Αϋπνία: ποιό σημείο του σώματος σας να πιέσετε για γαλήνιο ύπνο και άλλα πολύτιμα μυστικά .

Αϋπνία: ποιό σημείο του σώματος σας να πιέσετε για γαλήνιο ύπνο και άλλα πολύτιμα μυστικά .

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να επηρεάσει σοβαρά τη διάθεση, τη συγκέντρωση και την υγεία μας. Η Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική προσφέρει κάποιες πληροφορίες για τη θεραπεία της αϋπνίας και άλλων διαταραχών ύπνου. Την επόμενη φορά που θα βρεθείτε να στριφογυρνάτε στο κρεβάτι, δοκιμάστε αυτές τις συμβουλές και τις τεχνικές για να έχετε έναν καλό γαλήνιο, ατάραχο ύπνο.

ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΕΙΤΕ ΣΑΝ ΜΩΡΟ

Ποιες είναι οι αιτίες του κακού ύπνου;
Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινεζική Ιατρική (TCM), η αϋπνία και άλλες διαταραχές ύπνου είναι αποτέλεσμα μιας ανισορροπίας στο qi (ενέργεια). Καθώς το qi κυκλοφορεί στο σώμα, ρέει μέσω των «μεσημβρινών» του σώματος, όπως οι πνεύμονες, η καρδιά, ο σπλήνας, το συκώτι, τα νεφρά, το στομάχι, η χοληδόχος κύστη και ούτω καθεξής. Από τους δώδεκα κύριους μεσημβρινούς, έξι θεωρούνται γιν και έξι θεωρούνται γιανγκ, σύμφωνα με την αρχαία ταοϊστική αντίληψη του γιν και του γιανγκ .

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι ενέργειες yin και yang στο σώμα μας μπορεί να εξασθενούν. Τη νύχτα, το yin (που σχετίζεται με τη δροσιά) κυριαρχεί στο σώμα και κατά τη διάρκεια της ημέρας το yang (που σχετίζεται με τη θερμότητα).

Οι διαταραχές ύπνου συνήθως αποδίδονται σε ανισορροπίες του γιν και του γιανγκ μέσα στο σώμα. Ο υπερβολικός ύπνος είναι ανεπάρκεια γιανγκ, ενώ η αϋπνία είναι ανεπάρκεια γιν και σχετίζεται με κακή κυκλοφορία, ανεπάρκεια σπλήνας ή στρες. Οι εφιάλτες συνδέονται με συναισθηματικές ανισορροπίες ή υπερβολική ενασχόληση με πλούσιες τροφές.

Διατροφικές προτάσεις στο TCM για καλύτερο ύπνο
Τρώτε περισσότερο «γιν», αποφύγετε να τρώτε «γιανγκ»
Εάν αντιμετωπίζετε προβλήματα με τον ύπνο , το υπερδραστήριο συκώτι μπορεί να είναι η αιτία. Για να ελαφρύνετε το βάρος στο στομάχι, αποφύγετε το αλκοόλ και την καφεΐνη, καθώς και τα γλυκά  ή πικάντικα φαγητά, τα οποία θεωρούνται φαγητά γιανγκ (θέρμανσης).

Αντ ‘αυτού, επιμείνετε σε τροφές που είναι κατά κύριο λόγο γιν (ψύξη). Τα τρόφιμα γιν τείνουν να έχουν πράσινο ή ανοιχτό χρώμα, με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία. Συστατικά όπως το τόφου, το αγγούρι, οι μπανάνες, το καρπούζι και τα πράσινα φασόλια ταιριάζουν. Ορισμένα τρόφιμα, όπως το χοιρινό και το ψάρι, θεωρούνται ουδέτερα.

Βασικά συστατικά για τους φτωχούς ύπνους
Ένα φλιτζάνι τσάι από χρυσάνθεμο καθαρίζει τη θερμότητα (υπερβολική ενέργεια γιανγκ) στο συκώτι και ηρεμεί τα νεύρα. Προσθέστε goji berries για να εξισορροπήσετε τις εγγενείς ιδιότητες yin του χρυσάνθεμου και να βοηθήσετε στη θρέψη του ήπατος.

Τσάι χρυσάνθεμου 
Άλλα συστατικά που προάγουν τον ξεκούραστο ύπνο περιλαμβάνουν τα φρούτα longan, τα οποία λέγεται ότι βελτιώνουν την κυκλοφορία. Αυτά μπορούν να καταναλωθούν ωμά, αποξηραμένα ή βρασμένα ως τσάι μαζί με μερικά κόκκινα τζιτζιφιές και μια χούφτα γκότζι μπέρι για να βοηθήσουν την κυκλοφορία.

Εάν έχετε συνθλίψει ή κονιοποιήσει το poria, ένα είδος μύκητα, γνωστό ως fu ling ή tuckahoe, μπορείτε να το προσθέσετε σε ένα μπολ με ζεστό κουκούτσι και να το φάτε λίγες ώρες πριν πάτε για ύπνο.

Ο σπόρος Jujube (suan zao ren) συνταγογραφείται συνήθως για τη θεραπεία της αϋπνίας. Ενισχύει την κυκλοφορία και ηρεμεί το μυαλό, με αποτέλεσμα να είστε λιγότερο ευερέθιστοι και ανήσυχοι. Μπορείτε να βάλετε σπόρους τζιτζιφιάς σε ζεστό νερό για να το πιείτε ως τσάι. Εναλλακτικά, σιγοβράζουμε τους σπόρους μαζί με τη σάρκα longan και το poria για να φτιάξουμε μια σούπα.

Συμβουλές για καλύτερο ύπνο
Κάντε στον εαυτό σας ένα μασάζ βελονισμού.

Πίσω από το αυτί βρίσκεται ένα σημείο βελονισμού που ονομάζεται anmian, το οποίο μεταφράζεται σε «γαλήνιο ύπνο» και χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της αϋπνίας. Βρίσκεται μεταξύ του αυτιού και της βάσης του κρανίου, όπου υπάρχει μια ελαφριά κοιλότητα δίπλα σε ένα οστό που ονομάζεται μαστοειδής απόφυση. Τοποθετήστε το δάχτυλό σας σε αυτή την κατάθλιψη και ασκήστε πίεση με κυκλικές κινήσεις για να της κάνετε μασάζ. Αφού κάνετε κύκλους 100 φορές, θα πρέπει να αισθάνεστε πιο χαλαροί και έτοιμοι να ξεκουραστείτε.

Μουλιάστε τα πόδια σας σε ζεστό νερό.

Το μασάζ των κάτω ποδιών και των ποδιών σας μπορεί να βοηθήσει στην ενθάρρυνση του αίματος να ρέει μακριά από έναν υπερδιεγερμένο εγκέφαλο. Ακόμα καλύτερα, βυθίζοντας τα πόδια σας σε ζεστό νερό διαστέλλονται τα αιμοφόρα αγγεία στα κάτω πόδια, ενθαρρύνοντας το αίμα να ρέει προς τα κάτω. Βρείτε έναν κουβά ή μια πλαστική μπανιέρα με χώρο και για τα δύο πόδια και γεμίστε την με ζεστό νερό (σταδιακά, για να μην ζεματιστείτε). Το φρέσκο ​​ή σε σκόνη τζίντζερ είναι γνωστό ότι ενισχύει την ενέργεια γιανγκ του σώματος και η προσθήκη του στο μούλιασμα μπορεί να βοηθήσει όσους έχουν κρύα άκρα. Μπορείτε να σταματήσετε το μούσκεμα μόλις αρχίσετε να ιδρώνετε ελαφρά, κάτι που δείχνει ότι τα στάσιμα ενεργειακά κανάλια του σώματος έχουν ξεμπλοκάρει.

Ακολουθήστε ένα κανονικό πρόγραμμα ύπνου.

Το να πηγαίνουμε για ύπνο το βράδυ και να ανατέλλεις με τον ήλιο κρατά το σώμα μας σε αρμονία με το παγκόσμιο γιν και γιανγκ της φύσης. Ο ύπνος σε περίεργες ώρες διαταράσσει τη σωστή ροή του γιν και του γιανγκ στο σώμα, προκαλώντας αϋπνία και αποτρέποντας τον ξεκούραστο, επανορθωτικό ύπνο.

Πηγαίνετε για ύπνο μεταξύ 9 μ.μ. και 11 μ.μ.

Σύμφωνα με το TCM, τα διάφορα όργανα του σώματος λειτουργούν και αναπληρώνονται σε διαφορετικές ώρες της ημέρας. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, η χοληδόχος κύστη, η οποία ελέγχει τα συναισθήματα και την κρίση, και το συκώτι, που είναι υπεύθυνο για την κυκλοφορία και τη συναισθηματική ευεξία, επανορθώνονται. Ο ύπνος αργά  εξαντλεί τα ενεργειακά αποθέματα αυτών των οργάνων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κακή κρίση και συναισθηματική αστάθεια.

Διαλογιστείτε πριν τον ύπνο.

Οι επαγγελματίες του TCM πιστεύουν ότι όταν νιώθουμε θυμό ή απογοήτευση, βιώνουμε ένα ξέσπασμα θερμότητας στο συκώτι.

Η συναισθηματική αναταραχή ταράζει το σώμα και προκαλεί στασιμότητα του τσι, γεγονός που μπορεί να βλάψει την ικανότητα του σώματος να αποκοιμηθεί. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ηρεμήσετε το μυαλό σας πριν πάτε για ύπνο.

Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να εξασκηθείτε στο διαλογισμό επίγνωσης στο κρεβάτι. Εστιάστε μόνο στην αναπνοή σας και εισπνέετε και εκπνέετε βαθιά, εγκαταλείποντας τυχόν δυσάρεστες ή ανησυχητικές σκέψεις.

Επιμέλεια Ζωή Κυροπούλου

με πληροφορίες 

απο theculturetrip.com

Μοιραστείτε τα θέματα μας με τους φίλους σας. Γίνετε φίλοι μας και μπείτε στην κοινότητα μας

Ενημερώνετε πάντα τον γιατρό σας.

 

Διαβάστε ακόμα

Μυστικά ομορφιάς | mystikaomorfias.gr