το θεμέλιο του TCM. Η κατανάλωση μιας ισορροπίας μεταξύ των τροφών yin (ψύξης) και yang (θέρμανσης) είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της ροής του qi στο σώμα σας, η οποία οδηγεί σε καλή υγεία.

Επιπλέον, θα πρέπει να προσαρμόσετε την πρόσληψη τροφών γιν και γιανγκ σύμφωνα με τις ατομικές ανάγκες του σώματός σας. Εάν αντιμετωπίζετε υδαρή κόπρανα, ναυτία και διάρροια, αυτό είναι σημάδι υπερβολικής υγρασίας (γιν) στο στομάχι. Για να διώξετε το κρύο και να ζεστάνετε το σώμα σας, δοκιμάστε να τρώτε απαλά ζεστά τρόφιμα όπως το τζίντζερ, το κεχρί, η βρώμη, τα καρότα και τα γογγύλια. Αποφύγετε τα κρύα φαγητά, τα γαλακτοκομικά, τη ζάχαρη, το παγωτό, τα παγωμένα ποτά και το σούσι, που μπορεί να φορτώσουν τη σπλήνα λόγω της εξαιρετικής ποιότητάς τους γιν.

Από την άλλη πλευρά, η δυσκοιλιότητα είναι σημάδι υπερβολικής ζέστης (γιανγκ) και μπορεί να συνοδεύεται από συμπτώματα όπως καούρα και ακόρεστη όρεξη. Προσπαθήστε να τρώτε δροσιστικά τρόφιμα όπως εσπεριδοειδή, τόφου, μαρούλι, μήλα και αγγούρι. Αποφύγετε τα πικάντικα τρόφιμα, το αλκοόλ και τα υπερβολικά αλμυρά τρόφιμα, τα οποία μπορεί να ερεθίσουν το στομάχι σας και να προκαλέσουν πυρκαγιά στο πεπτικό σύστημα.

Βασικά συστατικά για την πέψη:
Ρύζι: Το λευκό ρύζι στον ατμό είναι απαλό και εύπεπτο και ζεσταίνει απαλά το σώμα αποστραγγίζοντας την υγρασία.

Ο φλοιός κανέλας: ή ρου γκι, είναι άλλο ένα βασικό συστατικό για τη θέρμανση του στομάχου. Προσθέστε ένα ξυλάκι κανέλας σε μια ζεστή σούπα από πρόβειο κρέας ή ανακατέψτε σκόνη κανέλας με χλιαρό νερό και πιείτε το. Η προσθήκη μιας πινελιάς μελιού στο ποτό θα βοηθήσει επίσης την πέψη ενισχύοντας τη σπλήνα.

Τσάι από μούρα κράταιγος: ενισχύει τη σπλήνα, προωθεί τη ροή του αίματος και βοηθά ακόμη και στην απώλεια βάρους. Η έρευνα δείχνει ότι το εκχύλισμα μούρων κράταιγου μπορεί να μειώσει τη χοληστερόλη, να διευρύνει τα αιμοφόρα αγγεία και να ενισχύσει την καρδιαγγειακή δραστηριότητα. Για να φτιάξετε το τσάι , σιγοβράστε μια κουταλιά της σούπας αποξηραμένα μούρα κράταιγου σε δύο φλιτζάνια νερό για 15 λεπτά.

Φλούδα πορτοκαλιού ή μανταρινιού: δεν είναι μόνο καλή πηγή βιταμίνης C, αλλά αποστραγγίζει επίσης την υγρασία, καθιστώντας την ιδανική για όσους υποφέρουν από εμετούς ή χαλαρά κόπρανα. Αυτό το αρωματικό και ευέλικτο συστατικό μπορεί να προστεθεί σε καφέ, σούπες, χυλούς και πιάτα με κρέας.

Συμβουλές για τη βελτίωση της πέψης
Μην κάνετε πολλές εργασίες κατά τη διάρκεια των γευμάτων: Αποφύγετε να διαβάζετε, να παρακολουθείτε τηλεόραση ή να κοιτάτε το τηλέφωνό σας ενώ τρώτε. Αυτές οι δραστηριότητες εκτρέπουν το αίμα από το στομάχι στον εγκέφαλό σας, εμποδίζοντάς σας να αφομοιώσετε σωστά τα τρόφιμα.

Χρησιμοποιήστε εποχιακά συστατικά: Το TCM έχει να κάνει με το να ευθυγραμμιστείτε με το φυσικό περιβάλλον και ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να τρώτε φρέσκα, εποχιακά τρόφιμα για να διατηρήσετε την αρμονία με το περιβάλλον σας.

Φρέσκα προϊόντα 
Φάτε ένα πλούσιο πρωινό και ένα ελαφρύ δείπνο: Το Qi κινείται στο σώμα κυκλικά, έτσι διαφορετικά όργανα ενεργοποιούνται περισσότερο σε διαφορετικά σημεία της ημέρας. Το στομάχι και ο σπλήνας λειτουργούν βέλτιστα το πρωί, μεταξύ 7 π.μ. και 11 π.μ. Θα πρέπει να αποφύγετε να τρώτε πολύ έξω από αυτό το όριο.  Ειδικότερα, το να επιδοθείτε σε σνακ αργά το βράδυ στρεσάρει το πεπτικό σας σύστημα, οδηγώντας σε δυσπεψία και αύξηση βάρους.

Αποφύγετε τα κρύα και ωμά τρόφιμα. Σύμφωνα με το TCM, το σώμα μεταμορφώνει τα τρόφιμα θερμαίνοντάς τα με «πεπτική φωτιά». Γι’ αυτό το μαγειρεμένο φαγητό είναι εύκολο στην πέψη, ενώ τα κρύα και ωμά τρόφιμα (όπως οι σαλάτες και το σούσι) καταλαμβάνουν επιπλέον ενέργεια, με αποτέλεσμα η πεπτική διαδικασία να λειτουργεί λιγότερο καλά. Για να αποφύγετε την υπερδραστηριότητα του στομάχου, τρώτε φαγητό που έχει μαγειρευτεί σωστά.

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr