Μέλι με κανέλα: Οφέλη, ιδιότητες, παρενέργειες και μια συνταγή

Μέλι με κανέλα: Οφέλη, ιδιότητες, παρενέργειες και μια συνταγή

Το μέλι και η κανέλα αποτελούν δύο φυσικά συστατικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που όλοι έχουμε στο σπίτι μας και αποτελούν συστατικά για πολλές γνωστές και αγαπημένες συνταγές.

Σίγουρα θα έχεις διαβάσει και εσύ για το συνδυασμό τους και τα οφέλη για την υγεία σου, γνωρίζεις όμως τι ισχύει πραγματικά; Πρόκειται για έναν ακόμα μύθο ή πρόκειται για ένα συνδυασμό που αξίζει να δοκιμάσεις;

Γράφει η Κατερίνα Νταλέ, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κύμη Ευβοίας

Στο άρθρο που ακολουθεί θα μάθεις όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για αυτά τα δύο τρόφιμα αλλά και τι μπορεί να προσφέρει η κατανάλωση τους στην υγεία σου.

 

Ας γνωρίσουμε λοιπόν αναλυτικά το μέλι και τη κανέλα.

Μέλι
Το μέλι όπως ήδη γνωρίζουμε πρόκειται για ένα φυσικό τρόφιμο που παράγεται από τις μέλισσες. Αποτελεί ένα προϊόν που χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια ως τρόφιμο αλλά και ως φάρμακο!

Πρόκειται για ένα δώρο της φύσης με πολλά οφέλη για την οργανισμό σου που συνδέονται τόσο με την αντιοξειδωτική του όσο και τις αντιβακτηριδιακές του ιδιότητες.

Αποδεδειγμένα λοιπόν το μέλι μπορεί να είναι ένα αποτελεσματικό κατασταλτικό του βήχα ενώ αποτελεί μια ισχυρή θεραπεία για πληγές και εγκαύματα.

Επιπλέον μπορεί να αποτελεί ένα βοήθημα ύπνου, ενισχυτικό μνήμης, φυσικό αφροδισιακό, θεραπεία για μολύνσεις και πολλά ακόμη. Πρόκειται συνεπώς για ένα μοναδικό δώρο της φύσης με τεράστια οφέλη για την υγεία σου.

Κανέλα
Απο την άλλη πλευρά η κανέλα είναι ένα δημοφιλές μπαχαρικό στην μαγειρική και στην ζαχαροπλαστική με πολλές φαρμακευτικές επιδράσεις. Αποτελεί ένα μπαχαρικό με πολλά οφέλη τα οποία συνδέονται με τις δραστικές ενώσεις του αιθέριου ελαίου της.

Κάποιες απο τις ιδιότητες της κανέλας είναι:

Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή.
Εμφανίζει αντιμυκητιακές και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες
Μπορεί να βοηθήσει στην καλή υγεία της καρδιάς, μειώνοντας την χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και την αρτηριακή πίεση.
Μπορεί να βελτιώσει τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα
Οφέλη και ιδιότητες απο τον συνδυασμό μελιού και κανέλας
Παρατηρείς λοιπόν πως τόσο το μέλι όσο και η κανέλα έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία σου από μόνα τους. Αναμενόμενα λοιπόν ο συνδυασμός τους εκτός από νόστιμος δεν θα μπορούσε να μην προσφέρει και οφέλη για την υγεία σου.

Ας δούμε λοιπόν κάποια από αυτά τα οφέλη και τις ιδιότηες που έχει η κατανάλωση και των δυο μαζί.

 

Ο συνδυασμός μέλι-κανέλα έχει τη δυνατότητα να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, καθώς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση αρκετών από τους παράγοντες κινδύνου. Με απλά λόγια μπορεί να βελτιώσει την HDL (καλή) χοληστερόλη, να μειώσει την LDL (κακή) και τα τριγλυκερίδια, παράγοντες δηλαδή που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο της νόσου.

Επιπλέον, και οι δύο τροφές είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, τα οποία έχουν πολλαπλά οφέλη για την καρδιά. Τα αντιοξειδωτικά αυτά βελτιώνουν τη ροή του αίματος στην καρδιά και αποτρέπουν τους θρόμβους αίματος, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Τέλος τόσο το μέλι όσο και η κανέλα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, καθώς και τα δύο μειώνουν τη φλεγμονή. Η χρόνια φλεγμονή είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων

Μπορεί να βοηθήσει στην επούλωση πληγών

Και τα δύο αυτά τρόφιμα έχουν καλά τεκμηριωμένες θεραπευτικές ιδιότητες που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη θεραπεία δερματικών λοιμώξεων όταν το μείγμα εφαρμόζεται τοπικά.

Το μέλι και η κανέλα έχουν την ικανότητα να καταπολεμούν τα βακτήρια και να μειώνουν τη φλεγμονή, δύο ιδιότητες που είναι πολύ σημαντικές για την επούλωση του δέρματος

Πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τόσο το μέλι όσο και η κανέλα όπως αναφέραμε και προηγουμένως είναι εξαιρετικές πηγές αντιοξειδωτικών, τα οποία έχουν πολλαπλά οφέλη για την υγεία σου.

Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που προστατεύουν τα κύτταρα σου από βλάβες που προκαλούνται από ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες και μπορούν να οδηγήσουν σε πρόωρη γήρανση και σε ασθένειες.

Δυνατό ανοσοποιητικό

Το μέλι και η κανέλα έχουν επίσης ισχυρές αντιβακτηριακές ιδιότητες και μπορούν να δυναμώσουν το ανοσοποιητικό σου και να σε προστατεύσουν από ιούς και βακτήρια

Δροσερή αναπνοή

Τόσο το μέλι όσο και η κανέλα έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της μόλυνσης των ούλων και των δοντιών

Παρενέργειες
Η κατανάλωσή τους φυσικά θα πρέπει να γίνεται με μέτρο για να αποφύγουμε πιθανές παρενέργειες καθώς η κανέλα περιέχει μια ένωση που ονομάζεται κουμαρίνη, η οποία μπορεί να είναι τοξική σε μεγάλες δόσεις, μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη και να επηρεάσει την πήξη του αίματος.

Επιπλέον η κατανάλωση του χρειάζεται προσοχή σε περίπτωση αλλεργιών.

Συνταγή
Ένας εύκολος τρόπος να απολαύσεις και εσύ λοιπόν αυτό το δυναμωτικό συνδυασμό είναι να προσθέσεις 1 κουταλάκι του γλυκού μέλι και μισό κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε 1 φλιτζάνι βρασμένο νερό και να ανακατέψεις καλά.

Καταλήγοντας

Τόσο το μέλι όσο και η κανέλα αποτελούν δύο εξαιρετικές τροφές που απο μόνες τους μπορούν να σου προφέρουν μεγάλη οφέλη στην υγεία σου!

Φυσικά στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε πως δεν πρόκειται για πανάκεια, δεν είναι ένα μαγικό ρόφημα, δεν θα σε αποτοξινώσει ούτε θα οδηγήσει σε μαγική απώλεια βάρους! Μπορεί να σε βοηθήσει σε ένα βαθμό, αλλά ο έλεγχος του βάρους σου είναι αποτέλεσμα της συνολικής σου διατροφής και της φυσικής σου δραστηριότητας.

Ο συνδυασμός τους ωστόσο μπορεί να βοηθήσει επιπλέον τον οργανισμό σου, αποτελώντας έναν σύμμαχο για την συνολική υγεία σου. Βέβαια δεν χρειάζονται υπερβολές στην κατανάλωση του, όπως και όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα κατανάλωσε τα με μέτρο και απόλαυσε τα οφέλη του! Προσοχή όπως προαναφέραμε παραπάνω απο την υπερκατανάλωση τους για τυχόν παρενέργειες.

 fmh.gr 

Κατερίνα Νταλέ, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, Κύμη Ευβοίας

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

www.pexels.com

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr